Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Wędka na troć z rzeki

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
260 odpowiedzi w tym temacie

#241 OFFLINE   salmon1977

salmon1977

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1565 postów
  • LokalizacjaIńsko-STARGARD
  • Imię:GrzehU

Napisano 04 styczeń 2022 - 13:22

Łowiłem na Inie trocie Team Dragonem 2.9 m do 28 gram i wędkę sprzedałem bo zdecydowanie brakowało jej mocy. Marek Szymański z tego co pamiętam, na trocie polecał BeastMastera do 50 gr.
Może na wczesne wychudzone kelty kijki do 20 gr wystarczają ale te wiosenne potrafią już popalić, a co dopiero srebro.

Dziś łowi jakimś robinsonem do 28g.
Do tematu ,jak nie planujesz romansu z trocią na dłużej to na jeden wypad da radę ten SG szczególnie pod gumy na główkach 6-10 g(łowne ) Inie stawiające oporu :)
Wobki tez jakies smukłe i nie stawiające zbyt dużego oporu tylko nie wiem czy w najbliższych dniach utrzyma się podwyższona woda.

Użytkownik salmon1977 edytował ten post 04 styczeń 2022 - 13:25

#242 OFFLINE   włóczy kij

włóczy kij

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 30 postów

Napisano 06 styczeń 2022 - 14:11

Czy ktoś posiada St. Croix z najnowszej edycji Triumph 2,6 m do 56g, konkretnie model TRSS86HF ? Ewentualnie wcześniejsze serie Avida lub Wild Rivera o tej mocy. Interesuje mnie lotność stosunkowo lekkich wobków 6 -7 cm na tych kijach gdyż na 1 uncjowym w silnym nurcie szczytówka zbyt mocno się gnie. Obecnie za trocią chodzę z CD Blue Rapid 2,75 m do 35 g który do blaszek jest ok ale szukam jeszcze czegoś o "cieplejszej" charakterystyce.

#243 OFFLINE   kebap

kebap

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 75 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Grzesiek

Napisano 29 styczeń 2023 - 20:09

Radek, czy to talon vi + 2,6m do 21gr?

#244 ONLINE   russian80

russian80

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 940 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 29 styczeń 2023 - 21:11

Jak mnie pytasz,to dokładnie ten o którym wspomniałeś..
  • popper lubi to

#245 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 429 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 30 lipiec 2024 - 09:17

Panowie, poszukuję budżetowego kija na trocie. Łowić zamierzam w pomorskich rzekach, więc wszystkie "seatrouty" odpadają. Chciałbym kij w długości 300-320 cm i cw. w przedziale 10-60 g. W jednym ze sklepów wytypowałem takie patyki:

Użytkownik Grzesiek edytował ten post 30 lipiec 2024 - 09:22

• L A lubi to

#246 OFFLINE   Lokityrem

Lokityrem

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 130 postów

Napisano 30 lipiec 2024 - 10:07

Asystent Gemini prawdę ci powie, ew. opcją'szukaj'.

#247 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2706 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 30 lipiec 2024 - 14:23

Pozycja nr 3 mocno odbiega cenowo od reszty.
W tej cenie to już można fajnego kija, na dobrym blanku z drugiej ręki poszukać

#248 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 429 postów

Napisano 13 sierpień 2024 - 08:38

Panowie, poszukuję budżetowego kija na trocie. Łowić zamierzam w pomorskich rzekach, więc wszystkie "seatrouty" odpadają. Chciałbym kij w długości 300-320 cm i cw. w przedziale 10-60 g. W jednym ze sklepów wytypowałem takie patyki:

Pomacałem wszystkie 5 kijów i wnioski są takie:
1) Berkley ---bardzo słabe przelotki, wyglądały, jakby w ogóle nie miały porcelanowych pierścieni.
2) Okuma - tylko 6 przelotek na 3-metrowym kiju, odpadł od razu.
3) Savage Gear - mały cw i przelotki o małej średnicy.
Pozostały więc 2 wędki, ABU i Dam. Abu cięższy, masywniejszy blank, lecz lepszy jak dla mnie cw. Z kolei Dam to kij bardziej lekki, mniej męczący rękę, ale ze słabszym cw.
Ostatecznie zdecydowałem się i kupiłem Dama Steelhead. Jak będzie spisywał się nad wodą, to oczywiście zweryfikują sytuacje nad rzekami.

Użytkownik Grzesiek edytował ten post 13 sierpień 2024 - 08:38

#249 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 420 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 13 styczeń 2025 - 08:39

Wczoraj złamałem swojego poczciwego starego Jaxona i szukam nowego kijka na troć z rzeki.

Czy ktoś miał w łapach Robinsona City Liner Salmon Spin 300cm? Byłbym wdzięczny za uwagi lub polecenie czegoś w podobnym budżecie (okolice 300 zł). Szukam wędki 2,9-3 m z cw do 40-50gr.

#250 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 420 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 14 styczeń 2025 - 11:59

Jeszcze rozważam WESTIN W2 SPIN 303/10-40g lub DAM DAM Nanoflex Pro+, z naciskiem na tego pierwszego, ze względu na niską wagę. Czy ktoś zna tego Westina?

Ogólnie mam taką refleksję, że te wszystkie te trzy pasujące mi cenowo kije mają lipne rękojeści. Chodzi o fore gripy o długości kilku cm. Przecież to jakaś kpina i totalny brak wyobraźni w przypadku kijów o tej wadze i długości, gdzie podstawą powinien być wygodny (i ciepły) chwyt całą dłonią powyżej stopki.

Użytkownik Grzegorz B. edytował ten post 14 styczeń 2025 - 12:00

#251 OFFLINE   Marcipas

Marcipas

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 214 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Marcin

Napisano 14 styczeń 2025 - 13:00

Mało tego, forgrip w robinsonie jest cały plastikowy. Zdjecia w sieci są mylące. Mam ten kij i za te pieniądze, pomijając ten nieszczęsny forgrip jest całkiem udany. Ryby jeszcze nie miałem na nim ale rzuca/podaje celnie. I parogramowe wobki jak i żelastwo

Użytkownik Marcipas edytował ten post 14 styczeń 2025 - 13:01

• Grzegorz B. lubi to

#252 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 420 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 14 styczeń 2025 - 13:15

Dziękuję za opinię. Na zdjęciach wygląd to faktycznie jak pianka.

Użytkownik Grzegorz B. edytował ten post 14 styczeń 2025 - 13:17

#253 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1623 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 14 styczeń 2025 - 13:48

Ja całą dłonią powyżej stopki nigdy nie trzymam wędki i chwyt jest dla mnie wygodny.Nanoflex 300 cm do 30 g jest kiepsko wyważony z uwagi na ciężki blank także Tobie może to by mogło przeszkadzać.
  • Grzegorz B. lubi to

#254 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 853 postów

Napisano 14 styczeń 2025 - 21:23

Jeszcze rozważam WESTIN W2 SPIN 303/10-40g lub DAM DAM Nanoflex Pro+, z naciskiem na tego pierwszego, ze względu na niską wagę. Czy ktoś zna tego Westina?

Ogólnie mam taką refleksję, że te wszystkie te trzy pasujące mi cenowo kije mają lipne rękojeści. Chodzi o fore gripy o długości kilku cm. Przecież to jakaś kpina i totalny brak wyobraźni w przypadku kijów o tej wadze i długości, gdzie podstawą powinien być wygodny (i ciepły) chwyt całą dłonią powyżej stopki.

Westin mógłby mieć ciut krótszy rear grip. Traci przez to na długości roboczej.

Łowiłem nim, ale w morzu. Hole troci pewne, czy to zacięte na dalekim dystansie, czy, a może zwłaszcza, te wcięte na „ krótkim dyszlu”.

Użytkownik Kokosz edytował ten post 14 styczeń 2025 - 21:24

• Grzegorz B. lubi to

#255 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 429 postów

Napisano 15 styczeń 2025 - 13:01

Ja całą dłonią powyżej stopki nigdy nie trzymam wędki i chwyt jest dla mnie wygodny.Nanoflex 300 cm do 30 g jest kiepsko wyważony z uwagi na ciężki blank także Tobie może to by mogło przeszkadzać.

Szymku, Grześkowi chodziło pewnie o Nanoflex 300 cm, c.w. 20-50 g...

Użytkownik Grzesiek edytował ten post 15 styczeń 2025 - 13:01

#256 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1623 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 15 styczeń 2025 - 13:28

To nie wiem na jakie ryby by to było - ten do niby 30 to już kawał pały.
  • popper lubi to

#257 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 420 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 16 styczeń 2025 - 13:09

Nie chciałem kupować kota w worku, więc poszedłem do sklepu i ostatecznie wybrałem Daiwę Legalis 305cm 10-40. Nad wodą jeszcze nie miałem, więc za wcześnie na ocenę. Przyznam, że do końca nie jestem przekonany ale potrzebowałem wędki na już. Na plus lekkość, natomiast niepewność budzi dość długi jak dla mnie dolnik oraz lekka kluchowatość kija. Ogólnie znalezienie u nas odpowiedniej wędki z normalnym fore gripem jest prawie niemożliwe. Jeśli już coś znalazłem to wyprzedane. W akcie desperacji zacząłem szukać na alie i tu znalazłem kilka wędek ciekawych i jak najbardziej mi pasujących, ostatecznie jednak z pewnym żalem dopuściłem ten kierunek, głownie ze względu na czas.

#258 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 662 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 16 styczeń 2025 - 13:14

Fajną oglądałem Daiwę ProStaff 3.0m  8-35g - ta miała zejebisty uchwyt, ciepły pianka i cała dłoń bez problemu. Nie była jakaś ultra szybka ale zupełnie nie kluska.

#259 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 420 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 16 styczeń 2025 - 13:17

Tak, w tym przypadku uchwyt wygląda bardzo ok. Taki jak w tych kijkach co znalazłem na aliexpress. Tylko cena tej Daiwy już trochę mniej przyjemna ;)

• Darek_W lubi to

#260 OFFLINE   Darek_W

Darek_W

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 662 postów
  • LokalizacjaJózefosław
  • Imię:Dariusz

Napisano 16 styczeń 2025 - 14:29

Ale te Blanki HVF X45 robią robotę, bardzo fajne kije mam Prorex’a XR 2,7m

• Luckyguliver lubi to