Moja przygoda z woblerami zaczęła się 30 lat temu. Wykończywszy wszystkie małe łyżeczki z domowego serwisu na błystki, postanowiłem poszerzyć mój arsenał o przynęty bardziej uniwersalne. Zasobność kieszeni nastolatka w tamtych czasach nie pozwalała na kupno choćby jednego firmowego woblera fińskiego czy amerykańskiego, a tylko takie można było zakupić w Pewexie. W sądeckich sklepach nie było żadnych woblerów. Wyłącznie oglądając przynęty na zdjęciach, metodą prób i błędów zacząłem wykonywać produkty "wobleropodobne". Kolejne lata żmudnej pracy, w każdej wolnej chwili od szkoły i wędkowania poświęcałem na udoskonalanie łowności moich przynęt. Mieszkając 200m od Dunajca, miałem doskonały poligon doświadczalny. Dunajec jest bardzo trudną wodą dla woblerów. Bystry nurt natychmiast wyrzuci kiepsko wyważoną przynętę, a uderzenie o ostre skały pozbawi ją za słabo utwardzonej powierzchni, nie mówiąc już o złamaniu steru wykonanego z nieodpowiedniego materiału. Po latach prób z różnymi materiałami na stery doszedłem do wniosku, że jedynym materiałem spełniającym wszelkie wymogi Dunajca jest żelazna blacha ocynk. Łowność moich woblerów wskazuje na to, że nieprzezroczysty ster w żaden sposób nie odstrasza rybek lecz wręcz przeciwnie. Doskonale stabilizuje przynętę oraz daje możliwość precyzyjnego ustawienia akcji. Trzydzieści lat wykonywania przynęt z jednoczesnym ich testowaniem na praktycznie wszystkich drapieżnikach, zamieszkujących polskie wody, zaowocowało niezwykle skutecznymi woblerami. Moje przynęty sprawdzają się zarówno na wodach górskich jak i nizinnych. Robię praktycznie wszystko, począwszy od 2cm "pcheł" jaziowych po 20cm "łamańce" głowacicowe. Ręczna robota i duże doświadczenie wędkarskie dają mi nieograniczone możliwości w tworzeniu woblerów pod konkretna wodę i gatunek ryby. Stosuję różne materiały w zależności od wielkości i zastosowania woblera. Najczęściej do małych woblerów używam balsy, do większych korzenia olchy różnej twardości, w zależności od zastosowania woblera. Większość moich przynęt charakteryzuje się drobną , migotliwą akcją o dużej częstotliwości. Z własnego doświadczenia oraz rzeszy kolegów łowiących moimi przynętami wynika, że woblery o takiej akcji atakowane są najchętniej przez drapieżniki. Wąska, drobna akcja sprawia również większą uniwersalność przynęty. Na tego samego woblera, prowadzonego szybko, biorą bolenie i pstrągi. Ciągniętego wolniej chętnie atakują szczupaki, sandacze i klenie. Wykonuję przynęty w nieograniczonej gamie kolorystycznej, choć osobiście preferuję woblery o naturalnej kolorystyce. Przedstawione poniżej woblerki to najpopularniejsze i najczęściej zamawiane wzory moich cacuszek. Naturalnie mój asortyment jest nieograniczony. gdyż nie trzymają mnie żadne formy czy szablony.
Przedstawiam na razie woblerki, które posiadam. Są to woblerki znane, powtarzalne, najchętniej zamawiane przez znajomych z racji ich łowności. W miarę tworzenia nowych modeli będę je zamieszczał. Postaram się również nakręcić filmiki z ich pracy o ile wyczyści się Dunajec.
dsg.jpg 82,77 KB 831 Ilość pobrań
Bączek 4 cm.klenik,pstrąg
P5067080 (Kopiowanie) (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG 50,8 KB 912 Ilość pobrań P5067082.jpg 91,58 KB 965 Ilość pobrań
brzanówki 4 cm.bardzo skuteczne również na klenie i pstrągi
P5067083 (Kopiowanie) (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG 53,51 KB 1083 Ilość pobrań P5067085.jpg 97,01 KB 1000 Ilość pobrań
zeszłoroczne chiciorki 5,5 cm. na bolenia w tym roku tak samo działają rewelacyjnie
P5067086 (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG 111,08 KB 928 Ilość pobrań P5067087 (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG 124,88 KB 776 Ilość pobrań
zawodnicza piąteczka skuteczna dosłownie na wszystko
P5067089 (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG 130,39 KB 795 Ilość pobrań
bączki 4 cm
P5067090 (Kopiowanie) (Kopiowanie) 1.jpg 113,97 KB 786 Ilość pobrań
stare pstrągówki od lat wykonywane w niezmienionym kształcie skusiły już kilka pokoleń pstrągów
P5067091 (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG 126,37 KB 742 Ilość pobrań
Stare piąteczki
P5067093 (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG 116,5 KB 772 Ilość pobrań
Ślazurki 4 cm
P5067094 (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG 124,96 KB 817 Ilość pobrań
Ślazurki 5 cm.skuteczne na brzany,pstrągi ,klenie
P5067095 (Kopiowanie) (Kopiowanie) 1.jpg 92,91 KB 871 Ilość pobrań
płytka piąteczka dobra na wszystko co potrafi ją pożreć
P5067096 (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG 128,4 KB 929 Ilość pobrań
igiełki 3,5 cm.bardzo łowne na pstrągi,klenie ,okonie
P5067098 (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG 148,75 KB 1005 Ilość pobrań
płytka 7 cm.dobra na sandacze i bolenie
P5067102.jpg 118,97 KB 983 Ilość pobrań
Bańdziorek 6,5 cm. płytko chodzący bardzo skuteczny na nocne sandacze
P5067103 (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG 144,21 KB 982 Ilość pobrań
Bańdziorek 6,5 rewelacyjnie skuteczny na sandacza i szczupaka
P5067104 (Kopiowanie) (Kopiowanie).JPG 135,02 KB 907 Ilość pobrań
Zaczarowany ołówek 9 cm.nieźle działa na sandacze i sumy
Okonie 8 cm
Okoń 12 cm.to rewelacyjna-selektywna przynęta na sandacze.Oczywiście szczupaczki przegryzają je równie chętnie .Bez względu na to czy mają paski czy nie działają super.Na życzenie wszystkie kolorki okoni mogą mieć namalowane paski i płetewki.Rewelacyjnie działają w sandaczowym i szczupakowym trollingu.
Płotka 13 cm.to kawał gumy.Wagowo to 25 gr.Rewelacyjna przynęta na grube sandacze.Osobiście na nr 1 w tym roku złowiłem swoją życiówkę 104 cm.Podobnych ryb około metrowych na tą płotę seledynkę wyjechało w tym roku na Czorsztynie siedem sztuk.Bardzo lubiana przez szczupaki.Kilkanaście udokumentowanych około metrowych na naszych wodach.Ja tylko kilkanaście 85-95 cm.Fantastycznie sprawdziła się na łowiskach szwedzkich i norweskich.
Osobiście jestem zakochany w tej uklejeczce Super działała w maju na szczupaki z brzegu.Na 6 gr główce pracuje jak żywa ryba .Szczupale i duże okonie walą w nie bez zahamowań. Tak samo na 6 gr. główce pięknie działa na nocne powierzchniowe sandacze zarówno na rzece jak i na zaporówce. Bardzo skuteczna przy łowieniu z opadu bez względu na gramaturę główki.Przynęta bardzo łowna a przy tym bardzo uniwersalna w zastosowaniu.Często jako przyłów przy łowieniu sandaczy mam na tą uklejkę bolenie,klenie,pstrągi.
Nowość 2018 roku - Ukleja 16 cm
Najłowniejsze kolory płotek w zeszłym roku to seledyn i pomarańcz.Połączenie tych dwóch kolorów może nieżle namieszać
Uklejki w różu i fiolecie z perłą bardzo podobały się grudniowym sandaczom.
Użytkownik woblery z Bielska edytował ten post 11 kwiecień 2018 - 18:10