Nie chwali się dnia przed zachodem słońca, baby przed śmiercią a kołowrotka po tym jak w fotelu kręci.
Okaże się po jakimś czasie co jest warty nowy TP cz y Certate LP nad którym tak cmokacie.
Oby nie było tak jak z poprzednikami, że po pewnym czasie zaczynają śpiewać ząbkującą melodię a giełda sprzedażowa jest zapełniona tymi cudami techniki.
Nie ma się co podniecać, czas pokaże............
Pożyjemy zobaczymy. Z R4 się nie polubiłem, ale ..... nie zamykam się w obrębie tylko jednej firmy na S z tego powodu.
Póki co jako użytkownik / w pewnym stopniu fan Shimano od bodaj 6-7 lat miałem ich młynki za wyjątkiem jednej Certate '13 a tak to Stella, TP, Vanquisha, Rarenium, Ultegrę, trochę połowiłem innymi u kolegów mogę powiedzieć tylko tyle że Daiwa Cetrate LT poprzeczkę ustawiła bardzo wysoko. Miałem, łowiłem, sprzedałem (jak zwykle poszukiwania świętego nieistniejącego Graala) i cholernie żałuję..pewnie kupię drugą jeżeli Shimano nie wypuści coś równie fajnego. Do tej pory nie było na rynku kołowrotka o tak dużej mocy, tak dużej kulturze pracy i tak niskiej wadze jak Certate LT to połączenie jest miażdżące.
W warunkach fotelowych kołowrotek wypada co najmniej dobrze, jak go zabierzesz na łowisko jest ŚWIETNIE, CUDOWNIE, WSPANIALE, PRZEZAJEDWABIŚCIE
Ogólnie seria LT to mocna rewolucja od niskiej półki po top. Dla mnie bardzo pozytywne zaskoczenie w porównaniu do poprzednich serii i R4. Musi minąć jeszcze trochę czasu zanim zapomnimy o ząbkujących R4 i ta paskudna łatka zostanie oderwana na dobre. Odnoszę wrażenie że większość zębolących R4 nasi piętno naszej inżynierii...tylko nikt się przyznać nie chce że oddał na serwis lub sam przesmarował i ząbkuje. Miałem w rękach kołowrotki które po serwisie pracowały gorzej niż wcześniej, zarówno S ale w większym stopniu dotyczyło to D. Nie bierz tego do siebie bo wiem Józku że Ty również serwisujesz, ale mamy bardzo wielu majstrów-amatorów co sobie z D zwyczajnie nie radzą. Do tego dochodzą amatorzy próbujący przesmarować swoja R4 na podstawie filmiku z YT i giełda kipi...
Czekam na ruch Shimano na 2020 rok... nowy TP, nowy Stradic Ci4. Na D również czekam... no bo gdzie nowy Luvisa? Mam nadzieję że seria nie umarła. Przydało by się nowe Presso.. 2020 może być ciekawym rokiem.
Gdyby mnie ktoś zapytał rok temu...tylko Shimano.. dziś kiedy mamy Certate LT juz nie jest tak prosto