Odra w okolicach Zielonej Góry
Napisano 10 czerwiec 2008 - 14:30
Może podzielicie się informacjami gdzie dokładnie łowicie, jakimi metodami, gdzie macie swoje miejscówki i gdzie warto wyskoczyć nad Oderkę. Sami wiecie, nas wędkarzy interesuje wszystko co jest związane z naszą ukochaną rzeką.
Był ktoś z Was na rybak w okolicy Kleniczek, Ledna, Lasek czy Nietkowa? Jeśli tak to napiszcie parę słów o tych główkach.
Pozdrawiam.
tap
Napisano 10 czerwiec 2008 - 14:47
Mieszkam w Zielonej Górze, 9 KM od przeprawy promowej w Pomorsku, więc bardzo często tam spinninguję (czyt.castinguję). Na dodatek mam teściów w Nietkowie, więc tam łowię równie często.
Co do Pomorska, to zwykle kręcę się w okolicach promu. Kilka główek niżej i wyżej. Myślę, że to fajny odcinek, choć mocno uczęszczany przez brać wędkarską i.....pseudowędkarzy też. Ogólnie rybka się tam trzyma.
Jeśli chodzi o Nietków-Laski to jest to moim zdaniem jeden z najbardziej szczupakowych odcinków w okolicy. Dodatkowo są tam aż trzy stare Odry, na których lubię poszaleć z ciężką jerkówką. Jest też kilka fajnych dołków.
Tylko kłusownictwo jest tam rozwinięte na maksa

Jeśli chcesz to możemy się kiedyś zgadać na wspólne wędkowanie
Nr tel wyślę na priv
Napisano 10 czerwiec 2008 - 21:14
Myśle tam uderzyc jak się woda ustabilizuje

Załączone pliki
Napisano 10 czerwiec 2008 - 21:23

Napisano 10 czerwiec 2008 - 21:39
Poznaje głowki:) Czesto łowie w tamtej okolicy, drugi brzeg jest bardzo ciekawy lecz mało dostepny , samochodem niedojedziesz jedyne co zostaje to przeprwa mostem kolejowym na drugi brzeg, ale znów jest jeszcze jeden problem

Napisano 10 czerwiec 2008 - 22:03

Napisano 10 czerwiec 2008 - 23:04

Spokój, cisza, ryby i komary

Macie może jakieś doświadczenia jak łowić( ustawić łodke) przy łowieniu na tak uregulowanej rzece jak Odra?
Napisano 11 czerwiec 2008 - 06:39

.
Załączone pliki
Napisano 11 czerwiec 2008 - 19:26
A znacie może jakieś kleniowe, czy sandaczowe główki w tym rejonie, albo jakiś sumowy dołek?
Ja w tamtym roku złowiłem kilka sandaczy na lewym brzegu w górę Odry za przeprawą promową w Pomorsku ale były to raczej niewielkie sztuki bo największy miał 53 cm.
Pozdro z nad Odry.

ze względu na wątpliwy związek prezentowanej fotki z propagowanym przez nas C&R fotka została usunięta...
Napisano 12 czerwiec 2008 - 08:30

Klenie (je zwłaszcza) i sandacze można połowić praktycznie na każdej główce. Prócz tego występuje dość dużo szczupaka (raczej niewielkich rozmiarów) i bolenia (niestety tego gatunku z roku na rok jest jakby coraz mniej). Oczywiście są lepsze i gorsze miejsca ale co roku to się zmienia. Jedne dołki zasypuje inne wymywa.
@Robson73
Jeśli chodzi o łowienia z łódki to radziłbym Ci ustawiać się tak byś miał możliwość obławiania napływów, zwłaszcza miejsc gdzie nurt rozdwaja się na ten obmywający główkę i przelew. Są to bankowe miejsca zwłaszcza teraz jeśli chodzi o sandacze i szczupaki. Oczywiście ciekawe są też przelewy (praktycznie wszystkie gatunki ryb) i doły w warkoczu (sandacz, szczupak i sum). Przy niskiej wodzie, zwłaszcza latem warto tez popływać i obłowić środek rzeki. Duże pole do popisu dają też klatki między główkami, zwłaszcza tam gdzie jest średni uciąg wody. Środek rzeki i nurtowy odcinek pomiędzy główkami są najmniej obłowione i wydają się być najciekawszymi miejscami.
Co do okolic mostu kolejowego w Pomorsku to jest to bardzo fajne miejsce bo niezbyt uczęszczane przez wędkarzy. Chodzi mi tu przede wszystkim o lewy brzeg rzeki (ten od strony Zielonej). W górę od mostu można połowić szczupłych i sandaczy, natomiast w dół bolków i kleni.
Napisano 12 czerwiec 2008 - 09:42
Już nie moge się doczekać kiedy tam zawitam z łódką

.
A w tym wlewie z zdjcia powyżej mieszka sobie taki gałganek

w towarzystwie bolków, na cztery brania, cztery spadły

Załączone pliki
Napisano 12 czerwiec 2008 - 13:27

Napisano 13 czerwiec 2008 - 08:24
Jeśli kiedyś będziesz w okolicy to daj znać, chętnie się z Tobą wybiorę na wspólne wędkowanie

Przy obławianiu części nurtowej pomiędzy główkami to ... ustawienie łódki determinuje raczej sposób łowienia czyli przyzwyczajenia łowiącego

Napisano 13 czerwiec 2008 - 11:06
Odcinek od przeprawy promowej w Pomorsku do mostu (po stronie Zielonej Góry) jest bardzo ciekawy, choć po drodze jest kilka bardzo płytkich główek (mielizny). Warto wypuścić się dalej, bo tam na zakręcie rzeki są bardzo fajne tamy.
Po stronie po której łowiłeś jest kilka główek bardzo głębokich - miejscówka znana jako Dęby lub Pod dębami. Kręci się tam dużo ryby, ale presja wędkarska jest ogromna.
A jaką łódką dysponujesz?
Ja mam taką niewielką 2,45 m z silnikiem elektrycznym, ale na Odrze jeszcze nią nie pływałem

Napisano 13 czerwiec 2008 - 18:22

Dokładnie taka jak na fotce, dużo pływałęm na takiej u znajomych w Szwecji tylko silniczek był 5KM i tak mi się spodobała...

Załączone pliki
Napisano 16 czerwiec 2008 - 08:04

Napisano 16 czerwiec 2008 - 18:49
Napisano 17 czerwiec 2008 - 08:12
Połamania kija!!!
ps. oczywiście na rybie a nie na zaczepie

Napisano 19 czerwiec 2008 - 22:36
Ja wybieram sie tam w czwartek , wiec zdam relacje;)
I jak wyniki?

Napisano 19 czerwiec 2008 - 23:51
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych