URYWANIE PRZYNETY
Napisano 05 czerwiec 2008 - 16:23
Mam problem w czasie rzutu ok połowy odległości blokuje mi się plecionka i np; slajder 7 urwany leci w powietrze
sprzet jaxon perseus do 35, plecionka 22, kołowrotek daiwa mag force
CO RADZICIE BO JESTEM BLISKI REZYGNACJI Z CASTINGU
Napisano 05 czerwiec 2008 - 16:58

pozdrawiam - gringo15
Napisano 05 czerwiec 2008 - 17:07
plecionka 22
Plecionka 22 urywa Ci się przy żucie woblerem?

co to za firma tej plecionki??
Napisano 05 czerwiec 2008 - 18:25
Będąc nad wodą zahacz przynętę za gałąź i przejdz się z poluzowanym hamulcem na całą długość plecionki. Później dokręć hamulec i nawiń linkę od nowa idąc w kierunku zahaczonej przynęty. To powinno pomóc!
Kołowrotek.
Daiwa mag force to nie model kołowrotka tylko typ hamulca. (magnetyczny).
Przy plecionce 22 lbs nie powinny się wabiki odstrzeliwać. Trzeba wyregulowć hamulec takim kółkiem po prawej stronie. Na początek ustaw na 8. Nigdy nie rzucaj na max odeległość. zawsze staraj się wykonać rzut tak max na 2/3 możliwości sprzętu i twoich.
idz jutro nad wodę poćwicz w/g tych wskazówek i napisz nam jak było.
powodzenia!

Napisano 05 czerwiec 2008 - 18:52

zapominałem otworzyć kabłąka, ale żyłka 0.25 dawał sobie rade i trzymała

co do plecionki, musisz ją odwinąć i zwinąć od nowa, najlepiej tak jak powiedział @Thymallus
Napisano 05 czerwiec 2008 - 19:08
przykłąd z praktyki pp 15lb.
niestety na taki stan plećki(jesli jest to własnie to)jest tylko rada przewinięcia jej lub ucięcia i dania podkładu.
Napisano 05 czerwiec 2008 - 19:45
Ja mialem podobny problem z barkley ,plecionka jest w przekroju dosyc plaska wzynala sie wiec w szpule co przy zucie dawalo efekt czesto urwanych przynent .Smialo mogie polecic plecionki Sufixa -braid
Przy plecionce 0,22 wydaje mi sie ze przy mocnym zamachu a
nastepnie wcieciu sie i stopie mozliwe ze sie zrywa .Moja miala 0,36 i pekala na ta nowa nienarzekam .Jest chyba lepsza od Spiderka .
Zrazac sie nie ma co kasting to naprawde super sprawa jak sie czlowiek wciagnie to zapomina o wobkach ,gumach i i innych pierdolach .A dla cierpliwych sukces gwarantowany.
Napisano 05 czerwiec 2008 - 19:56

pozdrawiam!
Napisano 05 czerwiec 2008 - 20:00
Najlepiej a w szczegolnosci napoczatku uzywac jerkow plywajacych .Mamy pewnosc ze nieutonie i jest szansa na wylowieni .
Napisano 05 czerwiec 2008 - 20:37
Napisano 05 czerwiec 2008 - 20:56
z hamulcem nie schodze poniżej 8 bo wtedy mam max węzeł na kołowrotku
a kołowrotek to oczywiscie daiwa procaster 100
jeden z ludzi na forum chyba trafił w mój problem.podczas nauki często mi się plątała plecionka i prawdopodobnie sie wypłaszyła i wcina sie w nawinieta plecionkę ??? co wtedy proponujesz?
Napisano 05 czerwiec 2008 - 20:58
chyba trzeba kupić nową plecione ? ;-(
Napisano 05 czerwiec 2008 - 21:07

Pozdrówki
Napisano 10 czerwiec 2008 - 15:02
sadze, ze to nie koniecznie wina wyplaszczonej plecionki (w jaki sposob by sie miala tak odksztalcic?) - mam jeszcze na niektorych kolowrotkach Dyneeme, ktora jest z koncepcji plaska, nie zauwazylem zwiekszonej tendencji do wcinania sie w dolne warstwy.
Przechodzilem podobne zjawisko w pewnych (pewnie niekorzystnych) konstelacjach sprzetowych (rowniez z okragla w przekroju linka), szczegolnie przy silowych lub/i niestarannie oddanych rzutach. A odstrzelenie tak lekkiej przynety na relatywnie lekkim kiju i(wydaje sie)solidnej lince o takowych raczej swiadczy...

Powinienes tez poprobowac roznych nastawien hamulca magnetycznego.
Zycze powodzenia!
Pozdrawiam --Yacar�--
Napisano 11 czerwiec 2008 - 15:43
Nawin starannie plecionke. A jesli to nie pomoze to zmien ja na pp. I cwicz technike plynnego rzutu a bedzie coraz lepiej
Napisano 11 czerwiec 2008 - 16:01

Napisano 11 czerwiec 2008 - 22:54
Tez sie ucze, tez mam ten kij Jaxona do nauki i tez mam multika Daiwy. Tez rwalem troche jerkow na poczatku ale tylko przy silowych rzutach. Uzywam pp 18 i teraz juz odstrzeliwuje jednego jerka na piec wyjazdow.
Nawin starannie plecionke. A jesli to nie pomoze to zmien ja na pp. I cwicz technike plynnego rzutu a bedzie coraz lepiej
taki mały off topic - ostatnio kupiłem PP, tak z ciekawości bo używam strena. oto co było na szpulce 300y gdzieś w połowie długości. ocenicie sami. w strenie nic takiego się nigdy nie zdażyło.
pozdrawiam!
.
Załączone pliki
Napisano 11 czerwiec 2008 - 23:17

@peresada
Dostałeś od PP kokardkę, to chyba z okazji urodzin!?
Napisano 12 czerwiec 2008 - 08:02

Napisano 12 czerwiec 2008 - 09:14

Jakaś reklamacja wchodzi w grę ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych