na razie nie ma zbyt wiele info, ale da się coś zauwazyc...
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 23 maj 2013 - 21:21
na razie nie ma zbyt wiele info, ale da się coś zauwazyc...
Napisano 23 maj 2013 - 22:13
Jest piękna fajne knoby ma Chyba trzeba będzie kupić xD
Napisano 24 maj 2013 - 07:13
Mnie się też podoba. A miałem już Zillina kupować.
Napisano 24 maj 2013 - 07:24
Mój Tatulo o żadnej Daiwie mi nie wspominał. Kołwrotkowo pozostał chyba przy kołowrotku f-my Czapla ("prawie" jak centerpin)
sorki za offa chłopaki ale zobaczyłem tytuł wątku to nie mogłem się powstrzymać
Napisano 24 maj 2013 - 07:36
Mnie się też podoba. A miałem już Zillina kupować.
pewnie trzeba będzie poczekac...
nie dośc ze jeszcze jej nie ma oficjalnie w sprzedazy to i jeszcze jak znam zycie trzeba bedzie pewnie poczekac ze 3 miechy na wersje LH
Napisano 24 maj 2013 - 07:39
Wytrzymam z Revo do tej pory. Ciekawe jak cenowo będzie się plasowała. Podejrzewam, że między Zillionem a Z-ką.
Napisano 24 maj 2013 - 08:03
niby skrzyzowanie zilliona z T3 wiec... ja stawiam ze gdzies blisko tego pierwszego...
Napisano 24 maj 2013 - 08:44
T3 nie ma czasem ramy grafitowej? Bo podejrzanie lekki jest. 180 gram.
Napisano 24 maj 2013 - 09:10
T3 nie ma czasem ramy grafitowej? Bo podejrzanie lekki jest. 180 gram.
Zaion a tatula z aluminium + po filmie widać że będzie z magForce Z. Patrząc na zarysy bryły kształtu frontu malowany zillion dostosowany do współpracy z systemem tws.
Stąd zmiany kształtu w w pozostałych częściach body. Strona od korbki i dociku w kształcie identyczna jak u zillka.
Prawa strona została zmieniona kosmetycznie ze względu na system opuszczania wodzika TWS. Dodatkowo tatula ma system T bez ruchomej klapki czyli całość będzie żywotniejsza, szpula waży tak samo co w zillku.
Suma sumarum malowany zillek z wodzikiem TWS. Idąc tym samym tropem następny w kolejce jest steez. Heh
Po manewrach marketingowych można zauważyć że T3 miało ostro namieszać a swoimi możliwościami wykosić przede wszystkim zilliona. Lecz widać wyraźnie że zaion się nie przyjął. Teraz pojawiła się tatula i może ostro namieszać w życiu zillona ponieważ można powiedzieć że jest to tunningowe wstawienie TWS do ramy zilliona + jego wzmocnienie poprzez przekładnie. Na filmie widać też że poprawiono pracę .
Wielkością i rozmiarami tatula zapowiada się obiecująco zwłaszcza dla osób którzy mają małą dłoń. Jestem ciekawy czy w konfrontacji z zillkiem będzie lżejszy i mniejszy z filmu nie można nic wywnioskować. Strzelam że waga będzie zbliżona do zilliona patrząc na konstrukcję z filmu.
Osobiście wolałbym nazwę Zillion TWS - edition lub T edition
Użytkownik Andan edytował ten post 24 maj 2013 - 09:26
Napisano 24 maj 2013 - 10:08
Tak myślałem Przez ten Zaion nie chciałem T3.
Napisano 24 maj 2013 - 10:17
no i u mnie jakoś tak niespieszno do spienionego metalu wymieszanego z grafitem
Napisano 24 maj 2013 - 10:59
Chyba niedludo nie bedzie wyboru wszedzie jak nie CL4 to Zaion .
Napisano 24 maj 2013 - 11:34
Teraz jest już CI4+. Podobno dużo mocniejsze od zwykłego CI4
Napisano 24 maj 2013 - 12:32
fajna ta tarantula
Napisano 24 maj 2013 - 13:04
Chyba niedludo nie bedzie wyboru wszedzie jak nie CL4 to Zaion .
i dlatego poki co najbardziej chodzi mi po glowie siemano
Napisano 24 maj 2013 - 16:00
Mi nie za bardzo.Mam takie zdanie że im nowsza konstrukcja tym gorsza.No poszpanował Japaner zakręcił korbą się kręci i kręci.Nie wiem jakie to ma znaczenie na rybach no chyba że ktoś się lubi tak bawić w domu.
Użytkownik Tomy edytował ten post 24 maj 2013 - 16:12
Napisano 24 maj 2013 - 17:14
Witam,
rozmiar 100 Daiwa ogranicza masa szpulki 34/24 mm i oczywiście wodzik.
Wodzik typu T okazał się równie efektywny jak lejkowaty. Dodatkowo typ T pozwala tu na zwiększenie szerokości szpuli do 27 mm. Pojemność szpulek, także UL, powiększy się o ponad 10 %.
Wodzik w Tatula porusza się poziomo i obraca względem poziomego kierunku ruchu. Ruch lewo-prawo nawija linkę, a obrót góra-dół ustawia do rzutów. Obrót wodzika wyeliminował klapkę w ramie Tatula.
Pozdrawiam
Użytkownik king edytował ten post 24 maj 2013 - 21:29
Napisano 24 maj 2013 - 22:28
I dobrze bo ta klapka mnie odrzucała
Napisano 25 maj 2013 - 11:03
Witam,
klapki TWS i lejki wodzików były nieciekawe.
Obrotowy, pionowo-poziomy wodzik i 34/27 mm szpulka potrzebują testów.
Oczywiście wodziki skracają rzuty i te z poziomą szczeliną typu T także ale pojemniejsza UL szpulka w rozmiarze Daiwa 100, np. 10 g masy własnej plus 100 m 30 lb linki nie będzie chyba kolekcjonerska?
Jakbyco do żyłek jest Alphas 150 czy Big Bait specjal, a do plecionek Zillion PE.
Pozdrawiam
Napisano 13 lipiec 2013 - 09:53
Witam,
dwa słowa jeszcze o wodzikach i szpulkach.
Wodziki lejkowate, inaczej jak klasyczne, traktują linkę nie pojedynczo a jak potok. Ogólnie oddalenie i kształt lejka zmniejszają tarcie a kształt T dodatkowo rozdziela funkcję nawijania linki od jej wylotu. Dzięki obrotowi wodzik spełnia kolejno zadania. Pionowa, wyprofilowana szczelina zapobiega wypadaniu naprężonej linki podczas jej nawijania a pozioma ułatwia gładsze obroty szpuli w trakcie rzutu i współpracę z hamulcami magnetycznym oraz mechanicznym. Tatula może mieć mniej splątań i dalsze rzuty, podobnie jak wędki z małą ilością dużych przelotek. Taka dodatkowa przelotka.
Szpulki multiplikatorów są częściowo zabudowane co pozwala ograniczyć wagę. Zastosowanie profili cienkościennych poprawiło właściwości rzutowe ale zmniejszyło pojemność szpulek. Pozioma szczelina wodzika kształtu T pozwoli wydłużyć odpowiednio usztywnioną rurkę co zwiększy pojemność szpulki relatywnie nieznacznie podnosząc bezwładność. Pojemniejsze i łatwo startujące szpulki to będzie to!
Poszerzenie wodzika i szpuli nie wpływa na skrajnię Tatula. Zmniejszono ją nawet w stosunku do odpowiednich kołowrotków.
Pozdrawiam
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych