Chodziło mi tylko o to że zderzakowym jak wiąże to siadam a Alberto wydaje się do dość łatwego ogarnięcia. Pewnie nie bez powodu sc00tt napisał żeby zaciskać bardzo wolniutko - kwestia wypróbowania
Zimą siedziałem sobie na kanapie i wiązałem Alberto. I cholera, nie mam dobrych doświadczeń. Wychodzi mi piękny węzełek, no cudo, a wytrzymałość totalnie z czapy.
Mam pewien dylemat z ygk X4 upgrade
Wiążę węzłem zderzakowym z fluo lub tym kiedyś pokazywanym przez Adasia z Zadziora (składanie fluo na pół, pletka przez oczko, oploty w dwie strony i spowrotem do oczka fluo)
Wytrzymałość na węźle jest tragiczna, łatwo pęka plecionka w dłoniach.
To samo gdy zrobi się supeł samą plecionką - łatwo pęka.
Pletka pe 0.6, ta multicolor
Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk
Mam X4 Upgrade 0.4 i moim zdaniem to bardzo mocna linka w tej grubości. Tzn. nie wiem jak z łączeniem z fluo, bo jak pisałem, mi te węzły idą kiepsko.
Pociąłem sobie nią paluchy, gdy myślałem, że mam na niej supełek - nie był to supełek, tylko ten typ samorozwiązującej się pętelki. Szarpnąłem no i okazało się, że jest jednak całkiem mocna.
Jak masz wątpliwości, co do wytrzymałości, to załóż rękawiczki, dowiąż jakąś inną linkę z drugiej strony krętlika i pociągnij dobrze. Rękawiczki dlatego, że krętlik potrafi dobrze strzelić, proszę nie pytać, skąd wiem.