Zgoda.Nic nie znaczy, ale jest to jedna z cech kt贸re oznaczaj膮 dobry aku bo takowy nie b臋dzie mia艂 przecie偶 dob臋 po 艂adowaniu powiedzmy 12,6V. Nie polecam natomiast wspomnianego Megalight AGM. Nale偶y dobrze czyta膰 specyfikacj臋, pojemno艣膰 podaj膮 dla pr膮du 100h.W rzeczywisto艣ci taki 100ah ma tylko 85ah.To 偶e dwie doby po 艂adowaniu ma 13,3 V mo偶e o niczym nie 艣wiadczy膰. Mia艂em kiedy艣 SSB kt贸ry tak mia艂 po 4 latach.
Mimo 偶e trzyma艂 po na艂adowaniu ponad 13 V przez kilka dni to po obci膮偶eniu roz艂adowywa艂 si臋 b艂yskawicznie.
Akumulator - co wybra膰?
#41 OFFLINE
Napisano 05 maj 2016 - 13:00
#42 OFFLINE
Napisano 05 maj 2016 - 16:42
Zgoda.Nic nie znaczy, ale jest to jedna z cech kt贸re oznaczaj膮 dobry aku bo takowy nie b臋dzie mia艂 przecie偶 dob臋 po 艂adowaniu powiedzmy 12,6V. Nie polecam natomiast wspomnianego Megalight AGM. Nale偶y dobrze czyta膰 specyfikacj臋, pojemno艣膰 podaj膮 dla pr膮du 100h.W rzeczywisto艣ci taki 100ah ma tylko 85ah.
Tak si臋 sk艂ada kolego, 偶e zanim cokolwiek kupi臋, albo komu艣 co艣 doradz臋, to najpierw wszystko sprawdz臋 baaaaardzo dok艂adnie.
W chwili obecnej mam dwa akumulatory Trojan SCS225 o poj 130Ah przy normie C20. Przy C5 pojemno艣膰 wynosi 105Ah. Waga to 30kg.
Megalight ma przy normie C100 pojemno艣膰 140Ah, przy C10-125Ah, przy C5-110Ah. Por贸wnuj膮c specyfikacj臋 obu akumulator贸w oraz uwzgl臋dniaj膮c, 偶e w tym przypadku Megalight ma wi臋ksz膮 pojemno艣膰 od Trojana, to parametry Megalight s膮 nawet lepsze od markowego Trojana z USA. Powiem wi臋cej Magalight jest o 10Ah pojemniejszy, ale r贸wnie偶 a偶 o 9 kg ci臋偶szy od Trojana. Jak wiadomo w tym przypadku wi臋ksza waga dzia艂a na korzy艣膰 akumulatora, ale bardziej rujnuje zdrowie-kr臋gos艂up posiadacza tego偶.
Megalight AGM, Trojan -zwyk艂y kwasiak.
Je偶eli kolego Kadecie nie polecasz Megalight, to co by艣 poleci艂 w granicach tych 140Ah?
#43 OFFLINE
Napisano 05 maj 2016 - 17:03
Megalith jest ci臋偶szy bo zawsze AGM i 偶el b臋d膮 ci臋偶sze od kwasiaka.
#44 OFFLINE
Napisano 05 maj 2016 - 17:16
Bardzo ciekawa dyskusja ,w艂asnie stoj臋 na drugi tydzie艅 przed wyborem zakupu drugiego aku ,do p艂ywania po Solinie musz臋 mie膰 dwa,jedn膮 Toyam臋 NPCG 100 ah ju偶 mam, teraz kolej na jakiego艣 kwasiaka g艂臋bokiego roz艂adowania do kompletu...stawia艂em na Sznajdera marine 100 ah ale mo偶e jeszcze jakie艣 sensowne sprawdzone propozycje..?
#45 OFFLINE
Napisano 05 maj 2016 - 18:30
Nie wiem o kt贸rym modelu Megalight piszesz. Posiadam Ml 124 P i ten jest kicha. U偶ywam jednocze艣nie go z Zapem, kt贸ry jest o niebo lepszy.Tak si臋 sk艂ada kolego, 偶e zanim cokolwiek kupi臋, albo komu艣 co艣 doradz臋, to najpierw wszystko sprawdz臋 baaaaardzo dok艂adnie.
W chwili obecnej mam dwa akumulatory Trojan SCS225 o poj 130Ah przy normie C20. Przy C5 pojemno艣膰 wynosi 105Ah. Waga to 30kg.
Megalight ma przy normie C100 pojemno艣膰 140Ah, przy C10-125Ah, przy C5-110Ah. Por贸wnuj膮c specyfikacj臋 obu akumulator贸w oraz uwzgl臋dniaj膮c, 偶e w tym przypadku Megalight ma wi臋ksz膮 pojemno艣膰 od Trojana, to parametry Megalight s膮 nawet lepsze od markowego Trojana z USA. Powiem wi臋cej Magalight jest o 10Ah pojemniejszy, ale r贸wnie偶 a偶 o 9 kg ci臋偶szy od Trojana. Jak wiadomo w tym przypadku wi臋ksza waga dzia艂a na korzy艣膰 akumulatora, ale bardziej rujnuje zdrowie-kr臋gos艂up posiadacza tego偶.
Megalight AGM, Trojan -zwyk艂y kwasiak.
Je偶eli kolego Kadecie nie polecasz Megalight, to co by艣 poleci艂 w granicach tych 140Ah?
#46 OFFLINE
Napisano 05 maj 2016 - 19:21
Wczoraj z ciekawo艣ci postudiowalem troch臋 o rodzajach akumulatorow. I co ciekawe . Wi臋kszo艣膰 os贸b psioczy na AGM wychwalajac zele. Og贸lnie agm du偶o lepiej znosz膮 Roz艂adowywanie du偶ym pr膮dem Czego nie lubi膮 zele. Za to zele maj膮 wi臋kszo艣膰 ilo艣膰 cykli od agm. St膮d te偶 warto si臋 nad tym zastanowi膰. Bo 1200 cykli 艂adowania dla 偶eli to zale偶y kto ile p艂ywa licz膮c 艣rednio 100 razy w roku to mamy 12 lat . Niema bata aby 偶el to wytrzymal. Agm ma 600 cykli co daje nam 6 lat teoretycznie. I w to jestem w stanie uwierzy膰. Kolejna rzecz膮 jest to , czego wi臋kszo艣膰 maszyn czyszcz膮cych w贸zk贸w itp eksploatuje kwasy? Czy tylko o wydajnosc chodzi ? A mo偶e raczej o to, ze poprostu przy ci膮glym uzyciu dobre kwasy wypadaja raz ze lepiej cenowo a dwa wydajno艣ci wcale za mocno nie odbiegaj膮 . Jedyny defekt to ,ze trzeba go pilnowa膰 dolewac ubytki i jak si臋 nie chc膮cej wywrotki to mo偶e wylac.
A do tego wszystkowgo jaki aku by nie byl ,trzeba kupic porz膮dna 艂adowark臋 a nie ultra super made by PRC noname za 50zl...
#47 OFFLINE
Napisano 05 maj 2016 - 19:36
Nie wiem o kt贸rym modelu Megalight piszesz. Posiadam Ml 124 P i ten jest kicha. U偶ywam jednocze艣nie go z Zapem, kt贸ry jest o niebo lepszy.
Post nr.6 z tego w膮tku. My艣la艂em, 偶e je偶eli zabra艂e艣 g艂os w dyskusji na temat tego akumulatora, to wiesz o czym piszesz. Powt贸rz臋 Megalight AGM 140Ah.
U偶ytkownik Janusszr edytowa艂 ten post 05 maj 2016 - 19:49
#48 OFFLINE
Napisano 05 maj 2016 - 19:48
A do tego wszystkowgo jaki aku by nie byl ,trzeba kupic porz膮dna 艂adowark臋 a nie ultra super made by PRC noname za 50zl...
Zgadzam si臋 w 200%.
Zacz膮艂em kompletowanie nowej elektrowni w艂a艣nie od 艂adowarki. Zam贸wi艂em "inteligentny" prostownik MDM12-46 firmy Semi Elektronik.
Zam贸wi艂em pomimo tego, 偶e posiadam prostownik Bestera i drugi firmy Stef-pol. Oba maja jednak swoje lata, a technika w miejscu nie stoi.
#49 OFFLINE
Napisano 05 maj 2016 - 19:58
#50 OFFLINE
Napisano 05 maj 2016 - 20:20
Wiem o czym pisz臋.Post nr.6 z tego w膮tku. My艣la艂em, 偶e je偶eli zabra艂e艣 g艂os w dyskusji na temat tego akumulatora, to wiesz o czym piszesz. Powt贸rz臋 Megalight AGM 140Ah.
Firma posiada w ofercie r贸偶ne typy aku AGM, dlatego si臋 pytam, jaki chcesz kupi膰.
#51 OFFLINE
Napisano 05 maj 2016 - 20:31
#52 OFFLINE
Napisano 05 maj 2016 - 21:25
ja mialem jakiegos chinczyka ladowarke za 250zl... niby ultra , raz ze nie ladowala pelnym napieciem 14,5 , a dwa zdechla . kupilem telwin doctor charge 30 , droga ale ma chyba wszytsko w sobie czego oczekuje od niej i mam nadzieje ze to bedzie ostatnia ladowarka w mej karierze
#53 OFFLINE
Napisano 06 maj 2016 - 03:27
#54 OFFLINE
Napisano 06 maj 2016 - 05:19
Cena TEJ ostatniej powala....nie dajmy si臋 og艂upi膰...
#55 OFFLINE
Napisano 06 maj 2016 - 07:07
Wiem o czym pisz臋.
Firma posiada w ofercie r贸偶ne typy aku AGM, dlatego si臋 pytam, jaki chcesz kupi膰.
Taki- http://allegro.pl/ak...5808048087.html
A prostownik do tego MDM12-46 tej firmy http://www.semi.com.pl/oferta_mdm.html
#56 OFFLINE
Napisano 06 maj 2016 - 07:34
Toyama http://www.amperek.e...-gel-deep-cycle
Koyosonic http://www.koyosonic.pl/npg.php
Znacie takie aku, mo偶e kto艣 p艂ywa ?
#57 OFFLINE
Napisano 06 maj 2016 - 07:49
http://www.mc-sklep....ycle-p-611.html
Tu masz taniej, to raczej bardzo dobry akumulator do silnika.
#58 OFFLINE
Napisano 06 maj 2016 - 09:09
Masz do艣wiadczenie z tym aku ?http://www.mc-sklep....ycle-p-611.html
Tu masz taniej, to raczej bardzo dobry akumulator do silnika.
#59 OFFLINE
Napisano 06 maj 2016 - 09:58
Kolega ma takiego, u偶ytkuje ju偶 troch臋 i nie narzeka na niego.
Ale to nigdy nie wiadomo na co si臋 trafi.
#60 OFFLINE
Napisano 06 maj 2016 - 13:19
Cena TEJ ostatniej powala....nie dajmy si臋 og艂upi膰...
Ceny mercedesow , stelli , st. croix tez powalaja i chyba nie wszyscy kupuje je z glupoty czy szpanu...
pierwotnie chcialem wziasc ctek , dobra firma chwala je. Jednak osobiscie np chcem widziec jakim napieciem i pradem laduje sie aku bez przykladania woltomierzy a cetek tego nie ma.
U偶ytkownik siarq edytowa艂 ten post 06 maj 2016 - 13:25
U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 4
0 u偶ytkownik贸w, 4 go艣ci, 0 anonimowych