Nie bardzo. To Dolny Śląsk.
Serwis multiplikatorów
#201 OFFLINE
Napisano 14 kwiecień 2022 - 17:31
#202 OFFLINE
Napisano 15 kwiecień 2022 - 04:36
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
#203 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2022 - 18:49
#204 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2022 - 19:15
Jeśli mowa o Danielu R. To z opinii innych osób i po stanie Steeza którego kupiłem od osoby która "rzekomo" u niego serwisowała odradzam. Multik był zamulony jakimś gęstym smarem i ledwo co się kręcił. Łożysko oporowe "dźgniete" śrubokrętem i łożysko przy szpulce niby "Slp" co się nie kręciło. Ja bym odradzał i wolał wysłać do sprawdzonych ludzi.Cześć, orientuje się ktoś czy jest ktoś na Śląsku zajmujący się serwisem multików? Coś kojarzę, że w Piekarach Śląskich jest pewna osoba, tylko za cholerę nie mogę znaleźć namiarów.
Użytkownik SzczupakRzeczny edytował ten post 22 kwiecień 2022 - 19:15
#205 OFFLINE
Napisano 22 kwiecień 2022 - 22:10
a czy mogę prosić o podpowiedz gdzie jest łożysko oporowe w multiku ?
[/quote]
Zazwyczaj w panelu bocznym, z którego wychodzi oś korbki. Mówiąc prościej pod gwiazdą
#206 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 18:38
[quote name="Sławek Nikt" post="3011550" timestamp="1648367324"] a czy mogę prosić o podpowiedz gdzie jest łożysko oporowe w multiku ?
Tak po prawdzie - w multiplikatorach nie stosuje się łożysk oporowych (wzdłużnych). Mowa jest raczej o sprzęgle jednokierunkowym.
#207 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 19:35
Tak po prawdzie - w multiplikatorach nie stosuje się łożysk oporowych (wzdłużnych). Mowa jest raczej o sprzęgle jednokierunkowym.
Raczej mowa o łożysku jednokierunkowym
- didi lubi to
#208 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 19:48
To nie są łożyska. Tam gdzie wymagane jest łożyskowanie i jest na nie miejsce, sprzęgła jednokierunkowe występują w zestawach z łożyskami poprzecznymi (promieniowymi). Niestety tylko w nielicznych multiplikatorach obok sprzęgła znajdziemy łożysko poprzeczne stabilizujące wał napędowy.
#209 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 20:05
To nie są łożyska. Tam gdzie wymagane jest łożyskowanie i jest na nie miejsce, sprzęgła jednokierunkowe występują w zestawach z łożyskami poprzecznymi (promieniowymi). Niestety tylko w nielicznych multiplikatorach obok sprzęgła znajdziemy łożysko poprzeczne stabilizujące wał napędowy.
w nowej generacji multikach znanych obu marek ,to juz jest norma(łożysko stabilizujące)
ale tak, to jest clutch bearing,innymi słowy łożysko jednokierunkowe zwane sprzęgłem
- S.N. lubi to
#210 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 20:26
Z technicznego punktu widzenia jest to sprzęgło. Z tłumaczenia również. Poniżej link do katalogu NTN w którym na stronach 14 i 15 (16 i 17 w pliku) opisano dokładnie w czym rzecz. Jest tam również przedstawiony (na str.15 katalogu i 17 w pliku) zintegrowany zespół sprzęgła z jednorzędowym poprzecznym łożyskiem kulkowym.
#211 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 20:38
#212 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 20:44
- didi i albercik2 lubią to
#213 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 20:49
z lewej
Użytkownik didi edytował ten post 23 kwiecień 2022 - 20:50
#214 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 21:51
#215 OFFLINE
Napisano 23 kwiecień 2022 - 22:04
raczej nie bezyna,bo wewnętrzna obudowa jest z plastiku,zwykle wd-40 do czyszczenia pomaga
na koniec wyczyścić do sucha,kropla gestszej oliwki i powinno hulać
wd-40 tez delikatnie na patyczek bawełniany
Użytkownik didi edytował ten post 23 kwiecień 2022 - 22:09
#216 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2022 - 10:41
Użytkownik Paavo edytował ten post 24 kwiecień 2022 - 10:44
#217 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2022 - 11:45
wd-40 nie ma żadnych dodatków agresywnych kolego
ma wiele zastosowań ,wystarczy poczytać
a izopropanol ,lub inne ,czesto bywa zanieczyszczony innymi substancjami,zależy z jakiego źródła,wiec rożnie to bywa
akurat do tego lozyska glownie w multiplikatorach ,do czyszczenia .używam własnie wd-40
Użytkownik didi edytował ten post 24 kwiecień 2022 - 12:07
#218 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2022 - 12:08
wd-40 nie ma żadnych dodatków agresywnych kolego
ma wiele zastosowań ,wystarczy poczytać
a izopropanol ,lub inne ,czesto bywa zanieczyszczony innymi substancjami,zależy z jakiego źródła,wiec rożnie to bywa
Nie zamierzam otwierać dysputy na temat WD-40,jest po prostu olej rospuszczony w węglowodorach plus środek penetrujacy,który jest tajemnica firmy,chyba nawet opatentowaną,Piszesz,że benzyna ekstrakcyjną raczej nie ,a przecież oczyszczona benzyna to węglowodór...zostawmy WD-40 do tego do czego został stworzony,czyli do zastosowań typowo uniwersalnych,garażowo,domowo,mechanicznych,bo niby po co stosowac jeszcze po czyszczeniu jakąś oliwkę,jak sam ten środek po odparowaniu zostawia film olejowy.I to nie chodzi mi,ze taki WD-40 ''zeżre'' jakieś części polimerowe,po prostu może zareagowac z powierzchnią malowana-lakierowana,i po jakimś czasie można zobaczyc piękne purchle.Do odłuszczania,można uzyć również dość łagodnych odtłuszczaczy na bazie organicznych węglowodorów,np: uzyskanych ze skórek cytrusowych,są to przewaznie preparaty do pielegnacji części rowerowych.Pierwsze słyszę o izopropanolu zanieczyszczonym,jak zazwyczaj jest on sprzedawany w postaci 99,9%,chyba,że ktoś chce myć części ''covidowym dezynfekatorem"...bo w głównej mierze on jest robiony na bazie izopropanolu,którym mozna myć rączki...a WD-40 już nie koniecznie.
Użytkownik Paavo edytował ten post 24 kwiecień 2022 - 12:32
#219 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2022 - 12:12
Nie zamierzam otwierać dysputy na temat WD-40,jest po prostu olej rospuszczony w węglowodorach plus środek penetrujacy,który jest tajemnica firmy,chyba nawet opatentowaną,Piszesz,że benzyna ekstrakcyjną raczej nie ,a przecież oczyszczona benyna to węglowodór...zostawmy WD-40 do tego do czego został stworzony,czyli do zastosowań typowo uniwersalnych,bo niby po co stosowac jeszcze po czyszczeniu jakąś oliwkę,jak sam ten środek po odparowaniu zostawia film olejowy.I to nie chodzi mi,ze taki WD-40 ''zeżre'' jakieś części polimerowe,po prostu może zareagowac z powieżchnią malowana-lakierowana,i po jakimś czasie można zobaczyc piękne purchle.
coby zamknac sprawe uzywany jest rowniez jako dodatek do paliwa jako srodek czyszczaco -smarny do wtrysków samochodowych,które uszczelnione są gumowymi podkladkami
jak rowniez do polerki przednich reflektorow itp itd ,wiec
#220 OFFLINE
Napisano 24 kwiecień 2022 - 12:41
To tylko zasosowania typowo domoroslych majsterkowiczów,..poleróje również rysy na lakierze samochodowym,co mozna zrobić i zwykłym olejem lnianym.Do paliwa bym go nie nalał,bo sa do tego dużo lepsze środki typowo do tego przeznaczone.Ja juz wymieniałem kilkukrotnie oringi w amortyzotorach rowerowych,których lagi były regularnie czyszczone WD,a wystarczyło uzyc oleju slikonowego w sprayu,a amortyzatory nie należały do tych tanich...tylko Rock Shox,Fox czy Marzocchi.
Użytkownik Paavo edytował ten post 24 kwiecień 2022 - 12:49
Użytkownicy przeglądający ten temat: 4
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych