Ubezpieczenie łodzi
Napisano 04 wrzesień 2008 - 11:36
Zastanawiam się właśnie nad ubezpieczeniem łodzi. Męczy mnie noszenie 40 kg silnika itd. W PZU jest możliwość wykupienia pakietu który obejmuje kradzież, OC, NW... Koszt roczny w moim przypadki około 300 zł, więc nie jest źle za święty spokój. Co o tym sądzicie? Korzystacie z takich ubezpieczeń?
Napisano 04 wrzesień 2008 - 11:42
Witam,
Zastanawiam się właśnie nad ubezpieczeniem łodzi. Męczy mnie noszenie 40 kg silnika itd. W PZU jest możliwość wykupienia pakietu który obejmuje kradzież, OC, NW... Koszt roczny w moim przypadki około 300 zł, więc nie jest źle za święty spokój. Co o tym sądzicie? Korzystacie z takich ubezpieczeń?
Ja bym się nie zastanawiał.
Sam wiesz jak to jest z noszeniem dużego motoru.
Ja mimo ,że mam strzeżoną przystań i silnik trzymam przypięty do łodzi to chyba na następny sezon ubezpieczę swój statek bo złodzieji i innych idiotów w Polsce nie brakuje.
Przy kosztach łodzi, silnika i reszty wydatków związanych z wędkarstwem te 250-300zł na rok da się przeżyć.
- oldziu lubi to
Napisano 04 wrzesień 2008 - 12:07
Witam,
Czy PZU, lub inny ubezpieczyciel, nie wymaga dodatkowych zabezpieczeń (nie wiem - specjalne kłódki i łańcuchy, ochrona przystani, etc.)?
Rozmawiałeś z nimi?
Napisano 04 wrzesień 2008 - 12:21
Napisano 04 wrzesień 2008 - 12:22
Potem robią zdjęcia i to wszystko.
link to warunków ubezpieczenia
http://www.pzu.pl/pub/files/PZU_SA/produkty/majatkowe/jachty _srodladowe.htm
Friko, zerknij może

Napisano 04 wrzesień 2008 - 18:54
Pozdr
Napisano 05 wrzesień 2008 - 10:51
Witam,
Oczywiście, że warto i nawet trzeba.
Ja ubezpieczam swoją łódź razem z silnikiem.
Swoją nową łódkę także ubezpieczam razem z silnikiem.
Polecam Allianz (mam u nich wykupione różne ubezpieczenia).
Warunkami ubezpieczenia małych jednostek są głównie - zabezpieczenia łodzi i silnika. Łódź musi być odpowiednio przyczepiona do stanowiska postojowego (łańcuch + kłódka). To samo z silnikiem (łańcuch + kłódka + zabezpieczenie antykradzieżowe). Łódź i silnik muszą być obfotografowane ze wszystkich stron. I muszą być to zdjęcia łodzi z zamontowanym silnikiem i najlepiej z widocznymi zabezpieczeniami.
Na zdjęciach łodzi muszą być widoczne numery rejestracyjne, a na zdjęciach silnika musi być widoczna tabliczka znamionowa.

Napisano 30 maj 2016 - 15:37
Witajcie Koleżanki i Koledzy wędkarze. Jestem Józef - nowy na Jerkbait ale stary wędkarz z Gryfina. Mam pytanie gdzie poradzicie ubezpieczyć jacht na wody śródlądzia ewentualnie plus Zalew i Bałtyk aby składka OC nie była zbyt wysoka. Pozdrawiam Józef,
Napisano 30 maj 2016 - 22:57
Sprawdz oferte nautica nord, wydaje mi sie ze mają najlepsze warunki
Napisano 31 maj 2016 - 12:14
Ja dziś robiłem w Warcie ubezpieczenie swojego nabytku i wyszło za całość 329zł
Napisano 31 maj 2016 - 12:36
Napisano 31 maj 2016 - 19:48
Co do ubezpieczeń wszelkiej maści oc ac nnw najpierw lektura owu a w razie draki jak zanizaja koszty oddać sprawę do kancelarii odpalić papuga ich smutna dole , wydoja ubezpieczyciela do ostatniego grosza .
Napisano 31 maj 2016 - 20:30
Dzynek, on 31 May 2016 - 11:36, said:
Jaki zakres ubezpieczenia masz bo ja im głębiej wczytuje się w OWU tym mam więcej wątpliwości od jakich ryzyk ja ubezpieczam łódź
Jutro dam ci znać, ogólnie zebrałem OWU wszystkich firm które robią te ubezpieczenia i oddałem ojcu który jest agentem żeby wybrał co jest najlepsze dla mnie
- Karol Krause lubi to
Napisano 31 maj 2016 - 21:10
@milupa ,jęśli to nie jest tajemnica , to podziel się tą wiedzą ze wszystkimi.
W ubiegłym tygodniu ubezpieczałem swoją łajbę w Gothear TU.Wartość łajby z silnikiem 30 tys. , okres -6 miesięcy , zniesiona franszyza redukcyjna,bez NNW i OC , tylko Casco . Koszt 454 zł . Napisz czy masz lepsze warunki , może za rok zmienię ubezpieczyciela.
Pozdrawiam
Napisano 31 maj 2016 - 22:39
Zaprzyjaźniony agent ubezpieczeniowy mocno wczytywał sie w zakresy ubezpieczenia rożnych firm (PZU, Warta, Generali, Gothear itp )i okazuje sie, ze kradzieżową AC dla lodzi i silnika to nie taka prosta sprawa. Pierwsze i najważniejsze, lodz musi stać (podczas postoju) na terenie strzeżonym/monitorowanym. Ja mam przyczepę z łodzią przypietą do słupka atestowanym łańcuchem i kłódka, stojaca na miejscu parkingowym na zamkniętym osiedlu (jednak ani nie strzeżone, ani nie monitorowane) i ubezpieczalnie nie chcą jej ubezpieczyć. Jakby stała na strzeżonym parkingu, to bez problemu zostanie ubezpieczona od kradzieży.
Dowiedzcie sie dokładnie czy w przypadku braku strzeżonego parkingu ubezpieczyciel zagwarantuje Wam wypłatę odszkodowania, nawet pomimo 10 łańcuchów i kłódek

Użytkownik Żbiku edytował ten post 31 maj 2016 - 22:44
Napisano 31 maj 2016 - 22:54
MGOR, on 04 Sept 2008 - 11:22, said:
Z linka https://www.pzu.pl/c...1&groupId=10172, który jest na podanej wyżej stronie:Z tego co zrozumiałem, to łódz ma być przypięta stalową linką chyba 8 mm, a silnik kłódką jakąś wielozapadkową czy coś takiego
Potem robią zdjęcia i to wszystko.
link to warunków ubezpieczenia
http://www.pzu.pl/pu...ajatkowe/jachty _srodladowe.htm
Friko, zerknij może
Paragraf 1, pkt 10 a - "umieszczenie jachtu na terenie dozorowanych przez cała dobę".
Czyli to, o czym napisałem powyżej...
Użytkownik Żbiku edytował ten post 31 maj 2016 - 22:57
Napisano 01 czerwiec 2016 - 07:48
Napisano 01 czerwiec 2016 - 09:32
Ja ubezpieczyłem łódź i silnik od uszkodzeń spowodowanych w transporcie (wypadek drogowy, upadek łodzi z przyczepy itp), uszkodzeń przy pływaniu i cumowaniu (uderzenie w pływający przedmiot, brzeg, dno itp), uszkodzeń silnika (uderzenie śrubą w dno, wkręcenie np sieci itp), zatopienia itp.
Ogólnie wszystkie uszkodzenia, które można spotkać podczas wędkowania. Nie ma w tym pakiecie ubezpieczenia od kradzieży ani wandalizmu (z racji niespełnienia warunków postojowych).
Stawka wyliczana jest wg wzoru: wartość zestawu (łódź + silnik) x 1.6% x 2. W moim przypadku wyszło ok 320zł za rok (licząc wartość zestawu łódź+silnik na 10.000zł)
Użytkownik Żbiku edytował ten post 01 czerwiec 2016 - 09:33
Napisano 03 czerwiec 2016 - 14:44
darulica, on 31 May 2016 - 20:10, said:
@milupa ,jęśli to nie jest tajemnica , to podziel się tą wiedzą ze wszystkimi.
W ubiegłym tygodniu ubezpieczałem swoją łajbę w Gothear TU.Wartość łajby z silnikiem 30 tys. , okres -6 miesięcy , zniesiona franszyza redukcyjna,bez NNW i OC , tylko Casco . Koszt 454 zł . Napisz czy masz lepsze warunki , może za rok zmienię ubezpieczyciela.
Pozdrawiam
Mam tańszą łódź, polisa jest na rok czasu Casco i OC jak niżej:
2016_06_03_14_53_15_polisa_łodzi_milupa4_gmail.com_Gmail.jpg 87,3 KB
33 Ilość pobrań
Tu jest link do OWU Warty
http://www.kalkulato...skich_warta.pdf
Napisano 03 czerwiec 2016 - 21:16
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych