Poszukiwałem informacji o trociach i łososiach, natrafiłem na sprzeczne opinie w sprawie C&R u ww ryb. Są zdania żeby wypuszczać, są też typu kill them all. Nie mam zamiaru wszczynać następnej wojny, ale zastanawiam się jak to jest z tymi trociami. Są zdania że wypuszczanie złowionych ryb (dotyczy troci i łososi), a w szczególności keltów (wiem że w większości krajów cywilizowanych nie łowi się keltów, ) jest skrajnie nieodpowiedzialne Wypuszczać czy nie? Jak ta sytuacja wygląda w przypadku keltów a jak w przypadku srebra? Jakie są Wasze doświadczenia w tej kwestii? Są może jakieś badania w tej materii?
Dylemat C&R - troć i łosoś
Started By
pablom
, 30 lis 2008 16:28
5 odpowiedzi w tym temacie
#1 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2008 - 16:28
#2 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2008 - 16:49
A było jakieś uzasadnienie czemu wypuszczanie keltów jest skrajnie nieodpowiedzialne? Na logikę wygrzmociły się, przeżyły, wracają do morza/oceanu.... dobre geny znaczy?
#3 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2008 - 17:05
W skrócie to tak - wygrzociły się, przeszły forsowny hol i po wypuszczeniu nie wytrzymają 0,5h w wodzie. Czyli bez konkretnych argumentów, ale powtarzało się to na kilku stronach www i kilku pismach
#4 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2008 - 17:18
Rozumiem
Podobnie twierdzili Irole z WRFB jak kupowałem licencje, z tym ze uważali ze nie ma sensu wypuszczać srebrniaków.
Kolega co łososiami się zajmuje mówił że ryba ma ZAWSZE szansę przeżyć, jedynie te które dostają w czapę nie mają. Ja mu wierzę
Podobnie twierdzili Irole z WRFB jak kupowałem licencje, z tym ze uważali ze nie ma sensu wypuszczać srebrniaków.
Kolega co łososiami się zajmuje mówił że ryba ma ZAWSZE szansę przeżyć, jedynie te które dostają w czapę nie mają. Ja mu wierzę
#5 ONLINE
Napisano 30 listopad 2008 - 18:01
Argumentem może być to, że drugi raz do tarła przystępuje 8,5-10,7% troci (Chełkowski 1969, rzeki pomorskie). Nie znam jakiś badań dotyczących przeżywalności keltów, które przeszły hol- na logikę to raczej wielkich szans nie mają.
Powodem by je wypuszczać jest to, że są raczej kiepskie w smaku .
Powodem by je wypuszczać jest to, że są raczej kiepskie w smaku .
#6 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2008 - 18:16
Standerus - jutro postaram się znaleść dokładny cytat odnośnie wypuszczania keltów. Z tym że ryba wypuszczona ma zawsze większe szanse na przeżycie to się zgadzam. Chodzi mi tylko o to czy pisanie że wypuszczanie keltów mija się ze zdrowym rozsądkiem jest pparte jakimiś tam doświadczeniami czy są teorie jakiś domorosłych ichtiologów.
Mysha - to rzeczywiście nie zbyt dużo, myślę że dziś już nawet tyle nie wraca.
Mysha - to rzeczywiście nie zbyt dużo, myślę że dziś już nawet tyle nie wraca.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych