Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędka TEAM DRAGON spinning FUJI 2,70 m 2-14 g

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   xardas

xardas

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 24 sierpień 2013 - 22:00

Witam

Chciałbym sobie kupic taki kij:TEAM DRAGON spinning FUJI 2,70 m 2-14 g

Zastanawiam się tylko czy jego akcja określana jako "fast" nie jest przesadą na klenie. Oglądałem kij w sklepie i ugięcia ma ładne, wchodzi w parabole, natomiast czuć, że jest to szybki kij (ale nie pałowaty). Sprzedawca polecał mi tego kija i mówi, że ta akcja w niczym nie "kłuci się z kleniem", bo to że kij jest szybki nie oznacza, że nie wchodzi w parabole podczas holu. Czytałem dużo i wszędzie są opinie, że na klenia ma być kij M/F i tyle. Natomiast ja bardziej preferuję kije szybkie gdzie mogę momentalnie odpowiedzieć na branie.

Będę łowić głównie w Wiśle. Zarówno w miejscach spokojnych jak i z dużym uciągiem wody. Żyłka 0.16

#2 ONLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4149 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 24 sierpień 2013 - 22:14

Porozmawiaj z kolegą @Piotro82 on użytkuje takiego patyka więc może doradzi Tobie  ;)

#3 OFFLINE   xardas

xardas

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 sierpień 2013 - 23:40

Dzieki, za informacje. Z @Piotro82 już rozmawiałem i powiedział mi sporo na temat tego kijka. Nawet nie widziałem, że go sprzedaje bo wtedy nie przepłaciłbym za swojego :/

Może jeszcze ktoś może powiedzieć na temat połowu klenia na kije typu "fast". Czy to "błąd w sztuce"? @Piotro82 pisał, że nie miał żadnych problemów z tym kijem na kleniach. Jednak po przeczytaniu tylu postów i wszędzie panuje opinia M/F to mi się już w głowie wywraca. 

#4 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 26 sierpień 2013 - 05:28

nie wiem jak ten 2-14 ale wczesniejsze 3-14 byly wlasnie polecane na klenia, do tego jesli mowisz ze ma ugiecie paraboliczme to czego chciec wiecej.mf napewno lepiej by sie ladowal przy najmniejszych wabikach, jednak jesli preferujesz szybkie kije to bierz, przekonasz sie sam :) .pzdr

#5 OFFLINE   ryba7

ryba7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 344 postów
  • LokalizacjaRzeszów

Napisano 26 sierpień 2013 - 08:57

xardas, on 25 Aug 2013 - 22:40, said:

Nawet nie widziałem, że go sprzedaje bo wtedy nie przepłaciłbym za swojego :/

Kupiłeś kij i teraz szukasz informacji o nim ?:) 

Użytkownik ryba7 edytował ten post 26 sierpień 2013 - 08:57

#6 OFFLINE   xardas

xardas

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 9 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 26 sierpień 2013 - 09:58

Coś w tym stylu, dlatego że to bardziej prezent.
Na początku chciałem kupić kija typowo kleniowego. Jednak po rozmowie w sklepie doradzono mi właśnie ten patyk jako ze jest bardziej uniwersalny. No i ja właśnie też podchwyciłem ten pomysł, bo przygodę z wedkarstwem rzecznym dopiero zaczynam i pomyślałem że nie chce się tak bardzo skupić tylko na kleniach. No a na ten patyk mogę spokojnie rzucić za blokiem czy próbować łowić w mocnym nurcie.
Nigdy nie miałem miękkiego kija dlatego że do tej pory z jeziorowego spinningu preferowałem fast. W tym kiju urzekło mnie jego piękne ugięcie pod obciążeniem. Pierwszy raz zobaczyłem kij szybki, który tak ładnie przechodzi z akcji szczytowej na parabolę.

Użytkownik xardas edytował ten post 26 sierpień 2013 - 10:50

#7 OFFLINE   piotro82

piotro82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1283 postów
  • LokalizacjaGłogów
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Dziadura

Napisano 26 sierpień 2013 - 16:45

Będziesz Pan zadowolony :)

• Locutus85 lubi to

#8 OFFLINE   erwinnf

erwinnf

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 62 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra

Napisano 03 luty 2014 - 17:13

Pytanie dla posiadaczy wędek TD 270 5-18g XF lub 2-14g F.
Szukam wędki która obsłuży gumy 2-2,5 cala na główkach 4-12g. Która z wymienionych będzie lepsza?

Szczerze wolałbym wersję do 14g ale czy będzie wystarczająco szybka czy to rzeczywiście jest fast? Czy jest duża różnica w szybkości w stosunku do wersji do 18g? W ubiegłym roku niestety połamałem przez nie uwagę Daiwę Exceler Jigger do 18g i potrzebuję zamiennika - wymóg jeden - musi to być kij szybszy od w/w Daiwy  lub przynajmniej tak samo szybki. Myślałem o Fishmakerze do 18g, ale sporadycznie będę używał woblerów ok 3,5-5cm i obrotówek nr 1, 2 więc nie wiem czy wklejka nie będzie problemem...

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych