Sierściuchy Moje ostatnie wypociny.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 13 kwiecień 2016 - 21:04
Ostatnie moje wypociny. W końcu udało się wybrać na kropki na weekendzie. Fajnie sprawdziły się oliwkowe pijaweczki, ale bardziej odważne kolorki również dawały radę.
Mam pytanko.Jaką farbą malujesz główki jigowe?
Napisano 14 kwiecień 2016 - 07:52
Kolega mi użyczył farbki proszkowe, którymi maluje na ciepło. Po zastygnięciu farba trzyma się bardzo dobrze. Nie wiem niestety co to za producent, bo farbki są w słoiczkach
Napisano 14 kwiecień 2016 - 09:59
hmm ja pokrótce łowię tak Zasada podstawowa trzymaj się denka i jig musi naturalnie wyglądać i pracować więc nie wolno go po prostu zwijać trzeba łowić z opadu i podbijać szczytówką idealne do takiego łowienia są wolniaki ciężki jig w moim łowieniu nie był skuteczny bo szybko opadał na dno łowienie wymaga cierpliwości i pokory, najlepiej łowić w górę rzeki i prowadzić z prądem podszarpując jiga. Dobrze zrobiony jig z ogonkiem lisa lub marabuta czy zonkera musi pracować. Żyłka w miarę miękka i dobrze widoczna może być fluo z kawałkiem fluorocarbonu, brania potrafią być delikatne i należ zacinać każde szarpnięcie lub przytrzymanie żyłki. @Bugi jeśli łowisz z prądem to staraj się rzucać na drugą stronę rzeki i sprowadzać jiga po łuku w swoją stronę lub całkiem łowić po skosie.
Ja już w sobotę zobaczę czy Kolegi jigi ładnie pracują. Wybieram się na Dunajec z pełną gamą kolorów i rozmiarów. Mam tylko nadzieję, że wody mi za bardzo nie zbrudzi bo cały czas leje. A może Kolega jeszcze mi i innym podpowie, które teraz chodzą najlepiej na Dunajcu, bo widziałem, że Kolega odwiedził ostatnio nasze strony z niezłym wynikiem połowów.
Napisano 13 maj 2016 - 13:31
Witam. Jestem tu nowy, ale za pstrągami ganiam od ćwierć wieku.
Jak dla mnie najlepszy i najbardziej uniwersalny jest jig z czarnego marabuta z takimż palmerem na tułowiu. Pozdrawiam wszystkich pstrągomaniaków. C&R!
Użytkownik FarioQ edytował ten post 13 maj 2016 - 13:36
Napisano 11 styczeń 2018 - 11:25
bardzo ładne:)
Napisano 11 styczeń 2018 - 11:42
Od jakiegos czasu z jakimis tam wynikami cwicze na przynety z wlosia i pior podczas moich prob pstragowych.
Byc moze kogos zainteresuja informacje tu zawarte :
http://jerkbait.pl/b...osia-2015-2017/
Napisano 11 styczeń 2018 - 16:05
Napisano 18 grudzień 2018 - 14:53
Napisano 18 grudzień 2018 - 17:40
Zaadoptuj czeburaszki wolframowe do cienkich haczyków pewnie będą pasować.
Napisano 19 grudzień 2018 - 19:28
Witam szanowne grono. Poszukuję główek wolframowych o gramaturze 1,2 i 1,5 grama. Macie może jakieś namiary na taką biżuterię?
Masz tutaj, od jednego z forumowiczów http://jerkbait.pl/t...coyowner/page-1
Napisano 19 grudzień 2018 - 22:35
Ja teraz łowię na hakach muchowych z główkami wolframowymi w rozm. 4,5-4,8. Bliżej lata będzie jeszcze lżej. Żyłka min. 0,18(niżej nie schodzę) i jest ok jak dla mnie. Lekki jig prowadzony z nurtem, lub po skosie na okrętkę na prostkach jest bardzo skuteczny ... . Szczerze polecam. Warto ukręcić sobie kilka takich wabików.
A jak pogodzic lekki zestaw do miotania takich wabikow z obecnoscia duzych pstragow w rzece? Dodam ze wstydem, ze na koguta jeszcze nic nie zlapalem choc probowalem kilka razy
Użytkownik Luckyguliver edytował ten post 19 grudzień 2018 - 22:36
Napisano 19 grudzień 2018 - 23:10
Napisano 20 grudzień 2018 - 09:27
A jak pogodzic lekki zestaw do miotania takich wabikow z obecnoscia duzych pstragow w rzece? Dodam ze wstydem, ze na koguta jeszcze nic nie zlapalem choc probowalem kilka razy
Remek, najlepiej godzi to muchówka
I prezentacja przynęty i zachowanie ryby na kiju są diametralnie inne.
Muchoweczka ze sznurem muchowym, albo spining z zylka.
Mozna tak, mozna tak :
http://jerkbait.pl/b...osia-2015-2017/
http://jerkbait.pl/b...ia-teleexpresu/
Dla ulatwienia sciezki poszukiwan dodam, ze nie zawsze trzeba lowic na przynete wielkosci pchly. A przyneta z naturalnych materialow, o dlugosci 5-6 cm, daje sie spokojnie rzucac zylka 0.23 mm i nie trzeba isc w jakies pajeczynki
Powodzenia!
Napisano 21 grudzień 2018 - 18:55
Z wiekszymi przynetami takimi jak Twoje spin 8-10lb sobie poradzi to pewne. Gorzej katapultowac te drobinki
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyglada kwestia z lowienia takimi muchami i jigami z uzyciem wedki spiningowej na lowiska oznaczonych "Fly fishing only"? Jak to jest w Polsce i za granica? Wolno czy nie wolno?
Użytkownik Luckyguliver edytował ten post 21 grudzień 2018 - 18:56
Napisano 21 grudzień 2018 - 18:58
Z wiekszymi przynetami takimi jak Twoje spin 8-10lb sobie poradzi to pewne. Gorzej katapultowac te drobinki
Mam jeszcze jedno pytanie. Jak wyglada kwestia z lowienia takimi muchami i jigami z uzyciem wedki spiningowej na lowiska oznaczonych "Fly fishing only"? Jak to jest w Polsce i za granica? Wolno czy nie wolno?
Napisano 21 grudzień 2018 - 21:09
Napisano 21 grudzień 2018 - 22:28
A ja zawsze myslalem ze tu chodzi o sama przynete a nie jak ja podam.
Napisano 21 grudzień 2018 - 22:32
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych