Biała farba podkładowa?
#1 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2013 - 17:47
#2 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2013 - 17:57
Ja robie tak... caponuje kilka razy , następnie daje 2 warstwy lakieru .. jeśli powierzchnia jest idealna to wtedy maluje , jeśli nie to przecieram papierkiem drobniutkim i daje kolejną warstwe lakieru. Jak już powierzchnia jest okej wtedy maluje aerografem białym pigmentem... no i pózniej już kolejne kolory jakie sobie tylko wymyślisz.
Aha... no i ja robie z balsy... Ty robiąc z lipy nie bedziesz musial pewnie dawać tyle warstw lakieru zanim Twoja powierzchnia będzie idealna.
Użytkownik bryka edytował ten post 16 lipiec 2013 - 17:58
#3 OFFLINE
#4 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2013 - 18:10
Nie wiem czym pokrywasz wobka na wierzchu, ale ja bym po prostu wybrał zwykłą farbę nitro. Na caponie się "przyjmie" a przy okazji wyrówna drobne nierówności (przy 2 - warstwach) i da trochę twardości. Jedyny feler nitro to twardość (potrafi pęknąć bo jest twarda).
#5 OFFLINE
Napisano 16 lipiec 2013 - 23:00
po co się męczyć daj capon najlepiej pędzelkiem i na to kilka warstw z reguły wystarczą 3 farby śnieżka super mal emalia biała nitro i po sprawie malujesz potem domalux z 4 w normalnych w boleniowych 6 warstw i bryka
Użytkownik Tomala edytował ten post 16 lipiec 2013 - 23:01
#6 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2013 - 20:11
#7 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2013 - 20:21
NOVOL Uni
#8 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2013 - 20:22
Mi samochodowe pękały niestety a sprawdzałem kilka rodzaji i zostałem przy tej :
http://www.hirsch-po...hlowa-do-drewna
#9 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2013 - 20:37
Piotrze, a gdzie jest jakiś sklep z tą szpachlą? Na stronie producenta nie ma nic o dystrybucji ich produktów.
#10 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2013 - 20:46
Mi samochodowe pękały niestety a sprawdzałem kilka rodzaji i zostałem przy tej :
Ta, przy dużych grubościach (2-3mm) ile dni schnie?
#11 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2013 - 21:12
Piotro dobrze prawi. Schnie szybki, wieczorkiem nakładasz rankiem szlifujesz. Pozdrawiam
#12 OFFLINE
Napisano 17 lipiec 2013 - 22:28
jak wkręcasz oczka i chcesz tylko zaszpachlować otwory z ołowiem to wklejasz na distal i dajesz zwykłą do drewna nie ma większego znaczenia jaka marka czy rodzaj , jeśli dajesz pełny stelaż jak ja to przednią cześć dokładnie wypełniasz distalem szlifujesz a resztę szpachlówką do drewna jak tak zrobisz to nic ci nie popęka przy korekcji oczka przedniego, ale i tak proponuje ustawiać wobler nie oczkiem a sterem jednak nigdy nie wiadomo i czasem trzeba delikatnie podgiąć poza tym mało waży a sama szpachla samochodowa psuła prace małej przynęty przeciążając ją w dodatku jeszcze po jakimś czasie samoczynnie pękała ale może to jaką źle rozrobiłem sam nie wiem a i mała rada jak ew. zrobi ci się bąbelek czy coś przy dawaniu podkładu to papier 1000 i po sprawie nic nie widać pamiętaj żeby zawsze farba dobrze wyschła przy nakładaniu następnej warstwy to wtedy ci się nic nie będzie działo ja zawsze jak dam 3 warstwy białej czekam mimo wszystko dwa dni potem dokładnie nożykiem czyszczę oczka z farby maluje i w lakier
#13 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2013 - 07:53
nie wiem co wy robicie że szpachla samochodowa pęka...ale wina jest na pewno po waszej stronie a nie to że szpachla zła....ja używam samochodowej i nigdy mi nic nie pękło ani przy drewnie ani przy piance czy żywicy....schnie 10-15min. i można szlifować....
#14 OFFLINE
Napisano 18 lipiec 2013 - 08:07
Piotro dobrze prawi. Schnie szybki, wieczorkiem nakładasz rankiem szlifujesz. Pozdrawiam
Czyli to zwykła szpachla opisywana jako akrylowa. Rozcieńczalniki typu nitro ją pewnie zmiękczają.
#15 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2013 - 19:03
Podepnę się pd temat , szukam perłowego lakieru w spray.Zna ktoś ? Ewentualnie perłowa farba do maczania
#16 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2013 - 19:07
też szukam takich dobrych sprawdzonych najlepiej jak to się mówi podać na tacy he he
#17 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2013 - 19:22
Najlepsze co można dostać to iść do mieszalni i poprosić o zrobienie i nabicie. Z 50zl, ale jakośc 1. klasa.
#18 OFFLINE
Napisano 26 sierpień 2013 - 21:24
Panowie proszę o pomoc!!
MAm 4 gotowe korpusy do malowania podkładem ale w piwnicy nie mam żadnego kaponu tylko 2 puszki Białej emalii jedna Śnieżka MAX emalia alkidowa uretanowa biała z połyskiem a druga Dekoral Extra wydajna Śnieżnobiała emalia do drewna i metalu, Proszę o zweryfikowanie która będzie odpowiednia Wobki to malutkie boleniówki 4-5cm oraz w przyszłości wobki pstrągowe. Dopiero będę łowić na nie w nast roku bo za tydzień szkoła A na zimę zamawiam kompletny zestaw do wobków czyli Spraye, listewki, druty stery itp. Pozdrawiam
#19 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2013 - 07:40
skoro bedziesz nimi lowil za rok a na zime i tak zamawiasz komplet to moze wstrzymaj sie z tym malowaniem....
#20 OFFLINE
Napisano 27 sierpień 2013 - 10:49
Czyli farby są złe czy po prostu należy malować w jednym terminie??
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych