Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

endura/traxiss czy haswing osapian - wersje z max

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
26 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   pmiszk1

pmiszk1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 876 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł

Napisano 10 lipiec 2014 - 09:22

Witam,

Przymierzam się do zakupu silnika 55lbs z maxymizerem. No i mam dylemat czy:

1. Minn kota Endura max 55

2. Minn Kota Traxiss 55v

3. Haswing Ospian 55 max

Pytanie który z wymienionej trójki brac? Cena podobna. Jak z awaryjnością, etc? Doświadczenia z wody, wskazówki mile widziane.

Dzięki z góry

#2 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 lipiec 2014 - 09:25

Traxiss. Konstrukcja sprawdzona. Najdłużej na rynku.

Z wad tylko zdarza się , że zaczep trzymający kolumnę pęknie wskutek złego zapięcia. I tulejka w dolnym uchwycie. Jest na forum to dokładniej opisane.  

#3 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1962 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 10 lipiec 2014 - 10:19

Zdecydowanie Traxxis. Pekanie zacisku jest wynikiem zbytniego dociągania śruby na mimośrodzie zacisku.

#4 OFFLINE   ts21

ts21

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 postów
  • LokalizacjaKrk
  • Imię:Tomek

Napisano 10 lipiec 2014 - 10:19

Od początku sezonu użytkuje zakupiony w USA Minn kota Endura max 55 i na chwilę obecną brak jakichkolwiek niepokojących oznak, silnik sprawuje się w porządku. Zakupu dokonywałem  w grudniu 2013 i cena była mocno konkurencyjna w porównaniu do Minn Kota Traxiss 55v.

#5 OFFLINE   pmiszk1

pmiszk1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 876 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 10 lipiec 2014 - 10:22

A ten Haswing Ospian 55 max aż tak blado wypada?

#6 OFFLINE   Mosteque

Mosteque

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 264 postów
  • LokalizacjaŻyrardów
  • Imię:Michał
  • Nazwisko:Mosteque

Napisano 10 lipiec 2014 - 10:33

Mam hswiga, dopiero z 10 razy pływałem, ale jakość wykonania uważam, że jest doskonała. Oczywiście to dopiero początek użytkowania.

#7 OFFLINE   dekosz

dekosz

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 906 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 10 lipiec 2014 - 10:45

Traxxis, mam 3 lata i jest rewelacyjny. Mocny aku i cały dzień trola na 50% wytrzyma przy niezbyt dużej fali. Byłem raz na wersminii przy fatalnej pogodzie.  Pływali ludzie na 40 endurze i Jurek musiał po nich na spalinie przypłynąć bo nie mogli ruszyć. Mój traxxis powoli to powoli ale pchał pod falę i spłynęliśmy do brzegu.

Użytkownik dekosz edytował ten post 10 lipiec 2014 - 10:46

#8 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1004 postów

Napisano 10 lipiec 2014 - 11:18

Posiadam Haswing Ospian 55 max. Pierwsze co się rzuca w oczy to solidne wykonanie, a na wodzie torpeda z nieprzeciętnym powerem. Gdy gps pokaże 10km. przebytej trasy, aku jest rozładowany do około 50%. Jednym słowem polecam.

#9 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1962 postów

Napisano 10 lipiec 2014 - 11:39

Traxxisa brałem ze względu na łatwy dostęp do części no i oczywiście ze względu na legendarną niegdyś jakość Minn Koty. 15 lat użytkowania różnych Minn Kotek owocuje dużym zaufaniem do  marki.

#10 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 lipiec 2014 - 12:13

Paprykarz, on 10 Jul 2014 - 09:19, said:

Zdecydowanie Traxxis. Pekanie zacisku jest wynikiem zbytniego dociągania śruby na mimośrodzie zacisku.

Raczej pod niewłaściwym kątem.  Nic nie dokręcałem, tylko krzywo to ustawiłem i trzasnęło.

#11 OFFLINE   pmiszk1

pmiszk1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 876 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 10 lipiec 2014 - 12:16

Kadet, on 10 Jul 2014 - 10:18, said:

Posiadam Haswing Ospian 55 max. Pierwsze co się rzuca w oczy to solidne wykonanie, a na wodzie torpeda z nieprzeciętnym powerem. Gdy gps pokaże 10km. przebytej trasy, aku jest rozładowany do około 50%. Jednym słowem polecam.

a jaki masz aku do niego podpięty?

#12 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 10 lipiec 2014 - 12:22

Kadet, on 10 Jul 2014 - 10:18, said:

Po 10 km trolla? Co to znaczy rozładowany do 50%? Jak to się przekłada na napięcie pod obciązeniem. Te wszystkie diody często bzdury pokazują a później aku nie wiadomo dlaczego po 1-2 latach eksploatacji wyraźnie słabnie. 

#13 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1962 postów

Napisano 10 lipiec 2014 - 12:24

godski, on 10 Jul 2014 - 11:13, said:

Raczej pod niewłaściwym kątem.  Nic nie dokręcałem, tylko krzywo to ustawiłem i trzasnęło.

Jak masz zapasowy zacisk to mocniej dociągnij śrubę i zamknij go - prędzej czy później strzeli. Wymieniłem tego ludziom kilka sztuk i zawsze okazywało się że dociągali śrubę.

#14 OFFLINE   Kadet

Kadet

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1004 postów

Napisano 10 lipiec 2014 - 14:02

Stan rozładowania aku określam pod obciążeniem.Mój Megalight 100AH naładowany na full, przy starcie, ma około 12,5V. I tak pływając predkością trolingową ( około 3km/h ), gdy napięcie zbliży się poniżej 11,6 to za tym progiem już szybko spada, pewnie w tym momencie bateria oddaje z siebie już ostatnie ampery.

Teraz jeżeli znam max. i min. napięcie pod stałym obciążeniem to wartość 12,0 - 12,1V, oceniam jako aku rozładowany w 50%. Potwierdzenie tego jest podczas ładowania, ponieważ po ładowaniu prądem 10A bateria jest nabita po około 5h.

#15 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 10 lipiec 2014 - 14:04

Akurat  wczoraj 3 popołudnie pływałem z osapianem 45lb. Jeśli chodzi o ten wskaźnik, to bym się nim rzeczywiście nie sugerował. Nawet instrukcja nie wyjaśnia na jakiej zasadzie ona wskazuje.Woltomierz musi być i on na pewno nie kłamie. 

#16 OFFLINE   puszek7

puszek7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 663 postów
  • LokalizacjaWM OST M
  • Imię:Przemek

Napisano 10 lipiec 2014 - 21:49

Mam również od tego roku Endure max 55 36". Silnik mocny i całkiem szybki. bardzo oszczędny. Póki co fajny zakup za dużo mniejsze od traxxisa pieniążki. Choć nie ukrywam, że Traxxis to klasa sama dla siebie.

• mr.8legs lubi to

#17 OFFLINE   pipczento2002

pipczento2002

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 174 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Mariusz

Napisano 11 lipiec 2014 - 00:38

Polecam Haswinga. Mam 40 lb, drugi sezon (intensywnego)użytkowania, zero problemów. Na Nortonie 3 i aku 110 Ah robię do 35 km. Cztery lata gwarancji i jeżeli nawet rozleci sie po tych czterech latach, to za cenę, za którą go nabyłem i tak warto.

#18 OFFLINE   -PYTOON-

-PYTOON-

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 963 postów
  • Lokalizacja...

Napisano 31 lipiec 2014 - 21:25

godski, on 10 Jul 2014 - 08:25, said:

Traxiss. Konstrukcja sprawdzona. Najdłużej na rynku.

Z wad tylko zdarza się , że zaczep trzymający kolumnę pęknie wskutek złego zapięcia. I tulejka w dolnym uchwycie. Jest na forum to dokładniej opisane.  

Możesz rozwinąć temat o jaką tulejkę chodzi? Najleiej na foto.

#19 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 lipiec 2014 - 22:06

Gdzieś jest rysunek na forum . Dolne mocowanie uchwytu ma wewnątrz plastikową tulejkę z kołnierzem. Jeśli uchwyt nam spadnie w strone silnika ten kołnierz ulega połamaniu. I tulejka wychodzi z mocowania. Przyklejenie wewnątrz mocowania nic nie daje. Ja dałem grubą uszczelkę gumową o wysokości kilku mm przy silniku. Teraz jak uchwyt wskutek nieuwagi spada z impetem w dół to jest amortyzacja.

Generalnie brak tej tulejki nie przeszkadza, ale moze powodować większe drgania. Może jutro znajdę czas i wrzucę zdjęcia.

#20 OFFLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1496 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 01 sierpień 2014 - 13:00

pipczento2002, on 10 Jul 2014 - 23:38, said:

Polecam Haswinga. Mam 40 lb, drugi sezon (intensywnego)użytkowania, zero problemów. Na Nortonie 3 i aku 110 Ah robię do 35 km. Cztery lata gwarancji i jeżeli nawet rozleci sie po tych czterech latach, to za cenę, za którą go nabyłem i tak warto.

również posiadam haswinga ale pamiętaj że 4 lata gwarancja tylko z płatnymi przeglądami. Po 2 latach musisz wysłać na płatny przegląd, potem po kolejnym roku. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych