Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Szlaki wodne na Jeziorze Zegrzyńskim

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo
  • Imię:Marcin

Napisano 13 maj 2014 - 09:54

Poszukuję informacji o dokładnym rozmieszczeniu boi sygnalizacyjnych określających szlaki/tory wodne/żeglowne na Zegrzu.

Przekopałem sieć ale nie znalazłem nigdzie informacji na ten temat. Czy komuś wiadome jest skąd można otrzymać dokładną lokalizację bojek które wyznaczają te szlaki?

Chciałbym wklepać namiary GPS do telefonu i w ten sposób spokojnie z niemalże zegarmistrzowską precyzją bezpiecznie i zgodnie z przepisami cumować łódź tak by nie wędkować na szlaku.

Na Zegrzu sporo ciekawych miejscówek jest albo w obrębach wyznaczonych szlaków albo na pograniczu więc taka informacja bardzo by była przydatna.

Jeżeli nikt nie posiada takowej informacji to może zorganizujmy akcję zebrania namiarów na te bojki. Wielu z Nas na Zegrzu pływa i wędkuje więc podejrzewam że w przeciągu tygodnia lub dwóch udało by się zebrać komplet informacji.

Jeśli są chętni to prośba o meldowanie się w tym wątku a ja postaram się aktualizować przekazywane informacje w ustrukturyzowany sposób.

#2 OFFLINE   janih

janih

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 469 postów
  • Lokalizacjanad wodą

Napisano 13 maj 2014 - 16:01

moze takie cos na poczatek pomoze

trzeba by tylko naniesc boje gdy ktos bedzie na wodzie

http://www.kanaly.in...zegrzynski-mapa

#3 OFFLINE   zuraw16

zuraw16

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 474 postów
  • LokalizacjaKopenhaga

Napisano 13 maj 2014 - 16:17

Szlaki są dobrze oznaczone,na odcinkach między bojami czerwonymi i zielonymi nie wolno "TEORETYCZNIE" kotwiczyć łodzi,ale prawie każdy to robi bo z reguły w tych miejscach są dobre łowiska.Płynąc za mostem w stronę zapory najlepiej to widać bo szlak idzie w prostej linii wzdłuż koryta rzeki.

Użytkownik zuraw16 edytował ten post 13 maj 2014 - 16:22

#4 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 13 maj 2014 - 18:38

@janih tak widzialem ta mape ale jest malo precyzyjna a odnosze wrazenie ze co roku bojki sa ustawione nieco inaczej jednak namiary GPS to jest to.

@zuraw16 na szlaku kotwiczyc nie wolno i tyle. To ze są tacy ktorzy tego nie respektuja to juz inna sprawa.

Sa jednak odcinki na Zegrzu gdzie jest bardzo duzo fajnych miejscowek a policja nie ma litości dla kotwiczacych na szlaku i wtedy dokladna informacja o jego granicy jestna wage zlota.

#5 ONLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 13 maj 2014 - 18:47

Co roku bojki wytyczające tor wodny są stawiane w nieco innych miejscach.

Nie rozumiem, w jakim celu namiary gps - widać kolejne bojki (nawet 2-3) i można precyzyjnie - wzrokowo - wytyczyć linię pomiędzy nimi, która ogranicza tor wodny.

#6 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 13 maj 2014 - 19:43

Co roku bojki stoją inaczej. Mało tego nawet zmieniają swoje położenie w trakcie sezonu. Raz szlak jest węższy innym razem szerszy i nie mogę zrozumieć ską te zmiany. Podejrzewam że są jacyś dowcipnisie przestawiający je

#7 OFFLINE   Fishhunter

Fishhunter

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów
  • LokalizacjaMarki
  • Imię:Sławek

Napisano 14 maj 2014 - 15:48

Co roku bojki stoją inaczej. Mało tego nawet zmieniają swoje położenie w trakcie sezonu. Raz szlak jest węższy innym razem szerszy i nie mogę zrozumieć ską te zmiany. Podejrzewam że są jacyś dowcipnisie przestawiający je

Masz racje , juz w tym sezonie widziałem ,że lokalizacje zmieniły sie trochę w porównaniu do poprzedniego sezonu.

W poniedziałek jedna z boi(zielona ), znajdowała się w poblizu brzegu przy "dolomitach".

Na tej wodzie dowcipnisi nie brakuje, a ulubioną zabawa takiego towarzystwa jest przepływanie blisko łódek wędkarzy.

Co do wytyczenia trasy szlaku wodnego, tak jak pisał Mario, widać wzrokowo całą trasę i nie ma problemu ,żeby ją zlokalizować.

Pływając co sezon można nauczyc sie tego na pamięć i da się płynąć nawet "z zamknietymi oczami" .

FH

#8 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo

Napisano 16 maj 2014 - 10:51

Faktycznie w środę zwróciłem uwagę na rozmieszczenie boi w okolicach mostu i w stronę zapory i rzeczywiście w tym roku są w linii prostej. Wydaje mi się też że przy poście szlak jest przesunięty w stronę powiedzmy Nieporętu.

I rzeczywiście jeśli jest tak jak piszecie że boje zmieniają swoje położenie w ciągu sezonu to nie ma sensu ustawiać na sztywno namiarów GPS. Pozostaje zatem ustawianie się na oko.

BTW - na jesieni często widziałem sytuację gdzie w okolicach Zegrza północnego na dołach stało mnóstwo łódek ustawionych centralnie na szlaku. Co ciekawsze policja spokojnie patrolowała teren przepływając między łódkami nie zwracając zupełnie na to uwagi. Widać to czy mandat będzie czy nie zależy chyba tylko i wyłącznie od humoru patrolu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych