...a bloczki mogą rozerwać korpus nawet metalowego multika
Jaki multiplikator na początek?
#501 ONLINE
Napisano 29 marzec 2021 - 12:38
- Alexspin i S.N. lubią to
#502 ONLINE
Napisano 29 marzec 2021 - 12:42
Tak okolice 600 PLN. Mogę delikatnie nagiąć budżet.
Chciałbym aby te pieniądze nie poszły mi w naukę. Czyli kupię powiedzmy świetny do nauki, a jak opanuje to znowu będę po kieszeni gotówki szukał "bo ten pierwszy był tylko do nauki". Nie mam pojęcia jak to wygląda z przedstawionej perspektywy.
Co Panowie byście polecili? Myśląc o tych modelach czyli slx dc 151 hg i daiwa tatula CT 100hsl type r, opieram się o olx, są na odpowiednio 600 i 550 PLN. Na pytanie o shimano do sprzedającego czy są oryginalne, jak realizowana jest gwarancja, że w czasach podrabiania wszystkiego, produktach z AliExpress jak mogę zweryfikować oryginalność... otrzymałem odpowiedź że dlaczego AliExpress to od razu podróbki, że z takim podejściem powinienem w sklepie kupić. Tatula ponoć kupiona w UE. Nowa itp
Bawił się ktoś tymi Lews'ami, lub SPRO?
Już ci napisałem. Ten model Shimano to multik już naprawdę dobrej klasy i będziesz nim długo łowił ... tzn do czasu aż Ci sie zachce kupić inny do kolejnego zestawu. To jest nieuniknione ja zasmakujesz w castingu (to taka choroba raczej nieuleczalna)
- Biesan, la-bazooka i Alexspin lubią to
#503 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2021 - 12:51
Robert, a masz coś do zarzucenia Tatuli? Pytam ze zwykłej ciekawości bo od zarania mojej fascynacji castingiem byłeś moim Guru i nigdy nie słyszałem od Ciebie złego słowa o Tatuli. Wydaje mi się bardziej odpowiednia do nauki, a wytrzymałość też ma na dobrym poziomie. Zaznaczam, to mój osobisty, subiektywny pogląd. Oczywista sprawa, że nie jest uniwersalna - o czym przekonałem się próbując stosować ją do UL-casta - ale chyba do potrzeb Kolegi będzie zupełnie dobrze pasowała.
Ps
Zgadzam się w pełni - "choroba nieuleczalna"...
Użytkownik Alexspin edytował ten post 29 marzec 2021 - 12:52
#504 ONLINE
Napisano 29 marzec 2021 - 14:09
Nigdzie nie napisałem nic złego na temat Tatuli i zacytuję siebie ..."Ja z ciekawości skusił bym się na Shimano"... itd. i tylko tyle
Użytkownik BOB edytował ten post 29 marzec 2021 - 14:10
#505 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2021 - 16:27
Ktoś używał lew's-y?
https://allegro.pl/o...-lh-10210901063
Lub
#506 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2021 - 16:59
Tyle że jaki sens ma dociskanie osi szpulki pokrętłem docisku skoro lepszy efekt uzyskamy odśrodkowym albo magnetykiem? Niektóre kanony trzeba łamać.
Mnie na początku guru polecali docisk i Abu C4601. Nigdy takiego zestawu nie polecę początkujacemu.
Przy magnetyku ma mniejsze znaczenie, ale z odśrodkowym doskonale się uzupełnia, zwłaszcza podczas wietrznej pogody. Bloczki w końcowej fazie lotu przynęty praktycznie nie wpływają hamująco na szpulę mającą wówczas bardzo małe obroty. Wystarczy lekki (hamujący) powiew, by podniosła się żyłka (lub podwinęła plecionka). Uważam, że takich warunkach kombinacja odpowiednio zmniejszonego hamowania odśrodkowego z dociskiem da lepsze rezultaty od samych bloczków załączonych w większej ilości gdyż będą niepotrzebnie hamować w pierwszej fazie wyrzutu.
Okazało się że tatula type r o której pisałem jest bez w gwarancji. Pan od slx dc obraził się pytaniem o AliExpress więc szukam dalej.
Ktoś używał lew's-y?
Lub
Myślę że lepiej wybrać Lew's SPEED SPOOL LFS. Będzie tańszy, z aluminiową ramą.
- godski i Koincydencja lubią to
#507 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2021 - 17:44
... ja tam złego słowa na R-type nie powiem. Dość szeroki zakres obsługiwanych przynęt, cenowo oki (brałem od @Dano, na gwarancji europejskiej). U mnie wypełni zakres do ca.40 g wyrzutu. Nie byłbym sobą, by nie poćwiczyć ekstremy na dolnych zakresach. Czeburaszka 4 gr ze streamerem już fajnie latała, żabo-jig na 4g główki jeszcze lepiej. Woblery lotne, tutaj JW, rozmiar 5,6 cm, Trait 1. W ustawieniach magnetyka dotarłem do 4 w 20- stopniowej skali, ale już ,, rosło". Bezpieczne okazało się ustawienie na okolice ,,6" i wyżej. Piszę ze swojej perspektywy, jakiegoś sprawnego operowania sprzętem. Uważam, że ta seria to dobra opcja na początek do nauki i realnego zastosowania w przedziale najczęściej stosowanych gramatur. No i wskazane jest nieco podpowiedzi od praktyka i trening nad wodą. Podpięte pod kij na WS 8,6 1 oz. Jakieś foty z okoliczności przyrody niedługo w odpowiednim wątku
- BOB, Koincydencja i S.N. lubią to
#508 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2021 - 18:19
Tatula TR to był mój drugi multik(zaraz po proreksie XR300), i pomimo że pierwszy egz. tatuli sklepowo-nowy, przyszedł uszkodzony (wymenili na nowy) jakoś tak pozytywnie się spisał, że od tamtego czasu połamałem spining i ciskam castami. Też je łamie, ale mniej. Do tatuli, generalnie do daiwy dużo tuningowych gratów jest. Niedawano miałem możliwość łowić nową tatulą, latało tak samo z nowej standardowej 100 jak z mojej CT TR. Miałem też raz przygodę z za dużym wąsatym w mocnym nurcie i 50 minut palenia hamulca nie zabiło multika. Co prawda rozwalilem palce do krwi o śrubę mocujacą korbę ale to tyle ze strat( no dobra ryby też nie wyjołem;), pz
ps. trza uważać bo faktycznie słabo uleczalne to jest...
- BOB i bob74 lubią to
#509 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2021 - 18:32
... to pomyśli Kolega o Zillionie starszej generacji. Nieco bliżej poleci, powalczyć z wąsem idzie bardziej...
- mayou lubi to
#510 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2021 - 19:01
Racja, widziałem starszego Ziliona w akcji, zance narzędzie... Osobiście w rzece, najczęściej używam Curado K, bo zgrabny, w miare mocny (mam wersję 6.2:1), w przedziale 15-60gr na długim kiju lata z tego najdalej;). Na tą chwilę oczywiście, bo po prawdzie, puki co nic spektakularnego nie posiadam.pz
#511 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2021 - 19:26
ja bym poszukał używki na naszej giełdzie...i koniecznie coś co w razie czego będzie łatwo dalej odsprzedać... bo jeśli podejdzie cast to i tak poszukasz pewnie jakiegoś dobrego, lecz drogiego sprzętu... a to co kupisz teraz w końcu i tak wróci na giełdę... szkoda przepłacać za nowości, przy sprzedaży odzyskasz max. 50%
na poszukiwania masz sporo czasu, korzystaj z tego... a jak nic nie znajdziesz do maja, zawsze możesz kupić nowy multik w sklepie:)
ps. nie mam żadnego interesu w kierowaniu na giełdę, żadnego z moich multików nie sprzedaję
- Przemek_M lubi to
#512 OFFLINE
Napisano 29 marzec 2021 - 21:39
Będąc na Twoim miejscu faktycznie poszukałbym używki na giełdzie, czasami pojawiają się w dobrych cenach i świetnym stanie. Jeśli jednak nie boisz się Ali, to trwa obecnie wyprzedaż rocznicowa i brałbym:
1. Curado K:
curado.PNG 140,83 KB 11 Ilość pobrań
lub
2. Tatule:
tatula.PNG 92,59 KB 11 Ilość pobrań
te oferty to pierwsze z brzegu (nic z tego sklepu nie brałem, losowo go znalazłem). Zapewne da się znaleźć lepszą ofertę oraz lepsze kody/kupony i o te kilkadziesiąt zł jeszcze zbić cenę. Niemniej jednak nie każdy chce zaryzykować zakup z ali, ale w kwocie 375zł ciężko o coś lepszego.
- rumcajs252 i BOB lubią to
#513 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2021 - 10:22
Nie lubię podrób i zawsze bym się zastanawiał czy jest oryginalny, czy mam gwarancję. Dlatego też kupię z allegro lub sklepu.
Czekam też na ustosunkowanie się sklepu internetowego do moich roszczeń - kupiony ceymar jako nowy, a na obudowie, wodziku, wszędzie - paprochy żółtej plecionki. Do tego na wałku wodzika nawinięte włókna plecionki i przyschnięte zielsko. Oczywiście sklep o niczym nie wie i nagle kontakt utrudniony, decyzyjnego szefa nie ma na sklepie itp.
#514 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2021 - 11:35
Witam , mam pytanie , jaki multik bez tuningu będzie względnie rzucał główka 3-3,5g plus gumka od dołu (oprócz tuning.tatuli), polecacie coś z Abu?, (w rozsądnych pieniądzach...)
#515 ONLINE
Napisano 30 marzec 2021 - 11:58
Jak z ABU to Revo starszej serii LT
#516 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2021 - 12:02
Są cholernie drogie, Robercie.
#517 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2021 - 12:08
Ok a oprócz Daiwy, Shimano i Abu , jest coś godnego uwagi czy nie zaprzątać sobie głowy?
#518 ONLINE
Napisano 30 marzec 2021 - 12:16
Są cholernie drogie, Robercie.
Nie dopisałem używka. I zależy co dla kogo znaczy "rozsądne pieniądze"
#519 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2021 - 12:52
#520 OFFLINE
Napisano 30 marzec 2021 - 13:21
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych