Witam w swoim pierwszym poście!
Z największą przyjemnością zarejestrowałem się na tym forum. Zachęciła mnie do tego Wasza ogromna wiedza i doświadczenie, tudzież merytoryczne i rzeczowe wypowiedzi. Byłbym szalenie rad gdybyście pochylili się nad moim problemem i pomogli mi w wyborze wędziska. Chciałbym sobie bowiem kupić wędkę, a niestety moje doświadczenie w tej materii jest dość ubogie.
Jestem podróżnikiem i sporo czasu spędzam na wyprawach. Wiele z nich prowadzi po drogach i bezdrożach Skandynawii, Bałkanów i Płw. Iberyjskiego. Bywam też dość często w cieplejszych rejonach naszego globu, głównie północna Afryka i południowa Azja. Jeśli tylko mam okazję, wyciągam wędkę i łowię. W absolutnej większości przypadków łowię z brzegu. Najwięcej czasu spędzam na szwedzkich jeziorach (około 3/4 ogółu), nieco mniej nad morzem i nad zbiornikami zaporowymi. Nie nastawiam się na konkretne gatunki ryb, łowię to, co bierze. Statystycznie największą cześć łowionych przeze mnie ryb stanowią okonie, oraz średniej wielkości jeziorowe pstrągi/trocie. Nad morzem trafiają się przeróżne gatunki, których nazw nawet nie znam. Waga łowionych ryb najczęsciej nie przekracza 2-3 kg, aczkolwiek bywa ich nieraz bardzo dużo. Z przynęt stosuję głównie niewielkie, przeciążone obrotówki (około 8g), którymi mogę rzucać na możliwie największą odległość. Posiadam kołowrotek Shimano Rarenium, na który najczęściej nawijam żyłkę Stroft GTM 0,20mm.
Chciałbym sobie wreszcie kupić sprzęt z prawdziwego zdarzenia. Jedną, uniwersalną, bezkompromisową, wysokiej klasy wędkę, która będzie się sprawdzała zarówno nad jeziorami jak i nad morzem. Z uwagi na połowy z brzegu ma być sprzęt do ekstremalnie długich rzutów, który zarazem będzie dawał maksimum przyjemności podczas holowania ryby. Wiele dobrego słyszałem na temat sprzętu Shimano, głównie modeli Lesath, oraz flagowych modeli St. Croix. Wiem, że to ich najdroższe modele, więc zapewne będą świetne ale czy doskonałe? Czy może na rynku dostanę coś lepszego? Proszę więc o pomoc w wyborze. Na jaką długość powinienem się zdecydować? Jaki ciężar wyrzutu? Jaka marka i jaki model? Dodam, że cena nie gra roli, więc pomińmy wędki poniżej 1000zł.
Dziękuję za wszelkie rady i sugestie!
Pozdrawiam wszystkich, Grzesiek.
Użytkownik Granturismo edytował ten post 11 styczeń 2014 - 23:54