Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Jaki akumulator do silnika elektrycznego?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
832 odpowiedzi w tym temacie

#821 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 02 marzec 2024 - 23:38

Plywam na terrorowie od dwóch lat. Na lfp4 i nic się nie dzieje , druga rzecz jakie wyższe napięcie ? Pod pełnym obciążeniem 50-60A lfp4 napięcie będzie poniżej 12.8v . Jeśli by postawić kwasa porządnego z 200Ah który kosztuje tyle co lit , to również napięcie nie przysiadzie za mocna . Często gęsto pływam na full mocy jak nie chce mi się jej wyciągać , bądź gdybwwrunki są słabe i również pracuje z pełną mocą . Świadczy to tylko o tym , iż silniki nie są przystosowane do długotrwałego obciążenia pełną mocą . Takie zapisy kiedyś były w silnikach nersaus , gdzie w instrukcji było napisane iż nie można używać pełnej mocy dłużej niż 15min lub pół h, nie pamiętam teraz dokładnie . Dowiedziałem się o tym jak się spalił i wyczytałem w instrukcji

#822 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 03 marzec 2024 - 01:15

Siarqu, tak jak napisałem - dla mnie jest to problem wirtualny. Na 115 Ah napięcie na 55lb leciało mocno, po chwili pracy z mocą maksymalną spadało poniżej 12. Producent jak dla mnie robi sobie "dupokrywkę". Różnica nie jest aż tak duża, poza tym u mnie na 28V 70lb na LFP bierze 35 czy 37A a zaprojektowana jest na 45. Terrova 80 brała chyba coś koło 42 a znamionowo ma 50. Napięcie nieco wyższe to nie jest problemem, tylko ewentualnie wyższy prąd i związane z nim grzanie. Skoro nie przekraczam znamionowego to co ma się niby stać?

Wysłane z mojego motorola edge 40 pro przy użyciu Tapatalka

#823 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 03 marzec 2024 - 09:03

W upalny dzień, jak zagrzeje się czapa sterowania silnikiem, to szlag może trafić maximizer, a nie sam silnik. Minn Kota robi za słabe maximizery do pływania na maxa. U mnie wymieniłem dwa.

Znalazłem na to sposób. Kładę szmatę na czapę i od czasu do czasu polewam wodą. Ciepło parowania skutecznie chłodzi wszystko pod szmatą. Od kilku lat stosuję tą metodę. Sprawdza się.

#824 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 marzec 2024 - 14:11

W upalny dzień, jak zagrzeje się czapa sterowania silnikiem, to szlag może trafić maximizer, a nie sam silnik. Minn Kota robi za słabe maximizery do pływania na maxa. U mnie wymieniłem dwa.

Znalazłem na to sposób. Kładę szmatę na czapę i od czasu do czasu polewam wodą. Ciepło parowania skutecznie chłodzi wszystko pod szmatą. Od kilku lat stosuję tą metodę. Sprawdza się.

Gdyby był wiatraczek jak w innych to pewnie tego problemu by nie było ale prawdę mówiąc uwielbiam MK za tą ciszę.

• Tabor i pawlo29 lubią to

#825 OFFLINE   Jacky X

Jacky X

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 153 postów

Napisano 18 sierpień 2024 - 19:26

Zna ktoś akumulatory POWER MAX ? Polecane do pływania czy kiepskie (100Ah 12V Akumulator AGM PowerMAX PM121000) ?

#826 OFFLINE   pawlo29

pawlo29

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 984 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Każmierski

Napisano 20 sierpień 2024 - 18:25

Przy takich upałach nie pływam na maxsa swoją MK 55 MAX  , raz że wtedy max nie działa i i akumulator szybko wyczerpiesz  i nie potrzebnie wszystko  się przegrzewa . 

#827 OFFLINE   Matteoo

Matteoo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 688 postów
  • LokalizacjaElbląg
  • Imię:Robert

Napisano 20 sierpień 2024 - 21:57

Zna ktoś akumulatory POWER MAX ? Polecane do pływania czy kiepskie (100Ah 12V Akumulator AGM PowerMAX PM121000) ?

Jak nowy, to nie warto. Za tą cenę kupisz lifepo4. Ogólnie ja zawsze agm nieznanych marek w pierwszej kolejności oceniam po wadze. Tu producent podaje 29kg, i nie jest to zły wynik. Jeżeli to odkupiony, to używaj, zapewne będzie dobrze działał, jeżeli jest sprawny.

#828 OFFLINE   Jacky X

Jacky X

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 153 postów

Napisano 25 sierpień 2024 - 18:08

Jak nowy, to nie warto. Za tą cenę kupisz lifepo4. Ogólnie ja zawsze agm nieznanych marek w pierwszej kolejności oceniam po wadze. Tu producent podaje 29kg, i nie jest to zły wynik. Jeżeli to odkupiony, to używaj, zapewne będzie dobrze działał, jeżeli jest sprawny.

Byłem dziś na wodzie 10 godzin, 5-letnia Kyosonic 100Aha po połowie tego czasu w zasadzie budził wątpliwości powrotu na slip. Połączone dwa powermaxy 100Aha (razem 200Aha) po 10 godzinach podłączone do prostego testera zapalił sie komplet diód. Na starym zestawie na koniec na maksa napięcie spadało do 7,9V na nowym 10,1V.  Wiadomo nówki sztuki ale jeśli to będzie tak działać to jestem bardzo zadowolony i nie potrzebuję chyba LiFePO.

#829 OFFLINE   Voldemort

Voldemort

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1308 postów
  • LokalizacjaMałopolska
  • Imię:Jacek

Napisano 25 sierpień 2024 - 19:14

Byłem dziś na wodzie 10 godzin, 5-letnia Kyosonic 100Aha po połowie tego czasu w zasadzie budził wątpliwości powrotu na slip. Połączone dwa powermaxy 100Aha (razem 200Aha) po 10 godzinach podłączone do prostego testera zapalił sie komplet diód. Na starym zestawie na koniec na maksa napięcie spadało do 7,9V na nowym 10,1V.  Wiadomo nówki sztuki ale jeśli to będzie tak działać to jestem bardzo zadowolony i nie potrzebuję chyba LiFePO.

Jak będziesz pływał z napięciem na poziomie 10,1V na akumulatorze to żaden aku nie pożyje u Ciebie za długo i każdy będzie "do bani"

• Tabor lubi to

#830 ONLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 sierpień 2024 - 22:11

Wczoraj trolowałem na 4 letnim LiFePo4 100 Ah od Ryśka @Maveric. 19 km na wodzie ze srednia prędkością 3 km/h - ponton 4 metry, silnik MK Traxxis 55 Lbs. Po powrocie wciągnał 57 Ah podczas ładowania czyli był jeszcze zapas. Mam tylko pytanie co do Victrona Blue 15 A. Gdy nie będę miał apki aby ustawić specjalny program do LiFePo4 to jakich przycisków uzyć? Bo dedykowanego nie ma.

#831 OFFLINE   spinnbait

spinnbait

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów
  • LokalizacjaKraśnik
  • Imię:Paweł

Napisano 15 wrzesień 2024 - 18:55

Gdy nie będę miał apki aby ustawić specjalny program do LiFePo4 to jakich przycisków uzyć? Bo dedykowanego nie ma.

Załączony plik  b.jpg   28,8 KB   10 Ilość pobrań

Zczytałem nastawy z tych nominalnych (przyciski na ładowarce) i z tych zaawansowanych włączanych z apki.

Miałem taki sam problem z AGM jak chciałem szybko włączyć a nie wziąłem tel. do piwnicy.

Dlatego jak widać z ustawień:

Zawansowany "AGM" = dioda "high"

Zawansowany "lifepo4" = dioda "li-ion"

• godski lubi to

#832 OFFLINE   mafer

mafer

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 150 postów
  • LokalizacjaSzprotawa

Napisano 16 październik 2024 - 17:14

Dostałem dzisiaj dwa takie oto akumulatorki

20241016-105510.jpg

Według poprzedniego właściciela po naładowaniu dość szybko tracą moc. Po zmierzeniu ich napięć okazało się, że jeden z nich ma 12,27V a drugi 12,75V. Oba nie pracowały od ok dwóch trzech tygodni. Na pierwszy rzut oka nie wyglądają chyba źle. Co z nimi teraz zrobić, żeby sprawdzić w jakim są stanie?

Użytkownik mafer edytował ten post 16 październik 2024 - 17:17

#833 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 23 październik 2024 - 08:27

Naładować ful dobrą ładowarką automatyczną  .

Rozładować do np 11 V kilka żarówek 12 V równolegle podłączonych da z 20 A i naładować .

Tak kilka razy .

Dwa mierniki jeden mierzy napięcie drugi prąd   i mierzyć  czas rozładowania .

Najlepiej mieć ładowarkę z pomiarem  mocy dostarczonej do akumulatora .

Masz wynik .

Mój  żelowy 12 V 120 Ah  po 8 latach oddaje bez problemu 80 Ah ale ja mało pływam 

na silniku elektrycznym . Jedno pływanie po starorzeczu 45 Ah  20 razy do roku .

Maksymalnie na jedno pływanie 75Ah po Necku .

.

Użytkownik Tabor edytował ten post 23 październik 2024 - 08:28

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych