Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

LAMIGLAS XP -PRO -BASS PRO 843 5-18g 8-17lb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   januszz

januszz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 618 postów

Napisano 16 wrzesień 2013 - 16:03

Czy może ktoś posiada wędkę uzbrojoną na w/w blanku?

#2 OFFLINE   minecjusz

minecjusz

szogun

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1712 postów
  • LokalizacjaWRZEŚNIA/ORZECHOWO
  • Imię:Przemo

Napisano 16 wrzesień 2013 - 16:51

Ja mam casta ale na blanku Excela...parametry takie same...fajna i finezyjna, aż ciężko na początku uwierzyć, że ma te 17lb....ale ma

#3 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 23 wrzesień 2015 - 02:16

Odświeże temat. Czy ktoś zna ten blank Lamiglas PRO,macał, używał..?

#4 OFFLINE   Dawid.K

Dawid.K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 189 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Dawid

Napisano 23 wrzesień 2015 - 10:04

Cześć,

Od czerwca 2015 używam wędki zbudowanej samodzielnie na tym blanku. Długo szukałem blanku do łowienia z opadu przynętami gumowi o długości 3-4" na główkach 7-15g. Nie mam łodzi dlatego większość wypraw kończy się staniem w wodzie w spodniobutach. Wyjściowo miał to być blank o długości 2,4-2,6 i dwuskład. Po namowie bardzo doświadczonych osób (za co bardzo dziękuję chłopakom między innymi z Art-Rod oraz koledze Robson1981) zacząłem szukać krótszego blanku. Więcej było plusów za krótszą długością. Wybór padł na blank Lamiglasa PRO 843 5-18g o mocy 17lb. Dla bardziej spostrzegawczych blank ten był nie raz polecany w prasie wędkarskiej jako ideał pod sandacza (cena do jakości). Bałem się długości 2,13m w transporcie (pomimo, że auto to kombi). Od razu rozwiewam wątpliwości, że nawet przy małym aucie nie ma problemu z transportem. Uzbrojenie: Fuji Alconite  KL-H 25, 12, 5.5 dalej 2xKB 4.5 i do końca 4x4.5 KL, szczyt LGST SIC 4.5. Uchwyt taki jak lubię Fuji SKSS 17 bez insertu, aby mieć większy kontakt z blankiem. Zakończenie korkoguma z korkiem typu tygrys. Kij przygotowany pod kołowrotek 2500/3000. Prosto i funkcjonalnie.

Jakie wrażenia? Wspomniany zakres przynęt obsługuje rewelacyjnie. Lżej łowię innym sprzętem. Maksymalnie dałem główkę 25g plus guma 4". Nie polecam więcej. Komfortowo do 18-20g plus 3-4". Daje radę przy kogutach 10-14g (innej gramatury na razie nie używam). Praca blanku super do łowienia na przynęty gumowe: spolegliwa szczytówka i bardzo mocny dolnik (stąd ta moc 17lb). Szczytówka znakomicie pokazuje co dzieje się z przynętą. Pod większym obciążeniem podczas holu dolnik daje o sobie znać i zaczyna stopniowo pracować. Wcześniej z takim rozwiązaniem się nie spotkałem (pomijam mocne wklejki). Co ciekawe przy takim ugięciu/pracy blank znakomicie trzyma ryby. Po wyrzucie bardzo szybko wraca do pozycji wyjściowej. Nie było problemu z wyważeniem. Brak jakiś przesztywnień. Dla mnie bomba.

Jedna wada na minus. Nie należy do blanków dalekosiężnych. Inna wędka seryjna, której używam do tej samej metody posyła przynęty średnio o 10 obrotów korbki dalej. Czy to duża różnica? Zależy… Pewnie dlatego, że jej akcja to coś pomiędzy mod-fast/fast, długość 2.40 i lepiej ładuje się w dolniku przy wyrzucie. Tylko coś za coś, blank ten zdecydowanie gorzej pokazuje pracę i opad przynęty na szczytówce. To było wiadome przed wyborem – fizyki się nie oszuka. Wobec tego dalej wolę PRO 843 i jest moim podstawowym sprzętem do jigowania. No chyba, że znajdę połączenie tych dwóch wędek popartych praktycznymi testami bez kompromisów i ściem, to biorę w ciemno. W wolnej chwili wrzucę kilka fotek.

Pozdrawiam

Dawid

• Robas, malinabar i Little Wing lubią to

#5 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1003 postów

Napisano 23 wrzesień 2015 - 11:10

Szukam blanku pod szczupaka. Z tego co piszesz ma dość sztywny dolnik , a to mi niezabardzo pasuje. Chyba zdecyduje się na Xzoga Taka g 66 3kg.

#6 OFFLINE   Dawid.K

Dawid.K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 189 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 23 wrzesień 2015 - 17:36

Z tego co piszesz ma dość sztywny dolnik , a to mi niezabardzo pasuje.

Proszę mi wierzyć, to w żaden sposób nie wpływa negatywnie przy połowie na miękkie przynęty szczupaków. Wręcz przeciwnie, znakomicie szczytówka pokazuje co dzieje się pod wodą. Spadów też nie notuję więcej niż zwykle. Zresztą na wodach, gdzie wędkuje to właśnie szczupak jest podstawową ryba a sandacz przyłowem (taki urok wody). Dolnik nie jest na tyle sztywny, aby to był jakiś dyskomfort. Blank nie jest pałowaty i poddaje się stopniowo pod wpływem obciążenia.

Kilka zdjęć:

Załączone pliki

#7 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 23 wrzesień 2015 - 20:11

też o tym blanku myślę , na łódź :)  , mozę będzie możliwość umówić się na obadanie kijka , dał bym Ci pomachać mhx 1023F , kijek o czułym szczycie ,ale pracującym dolniku , może coś takiego by podpasiło  ;) 

#8 OFFLINE   Dawid.K

Dawid.K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 189 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 24 wrzesień 2015 - 09:14

też o tym blanku myślę , na łódź :)  , mozę będzie możliwość umówić się na obadanie kijka , dał bym Ci pomachać mhx 1023F , kijek o czułym szczycie ,ale pracującym dolniku , może coś takiego by podpasiło  ;)

Jestem za. W razie czego daj znać na PW.

Pozdr.

#9 OFFLINE   Robas

Robas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2120 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Robert

Napisano 24 wrzesień 2015 - 10:15

Oki
Odezwę sie