Poszedł privWarto było by sprawdzić tego roczną nowość od YGK - PE Bornrush x8 są 0.4, 0.5, 0.6 oraz 0.8. Wyglądają całkiem ciekawie i cena jest rozsądna. Jak coś to mogę podesłać po kawałku.
Tomek
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 10 styczeń 2020 - 00:20
Poszedł privWarto było by sprawdzić tego roczną nowość od YGK - PE Bornrush x8 są 0.4, 0.5, 0.6 oraz 0.8. Wyglądają całkiem ciekawie i cena jest rozsądna. Jak coś to mogę podesłać po kawałku.
Napisano 12 styczeń 2020 - 18:13
Witam raz jeszcze. Zapomniałem napisać, że za każdym razem obie plecionki urwane bardzo krótko. Szkło powiększające trochę zweryfikowało poprzedni opis. WX8 to tasiemka i to straszna. Porównanie jej grubości jest ponad moje możliwości. WX4 jest naprawdę mocno okrągła. Podobnie okrągła jest Egi Metal. Dostałem używkę 0,5 PE no i jest ona według mnie ciut cieńsza niż WX4 Sunline Siglon 0,4 PE. Tak coś jak żyłka 0,10 może 0,11 mm.Cześć, do tej pory raczej miałem doczynienia z grubszymi plecionkami, a tym razem zakupiłem Sunline Siglon WX 4 PE#0,4 6lb oraz WX8 PE#0,3 5 lb obie w kolorze Orange. Trzeba przyznać obie są naprawdę cienkie mnie i koledze 0,3 wydała się cieńsza od 0,4. A mojemu synowi odwrotnie. Standardowo WX 4 wyczuwalny splot WX 8 gładka i śliska. Obie podobnie ścisłe i lekko sztywne, WX4 sztywniejsza ciut. Co dziwi są prawie okrągłe. Przy tej grubości odpuściłem próbę tarcia, natomiast próba zerwania lekko mnie zdziwiła. WX4 padła przy 1,4 kg dwa razy i raz 1,5 kg. Tego akurat się spodziewałem. Natomiast WX8 padła przy 1,8 ; 1,9 i 2,1 kg. Kiedyś przeglądałem się mocno Egi metal #0,5PE. Myślę , że WX4 jest do niej bardzo zbliżona, wezmę kawałek od kolegi i postaram się taki trochę porównawczy post napisać
Tomek
Napisano 13 styczeń 2020 - 00:34
Tomek, uważaj z porównaniem używek do nowych. Kolega ostatnio porównał EGI WX4 do Sunline PE 4x obie 0.6 i wyszło że EGI jest cieńsza. Ale ze strony używanej. Ze strony nowej EGI była trochę grubsza. .
Napisano 13 styczeń 2020 - 15:57
Napisano 16 styczeń 2020 - 22:50
Koledzy, muszę kupić jakąś nitkę do UL'a...do rzucania paprochami 3/4" na główkach 1-2g
Są dwa scenariusze jak kupić :
1. Dużo i tanio
2. Raz a dobrze
Wolałbym chyba ten drugi, natomiast nie będę łowił w krystalicznie czystych wodach tym samym trochę szkoda mi szmacić w nich linkę kosztującą 120 - 150...lub i więcej pln za szpulkę.
Tak czytając wątek nachodzi mnie wykosztować się na Varivasa Light Game PE # 0.4 / 150m ale nie wiem czy nie szkoda go na moje bajora.
A tak po za tym - czy były szpulki Light Game 150m bez tego durnego znacznika w połowie ?
Napisano 16 styczeń 2020 - 23:32
Użytkownik Tom Rob edytował ten post 16 styczeń 2020 - 23:34
Napisano 16 styczeń 2020 - 23:47
też bym został przy 0.2
Napisano 17 styczeń 2020 - 06:43
Miałem PeeWee WX4 PE # 0.4, Egi-Metal PE # 0.4...bardzo łatwo się przecinały o różne podwodne przeszkody.
"Klasa" PE # 0.4 posyła moje "ogromne" gumisie wystarczająco daleko...ciskam tym z Daiwy TAC 2.30 / 1-7g
A jak jest z tymi znacznikami w Light Game 150m ?
A może YGK G-Soul X4...?
Napisano 17 styczeń 2020 - 07:05
''A może YGK G-Soul X4...?'' Miałem i nie polecam
Napisano 17 styczeń 2020 - 07:12
Siglon, G-Soul X4, Egi-Metal odpadają...więc cóż zostaje ? Poza Light Game...zostają same linki które leżą w scenariuszu "Dużo i tanio" - czyli 2 szpulki czegoś taniego i drzeć...
A jakieś 8-splotowe nasze Europejskie "0.06mm" ? Co Waszym zdaniem nie jest "przegrubione"...tylko jest na prawdę cienkie ?
Napisano 17 styczeń 2020 - 08:28
(…) Co Waszym zdaniem nie jest "przegrubione"...tylko jest na prawdę cienkie ?
Chyba nie ma takich...
Napisano 17 styczeń 2020 - 08:49
Jak chcesz na siłę wydać 300zł za Szpulke to kup Sunline Small Game.Siglon, G-Soul X4, Egi-Metal odpadają...więc cóż zostaje ? Poza Light Game...zostają same linki które leżą w scenariuszu "Dużo i tanio" - czyli 2 szpulki czegoś taniego i drzeć...
A jakieś 8-splotowe nasze Europejskie "0.06mm" ? Co Waszym zdaniem nie jest "przegrubione"...tylko jest na prawdę cienkie ?
Napisano 17 styczeń 2020 - 09:40
Adrian, dawno nie kupowałem niczego "włosowatego" do UL'a więc nie wiem czy coś godnego uwagi się pojawiło na rynku.
A jak wiadomo "lepsze wrogiem dobrego"
Egi-Metal byłaby spoko...jakby nie to, że to multi-color...a co gorsza w moich łowiskach szybko trafia na jakąś zwadę na której się przetnie.
Bo w "zwykłym" zaczepie nie brakuje jej mocy jak na taki włos. I tej mocy zbyt szybko nie traci.
To mogę o niej powiedzieć.
Napisano 25 styczeń 2020 - 22:40
Napisano 26 styczeń 2020 - 00:18
Ja z Egi-Metal tego problemu nie miałem...żeby pękała pod szczytówką.
U mnie problem leżał w tym, że jak przy zaczepie plecionka oparła się na jakimś zatopionym drzewie, na jakimś betonie czy innej twardej, szorstkiej przeszkodzie...pierwsza próba odstrzelenia i ciach...luźno na końcu zestawu :/
No i kolor mnie drażnił
Cholera, tyle tego na rynku, a przez tydzień nie wybrałem niczego...
Napisano 26 styczeń 2020 - 07:33
Bo tyle tego na rynku więc i wybór cięższy. Ja używam od 3 lat egi, ale przesiadłem się oczko wyżej i używam 0,5.Ja z Egi-Metal tego problemu nie miałem...żeby pękała pod szczytówką.
U mnie problem leżał w tym, że jak przy zaczepie plecionka oparła się na jakimś zatopionym drzewie, na jakimś betonie czy innej twardej, szorstkiej przeszkodzie...pierwsza próba odstrzelenia i ciach...luźno na końcu zestawu :/
No i kolor mnie drażnił
Cholera, tyle tego na rynku, a przez tydzień nie wybrałem niczego...
Napisano 11 luty 2020 - 20:44
Napisano 12 luty 2020 - 05:40
Też ciekaw jestem opinii o tej lince. Z opisu wygląda obiecująco, ale nawet nie udało mi się pomacać, bo w Łodzi w żadnym sklepie jeszcze jej nie ma.
Napisano 12 luty 2020 - 07:33
Widziałem ją w sklepie u @Marcyś. Bardzo cienka, śliska i elastyczna, pierwsze wrażenie bardzo dobre. Z zakupem poczekam aż ktoś porządnie przetestuje
Napisano 12 luty 2020 - 14:31
0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych