Witam
Ja mam wędkę zbudowaną na tym blanku. Niestety nie łowiłem nią w wodzie stojącej tylko w rzece z łódki. Wg mnie optymalny c.w. to główka 10-20 g + guma ok. 3 cale lub 4 cale o drobnej pracy. Rzucałem też główką 25 g, ale miałem wrażenie że to trochę za dużo i machałem z wyczuciem. Szczyt też już zostawał przy szybszym podbiciu 25 g. Opad był dobrze sygnalizowany w całym ww. zakresie czyli 10-25 g. Moim zdaniem poniżej 10 g słabo widać opad- rzucać się da nawet od 5 g + guma. Trafił mi się jesienny sandacz 63 cm i przy tej rybie wędka ładnie pracowała w średnim nurcie. Nie wiem co by było przy takim 80+. Innych ryb jeszcze na ten kij nie złowiłem. Miałem kilka dobrze wyczuwalnych pstryków jednak nie zaciętych.
Generalnie fajna, poręczna, cięta ( ale nie kołkowata, sucha, a raczej ciepła jak na jednoczęściówkę ), w miarę uniwersalna wędka do gum z nastawieniem na średnie ryby. Przypominam, że moje spostrzeżenia dotyczą wody płynącej. Na stojącej mam nadzieję przetestować w tym roku. Myśle, że na średnich szczupakach i okoniach z łódki na ww przynęty też się sprawdzi. Do spin bassów nie porównam, bo nimi nie łowiłem.
A teraz jak juz "znasz" ten kijek czy zamieniłbyś na jakis inny do takiej samej gramatury? Pytam bo waham sie własnie pomiędzy REVS610MXF a UMBX-606M lub XSB782-TC albo XSW68MX ?