Najcieńsza plecionka na okonie
#81 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2014 - 20:54
- pisaq87 lubi to
#82 OFFLINE
Napisano 28 czerwiec 2014 - 21:17
Dziękuję za odpowiedź.
Mam uraz do miękkich linek, bo często po zamknięciu kabłąka zawijają się na krawędzi szpuli i przy kolejnym rzucie potrafi zrobić się "broda".
Drutowate się nie plątały, ale słabawe na węzłach były.. ciężko znaleźć "złoty środek". Kiedyś Dragon miał niezłą linkę.. nazywała się chyba techno.. podejrzewam, że któraś firma dalej to rozprowadza.
Będę szukał dalej.
#83 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2014 - 09:18
Dziękuję za odpowiedź.
Mam uraz do miękkich linek, bo często po zamknięciu kabłąka zawijają się na krawędzi szpuli i przy kolejnym rzucie potrafi zrobić się "broda".
Drutowate się nie plątały, ale słabawe na węzłach były.. ciężko znaleźć "złoty środek". Kiedyś Dragon miał niezłą linkę.. nazywała się chyba techno.. podejrzewam, że któraś firma dalej to rozprowadza.
Będę szukał dalej.
A dobrze Ci kołowrotek układa linkę?Ja nie mam z techronem problemu, mam na biomasterze, TP i stelli, żadnych problemów z brodami.Może rolka w młynku coś nie teges?
#84 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2014 - 09:28
Ja mam problem. Moja cieniuśka i śliska YGK, na Emblemie + płytka szpula = porażka (przy wietrznej pogodzie).
#85 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2014 - 09:40
Mi sprawdza się Sunline 0.8 tańsza od YGK, nie tak "śliska" ,ale się nie plącze i mocna na węzłach.
#86 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2014 - 10:01
Ja mam problem. Moja cieniuśka i śliska YGK, na Emblemie + płytka szpula = porażka (przy wietrznej pogodzie).
Waldek przy wietrznej pogodzie to nawel na mojej stelce potrafiło zrobić brodę.To efekt również lekkiej przynęty przy wietrznej pogodzie.Trzeba wówczas zwracać uwagę na nawój linki.Nie ma wówczas złotego środka, a stosowanie drutowej plećki pod okonie na lekkich wabiach mija się z celem, przynajmniej dla mnie.
#87 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2014 - 11:15
#88 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2014 - 11:54
Panowie w ciągu ostatnich 3 lat a może i więcej nie miałem żadnej brody.. łowię różnymi plecionkami i zawsze miękkimi. Całe życie kabłąk zamykam manualnie Kręciłem tylko shimano ale ze średniej półki. Dbam o napięcie linki i dla mnie pojęcie brody to czysta abstrakcja.
W pn bedę miał w rekach varivasa 0.3 PE i porównam sobie jak się ma do pp 0,06
Ciekawi mnie ten techron 0,03 i jego grubośc w stosunku do varivasa. Jakościowo nie sądzę że jest lepszy, ale jesli chodzi o średnicę to zastnawiam sie jak bardzo jest zaniżona, nie ujmując jej właściwości oczywiście. Bo moim celem nawet zgodnym z tutulem wątku jest znalezienie tej najcienszej.
Użytkownik shavt edytował ten post 29 czerwiec 2014 - 11:56
#89 OFFLINE
Napisano 29 czerwiec 2014 - 18:49
A dobrze Ci kołowrotek układa linkę?Ja nie mam z techronem problemu, mam na biomasterze, TP i stelli, żadnych problemów z brodami.Może rolka w młynku coś nie teges?
Nawija dobrze, od tego są podkładki pod szpulą i nimi koryguję nawijanie linki. Problem tkwi w tym, że przy zamykaniu kabłąka nie zawsze oglądam krawędź szpuli, drutowatych linek nie musiałem kontrolować, bo nawet jak zaczepiła o nakrętkę, to przy pierwszym obrocie korbką spadała we właściwe miejsce.. nanofil przez rok użytkowania nie poplątał się ani razu. Miękkie linki wymagają poświęcenia im większej uwagi przy zamykaniu kabłąka.
#90 OFFLINE
Napisano 30 czerwiec 2014 - 05:38
Nanofil pod bardzo lekkie wabie jest nie do przebicia, tylko trzeba stosować przypon strzałowy.
- Tomasz eS i Pisarz.......ewski Piotr lubią to
#91 ONLINE
Napisano 30 czerwiec 2014 - 05:41
Nanofil pod bardzo lekkie wabie jest nie do przebicia, tylko trzeba stosować przypon strzałowy.
Józek jest nowe cudo. Dzisiaj będę już miał varivas avani ultra light pe 0.3. Zobaczymy co to za cudo... realny odpowiednik żyłki 0.10 ale moc deklarowana 7 lbs z tego co pamiętam
#92 OFFLINE
Napisano 30 czerwiec 2014 - 05:46
Tomek zobaczymy co to za cudo .
- Tomasz eS lubi to
#93 ONLINE
Napisano 30 czerwiec 2014 - 11:17
Tomek zobaczymy co to za cudo .
Plecionka juz u mnie.. cienka jak sik komara... pomiar suwmiarką pokazuje 0.06 mm... w porównaniu z varivasem pe 0.6 znaczna różnica w średnicy. Józek jak będzie działała tak jak wygląda to Nanofil można będzie zastąpić ..
- wobler129, Karol Krause i Pisarz.......ewski Piotr lubią to
#94 OFFLINE
Napisano 30 czerwiec 2014 - 13:19
A wkrótce będzie też u nas dostępny varivas 0.2 PE.. 5lb
- Tomasz eS lubi to
#95 OFFLINE
Napisano 30 czerwiec 2014 - 15:22
witam, gdzie można kupić tą plecionkę. Możecie podać jakiś link. Pozdrawiam
#96 OFFLINE
Napisano 30 czerwiec 2014 - 20:47
witam, gdzie można kupić tą plecionkę. Możecie podać jakiś link. Pozdrawiam
Kolega @ Rapa z forum www.shrap-drakers.pl będzie ogarniał sprzedaż na Polskę varivasa w normalnych cenach więc wal do źródła
#97 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2014 - 09:09
Dokładnie tak, dobre źródło
Plecionkę macałem wczoraj wieczorem i te 0.3 PE robi mega wrażenie..
#98 OFFLINE
Napisano 01 lipiec 2014 - 13:56
Potwierdzam bardzo dobre zródło Varivasa i cena niedawno skończyła się promocja
#99 OFFLINE
Napisano 06 lipiec 2014 - 10:58
Czy kolega Tomek sprawdzał już tego Varivasa nad wodą,lub jest już ktoś co mógłby coś powiedzieć o tej lince.
#100 OFFLINE
Napisano 07 lipiec 2014 - 16:42
również czekam na opinię bo zbieram sie do zakupuCzy kolega Tomek sprawdzał już tego Varivasa nad wodą,lub jest już ktoś co mógłby coś powiedzieć o tej lince.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych