plecionka i male kolowrotki staloszpulowe
Napisano 16 grudzień 2008 - 18:35
ale czy to mechanizm przekladni zejdzie smiertelnie? czy exitus trafi rotor? ... a moze tylko rolke prowadzaca w kablaku bedziemy musieli wymienic?
jakie macie doswiadczenia na tym polu?
Napisano 16 grudzień 2008 - 20:02

Napisano 16 grudzień 2008 - 20:16

Napisano 16 grudzień 2008 - 21:34
Wszystko jest dla ludzi (plecionek)

Napisano 16 grudzień 2008 - 22:13
z tym, ze wlasnie ryobi produkuje kolowrotki skonstruowane pod plecionkiJa z małych używam Ryobi excia 1000, od 2 lat. Nic specjalnego się nie dzieje

mi chodzi raczej o tzw. finesse fishing, czyli TP albo stella 1000, lub daiwa certate finesse lub TD ignis

Napisano 16 grudzień 2008 - 22:24
a może chodzi o nawijanie / układanie linki a nie nie o wytrzymałość?
Napisano 17 grudzień 2008 - 06:31
Napisano 17 grudzień 2008 - 09:34
Ja z małych używam Ryobi excia 1000, od 2 lat. Nic specjalnego się nie dzieje
[/quote]
z tym, ze wlasnie ryobi produkuje kolowrotki skonstruowane pod plecionki

mi chodzi raczej o tzw. finesse fishing, czyli TP albo stella 1000, lub daiwa certate finesse lub TD ignis

[/quote]
Wiem

Co ma na to wpływ że jedne się sprawdzają a inne nie? Nie mam pojęcia (pewnie konstrukcja

Napisano 17 grudzień 2008 - 09:47
Jezeli by mi sie z kolowrotkiem cos dzialo nie tak przy plecionce, to zrezygnowalbym z niego oraz przyjrzal sie pod tym katem innym wyrobom tej konkretnej firmy.
Z uwagi na nierozciagliwosc plecionki kolowrotek (i nie tylko) jest narazony na szybsze zuzycie niz przy zylce. Dzialaja na niego szybko narastajace siły.
Jednak dobry wyrob powinien to wytrzymywac i wytrzymuje. Z mniejszych kreciolow, ktore sa przeznaczone do słabszych linek i dobrze przeze mnie ujeżdżonych posiadam Quantuma 2000 z hamulcem chyba 3kg, no i Daiwe Emblema ale on juz sie zalicza do tych srednich...
Musze powiedziec, ze ten Quantum radzi sobie bardzo dobrze przy lince, ostatnio, 10LB. Nie widac zadnych oznak, ze cos mu nie odpowiada.
Z kolowrotkow z oznaczeniem PE mam 1 kolowrotek, ale troche jakby do czego innego - Daiwa Caldia custom 3500...
Nie widac, zeby sie czyms roznil specjalnie od zwyklej Caldii, ktora juz tego oznaczenia nie ma.
Gumo
Napisano 17 grudzień 2008 - 11:36

Napisano 17 grudzień 2008 - 12:17
Marcin, plecionka na jazio-klenie??????Z małych kołowrotków spinningowych z plecionką używam Daiwa Emblem Z 1500iA - do jaziokleniowania. W mijającym sezonie miałem nawiniętą na niego najpierw 8lb Fireline Crystal, a potem PowerPro 10lb. Nie zauważyłem oznak zniszczenia młynka takim użytkowaniem - bardziej męczą go wiślane brzegi
- czasami piach, czasami błotko - takie życie
.
Napisano 17 grudzień 2008 - 12:29
Jak najbardziej, ja nawet przeszedlem z 8 na 10LB.

Gumo
Napisano 17 grudzień 2008 - 16:14
No pewnie - a próbowałeśMarcin, plecionka na jazio-klenie??????

Ja również przeszedłem z 8lb na 10lb - w przyszłym roku będę testował Spiderwire'a i Tufline XP. PP 10lb mi się nie sprawdził (mój kijek jest uniwersalny - więc muszę trochę żyłować rzuty małymi przynętami i robiły mi się brody na PP). Spiderwire 20lb bardzo mi się spodobał w porównaniu do PP, więc jest szansa, że i te cieńsze będą zadowalające

Napisano 17 grudzień 2008 - 17:44
ja na excie (ale wieksza, bo 3000) mam nawinieta plecionke spider wire 10 lb i jest lepiej niz dobrze...
Co ciekawe, excia akurat nie specjalnie nawija żyłki cienkie, takie poniżej 0,16mmm, 0,18mm. Tzn. nawija normalnie, ale łowienie tym to katastrofatrzeba pozbyć się kilkunastu metrów, aby normalnie się tym posługiwać.
...

ale wracajac do tematu, ja osobiscie mialem juz przypadki, ze zaoralem pleciona maly kolowrotek w jeden sezon, np. okuma aveon i pewien maly mitchel tez nie wytrzymal, w obydwoch kolowrotkach skapitulowaly rotory
Napisano 17 grudzień 2008 - 17:58

Napisano 17 grudzień 2008 - 22:43

@Pitt - nie znam tej okumy, ale wydaje mi się że jak na maleństwa nawijać plecionkę, to albo pogodzić się z ewentualnym szybszym zużyciem albo stosować młynki które są do tego przeznaczone. Kwestia ile się danego kołowrotka używa, moje maleństwo zalicza trzy cyfrowy wynik wyjazdów nad wodę co roku. Póki co chodzi.
Napisano 18 grudzień 2008 - 09:55
Po 1 ma wielokrotnie wieksza wytrzymalosc od zylki przy tej samej grubosci, po 2 nie starzeje sie jak zylka ale znacznie wolniej, po 3 pozwala powyrywac z zaczepow wiekszosc przynet, ktore w przypadku zylki bylyby stracone.
Niewatpliwym czynnikiem wplywajacym dodatkowo na wybor plecionki ma to, ze bardzo trudno dostac u nas dobra zylke.
Co do spider wire'a to i ja myslalem o nim, przy rzutach w niesprzyjajacych warunkach i niezbyt duzych masach przynet moga pojawiac sie problemy z plataniem PP.
Spider wire jest zdaje sie sygnowana do dalekich rzutow, jest za to niemal 100% drozsza od PP.
Tez sprawdze...moze sie okazac ze per saldo wyjdzie na to samo...

Gumo
Napisano 18 grudzień 2008 - 14:03
Tylko Ultracast kosztuje tak drogo.Spiderwire jest zdaje sie sygnowana do dalekich rzutow, jest za to niemal 100% drozsza od PP.
Napisano 18 grudzień 2008 - 20:28
Napisano 23 grudzień 2008 - 13:24
kolego, to jak to jest? raz piszesz, ze raptem ...
chyba powinienes sie zdecydowac, bo jak na razie, te informacje sa nie tylko sprzeczne ale takze malo wiarygodne ... i nie chodzi mi tutaj o sprzedaz tego kolowrotka, ale o wplyw plecionek na lekkie kolowrotki staloszpuloweJak na razie po sezonie z mikro-młynkiem Biomaster Mg 1000 i 6lb PP nic niepożądanego się nie dzieje. Wręcz przeciwnie - kręci jak marzenie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych