Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Akumulator - co wybrać?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2144 odpowiedzi w tym temacie

#761 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 11 marzec 2017 - 23:22

Prośba też o namiar na dobry sklep (dobrą cenę) tych SSB. Myślałem nad LiFePo, ale przy pojemności 150Ah 24V wychodzi ok. 8tys więc słono..

A kolega wyżej robi LiFePo i 200Ah wychodzi u niego ok 2 tysie z ogniw Panasonic.

Lepiej nie widzę, zwłaszcza po tym jak opisywał zabezpieczenia i ewent. naprawę w jego "tworze" a niemożności naprawy w oryginale.

#762 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 12 marzec 2017 - 08:09

noo jak jest mozliwosc zamowienia twora za 2000zl 200ah lifepo , to chyba najlepsze rozwiazanie . nawet 120ah lipo juz zrobi mega robote vs "reszta swiata aku"

#763 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 12 marzec 2017 - 08:42

Jaki masz pobór A na tym silniku ? Dawałeś mu w tyłek czy tylko pływałeś rekreacyjnie ? Ile czasu możesz płynąć na max otwartej przepustnicy (ile wtedy Amperów Ci pożera silnik) ? I do jakiej kondycji drenujesz akumulatory ? Ładowanie po każdym pływaniu ?

Prośba też o namiar na dobry sklep (dobrą cenę) tych SSB. Myślałem nad LiFePo, ale przy pojemności 150Ah 24V wychodzi ok. 8tys więc słono..

Max to ok.50A. Na full pływam jak muszę zmiatać z jeziora przed burzą. Te 1000km, to w 90% trolling. Przy 30km "przebiegu" napięcie pod obciążniem  spada do 11-11,5V. Pod pełnym obciążeniem. Po każdym pływaniu ładowanie. Niezależnie od rozładowania. Muszę poszukać namiaru na sklep, bo nie pamiętam.

#764 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 12 marzec 2017 - 10:03

AKBA Akumulatory
ul.Szeligowska 3
01-319 Warszawa
tel/fax: 22 746 05 35
www.akba.pl    info@akba.pl

Rok temu w połowie maja za 2szt. SSB czerwone/120Ah zapłaciłem 1854 zł z przesyłką.

#765 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 12 marzec 2017 - 10:13

Wszystkie noname marki typu Koysonic są do d. według mnie. Lepiej kwasiaka za pół ceny kupić i zmienić co trzy lata. 

Z żeli i AGM tylko kilka firm robi dobre aku. Na przykład SSB, Panasonic, Varta czy Haze.

Też jestem zwolennikiem kwasowych. Waga na + , cena na + , w razie  wtopy mniejsze straty $$.Minus też jest , może się zdarzyć ,że coś tam pocieknie z korków .Załatwiłem sobie w ten sposób spodnie. Trzeba pomyśleć może o jakimś pokrowcu i dokładnie przykręcać korki po każdym sprawdzeniu elektrolitu.

3- lata  i zmiana ?? myślę ,że 5 lat to takie optymalne. Choć tak jak wyżej napisałem zdarzają się wyjątki ,że pociągnie dłużej .

#766 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 12 marzec 2017 - 10:49

Też jestem zwolennikiem kwasowych. Waga na + , cena na + , w razie  wtopy mniejsze straty $$.Minus też jest , może się zdarzyć ,że coś tam pocieknie z korków .Załatwiłem sobie w ten sposób spodnie. Trzeba pomyśleć może o jakimś pokrowcu i dokładnie przykręcać korki po każdym sprawdzeniu elektrolitu.

3- lata  i zmiana ?? myślę ,że 5 lat to takie optymalne. Choć tak jak wyżej napisałem zdarzają się wyjątki ,że pociągnie dłużej .

Ja kupiłem kwasiaki (ZAP Marine) z uwagi na rozpoczynanie przygody z pływaniem na elektryku 5 lat temu. Marine się nie wylewają a przynajmniej nie miałem potrzeby do tej pory kłaść ich na boku czy do góry podstawą.

Pojemnik na aku ? Proszę bardzo:

http://aura.szczecin...x225-black.html

Pozdrawiam,

Mariusz

#767 OFFLINE   MarMilo

MarMilo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 592 postów
  • LokalizacjaPiaseczno
  • Imię:Mariusz
  • Nazwisko:M.

Napisano 12 marzec 2017 - 10:51

AKBA Akumulatory
ul.Szeligowska 3
01-319 Warszawa
tel/fax: 22 746 05 35
www.akba.pl    info@akba.pl

Rok temu w połowie maja za 2szt. SSB czerwone/120Ah zapłaciłem 1854 zł z przesyłką.

Janusz,

bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje.

Ostatnie pytanie - jaki silnik napędzasz tymi bateriami ?

Mariusz

#768 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 12 marzec 2017 - 11:00

Ja kupiłem kwasiaki (ZAP Marine) z uwagi na rozpoczynanie przygody z pływaniem na elektryku 5 lat temu. Marine się nie wylewają a przynajmniej nie miałem potrzeby do tej pory kłaść ich na boku czy do góry podstawą.

Pojemnik na aku ? Proszę bardzo:

http://aura.szczecin...x225-black.html

Pozdrawiam,

Mariusz

Tak jak pisałem ,pociekło tylko raz .Gumowy oring w korku sie zawinął i spodenki załatwił  :) przeżyłem  :lol:

Pojemnik ,który zalinkowałeś robotę wykona i byłby odpowiednim na takie zabezpieczenie, pod warukiem ,że mamy sporo miejsca w bakiście. .Tylko jest mały problem .W bakistach mamy ograniczoną ilość miejsca i taki 100ah wchodzi na styk .Bardziej myślałem o jakimś "ocieplaczu " taki na miarę ,zapinany na rzepy ,powiedzmy z jakiejś kodury lu innego materiału.Czyli lekki i cienki.   Chyba Ople miały takie coś.

#769 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 12 marzec 2017 - 14:48

Janusz,

bardzo dziękuję za wyczerpujące informacje.

Ostatnie pytanie - jaki silnik napędzasz tymi bateriami ?

Mariusz

Minn Kota Traxxis 80/24V

• trout master lubi to

#770 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4459 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 12 marzec 2017 - 17:57

Minn Kota Traxxis 80/24V

Piękna sprawa. 

Ja będę leciał od tego sezonu na 160Lbs 24V

http://www.sonarskle...pny-p-1425.html

Leży tylko przerobić ster w kabinówce na uchwyt silnika i zrobić sterowanie wewnątrz, powiedzmy kierownicą.

No i instalację zasilania i ładowania niestety.  ;)  :)

#771 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 12 marzec 2017 - 18:11

Ja będę leciał od tego sezonu na 160Lbs 24V

Na elektryka, to super sprawa.

Ja zaopatrzyłem się dodatkowo w spalinkę. Zakupiłem Mercurego 20.

#772 OFFLINE   Piotrek84

Piotrek84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Piotr

Napisano 13 marzec 2017 - 10:24

Wszystkie noname marki typu Koysonic są do d. według mnie. Lepiej kwasiaka za pół ceny kupić i zmienić co trzy lata. 

Z żeli i AGM tylko kilka firm robi dobre aku. Na przykład SSB, Panasonic, Varta czy Haze.

Pływam na zestawie 2x Koyosonic 80Ah GEL i pozwolę się nie zgodzić :) Pływałem na kwasiakach Troyan i według mnie na obecnych Koyosonic robię dalsze przebiegi.

Poza tym Troyanów trzeba było często pilnować i doładowywać bo miały dość szybkie samorozładowanie. Obecnie podczas zimowania aku nie muszę nic doładowywać. 

Nie wiem może trafiła mi się dobra seria...

Co prawda dbam o swoje akumulatory i nigdy nie przechowuję ich głęboko rozładowanych tylko ładuję zaraz po powrocie z łowiska.

Pozdrawiam

• czerwony590 lubi to

#773 OFFLINE   Alaryk

Alaryk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 881 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Jarek

Napisano 13 marzec 2017 - 10:46

A jak długo je masz?

#774 OFFLINE   Piotrek84

Piotrek84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 13 marzec 2017 - 12:11

Jak narazie 3 sezony i 0 problemów.

#775 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 19 marzec 2017 - 05:21

Pływam na zestawie 2x Koyosonic 80Ah GEL i pozwolę się nie zgodzić :) Pływałem na kwasiakach Troyan i według mnie na obecnych Koyosonic robię dalsze przebiegi.

Poza tym Troyanów trzeba było często pilnować i doładowywać bo miały dość szybkie samorozładowanie. Obecnie podczas zimowania aku nie muszę nic doładowywać. 

Nie wiem może trafiła mi się dobra seria...

Co prawda dbam o swoje akumulatory i nigdy nie przechowuję ich głęboko rozładowanych tylko ładuję zaraz po powrocie z łowiska.

Pozdrawiam

Jak narazie 3 sezony i 0 problemów.

Akumulatory po 3 sezonach z reguły nie maja problemów. Po dłuższym uzytkowaniu nagle siada im pojemność.

Z Trojanami jest inny problem. Trzeba często pilnować poziomu elektrolitu. Bardzo szybko go ubywa.

• trout master lubi to

#776 OFFLINE   Piotrek84

Piotrek84

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 78 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 19 marzec 2017 - 06:10

Potwierdzam kiedyś po sezonie nie sprawdziłem poziomu a na wiosne akumulator był już do wyrzucenia.

Zobaczymy jak to bedzie w przyszłości z Koyosonic ale nawet jak wytrzymają 5 sezonów to bede zadowolony z zakupu.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#777 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 19 marzec 2017 - 08:42

Akumulatory po 3 sezonach z reguły nie maja problemów. Po dłuższym uzytkowaniu nagle siada im pojemność.

Z Trojanami jest inny problem. Trzeba często pilnować poziomu elektrolitu. Bardzo szybko go ubywa.

Trojany mają więcej minusów. Nie można ich wypłukać z osadu i odsiarczyć. Kiedyś po wypłukaniu Boscha z osadów, bo to one w pierwszej kolejności robią zwarcie, śmigałem jeszcze dwa lata, zanim go sprzedałem z silnikiem.

#778 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 19 marzec 2017 - 09:30

Konstrukcja w trojanach nie pozwala na wyplukanie ?

#779 OFFLINE   bayrt

bayrt

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaDarłowo
  • Imię:Bartłomiej

Napisano 22 marzec 2017 - 08:56

Witam wszystkich.
Moje pytanie jest takie - jak dobrać się do cel w aku Yuasa 100 ah. Aku nowy. Ładowany na podtrzymaniu Shumacherem.
Chcę jak pisali koledzy wyżej sprawdzić stan kwasu. Czy nie ma możliwości otworzenia aku?
Może ktoś z kolegów mógłby zrobić zdjęcie otwartego aku.
Dzieki

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

#780 OFFLINE   delux64

delux64

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 487 postów
  • Lokalizacjalubuskie
  • Imię:delux

Napisano 22 marzec 2017 - 11:46

Też mam taki, kupiłem w tamtym roku,ma jeden sezon za sobą,też  o tym myslałem a dałem sobie pass,w koncu jest jeszcze za nowy żeby się tym martwić,na razie jest o.k w czerwcu będę go piłował na Solinie........a jesli kontrolka jest na zielono to powinno być o,k...

Użytkownik delux64 edytował ten post 22 marzec 2017 - 11:48

• bayrt lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych