Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
BLANKI

Composite Developments XLS

blank cd

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
91 odpowiedzi w tym temacie

#81 OFFLINE   Tomek TJ

Tomek TJ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 925 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:J

Napisano 16 lipiec 2015 - 15:16

zwykłe stalowe sic, może go trochę uruchomią.

#82 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 16 lipiec 2015 - 16:23

Jakbys mial tego w 3.35m w trzech kawalkach to bym wybawil Cie z tego problemu  :lol:

#83 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 16 lipiec 2015 - 16:39

Boję się, że Torzite w KR będą za słabe do takiego blanku. Chyba faktycznie zostanę przy Y w titanium coated ;)

Jeśli masz ten zestaw titanium coated o którym myślę, to jak najbardziej, ewentualnie sztukę więcej L można dodać.

#84 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 17:21

Myślałem o titanium coated Y30-Y16-Y10-8L-7L-5x6L + szczyt

#85 OFFLINE   skalek-77

skalek-77

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 2334 postów
  • Imię:Rafał

Napisano 16 lipiec 2015 - 17:54

No i dobrze myślałeś :)

#86 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 17:56

A Ty potwierdziłeś telefonicznie ;)

#87 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk
  • Nazwisko:S.

Napisano 16 lipiec 2015 - 21:35

Miałem ten kij w zwykłych SICkach...nie potrzeba mu tytanów i bron Boże cięcia ...

#88 OFFLINE   blackabyss

blackabyss

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 926 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 21:58

Zanabyłem ten blank jako nowy "testowy" z FC. Nie ma gwarancji, więc można kombinować ;)

Jako, że chciałbym zrobić na tym kiju bardzo uniwersalny kij na pomorską Wisłę (boleń, sandacz, szczupak), zastanawiałem się wstępnie (wstępnie zaznaczam!), czy dałoby radę go trochę skrócić, do długości nominalnej 290cm. Takimi długościami głównie łowię (260-290cm) i więcej mi nie potrzeba.

Jako, że dół w tym CD można by na pewno przyciąć spokojnie te 7-8cm, tu nie ma raczej problemu.

Pytanie tylko jak mocno zmieni sie praca kija i jego c.w. po przycięciu góry o kilka cm?

Czy ktoś robił już podobny zabieg na blanku XLS lub innym?

Czy jest sens się w to bawić, czy lepiej zostawić w oryginalnej długości?

Nie chciałbym też go przycinać niesymetrycznie, wolałbym mieć dwie równe długości składów.

Panowie, właśnie o to mi chodziło pisząc "wstępnie"...  :rolleyes: A oczywiście już zaczęły się wpisy "nie tnij!", jakbym siedział nad nim z siekierą i celował, gdzie go uwalić.

@blackabyss, czy ja napisałem gdziekolwiek, że chcę uciąć blank 15cm od góry? Czytaj dokładniej ;) No chyba, że dla Ciebie "kilka cm" to 15cm ;) A to podobno dla blondynek "tyle" (pokazane palcami) to 20cm ;)

Napisałem ten post z hipotetycznym zamiarem skrócenia blanku, czego nie dokonałem jeszcze i nie zamierzam na razie. Chciałem sie tylko dowiedzieć, jak może zmienić sie akcja i c.w. kija, gdy ten straci od dołu 7-8cm, a od gory np 5cm. Wiem, że niektórzy rodbuilderzy skracają blanki, docinając je odpowiednio. Stąd zapadło moje pytanie.

Fajnie, jakby wypowiedziało się sensownie i merytorycznie kilku ludzi, którzy budują kije i którzy robili takie zabiegi, co tym uzyskali, a co stracili, bo wpisy o fotelach są na prawdę mało wnoszące do tematu ;)

Nie pisales ze chcesz skrocic 15 cm ale napisales 7-8, nastepnie po moim szyderczym wpisie napisales 5cm.. jutro pewnie okaze sie ze chciales skrocic 1 cm a moze i 1 mm. ?

Mialem kij na tym blanku i to wybitnie szczytowa kosa, w tym kiju gnie sie zaledwie kilkanascie-kilkadziesiat cm. reszta to slup telegraficzny. Dlatego nie wyobrazam sobie, aby wgl. ciac go od gory..  a od dolu tak by kij w nastepstwie nie byl symetryczny tym bardziej. 

Jest na gieldzie xls w dlugosci 270cm  do 35gr. od kolegi smakowy o innej glebszej i plynniejszej charakterystyce ugiecia. Jesli nie pasuje ci ten twoj xls to kup tego z gieldy i badz szczesliwy....

Albo wiesz co ?? tnij go i podzielisz sie jak wrazenia.. bo watpie aby ktokolwiek po zakupie tego blanku chcial go rznac..

#89 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 22:22

Wiesz co, Blackabyss, chyba faktycznie nie potrafisz czytać... ;) Cytujesz mnie, zaznaczasz wybrane przez siebie fragmenty na czarno i sam chyba nie wiesz jakie ;)

Napisałem wyraźnie w pierwszym poście, że 7-8cm zastanawiam się skrócić blank OD DOŁU (czego już nie doczytałeś i nie pogrubiłeś). W tym samym poście napisałem, że od góry "kilka cm", nie podałem dokładnej ilości. Z tyłka wytrzasnąłeś sobie 15cm, a teraz jeszcze mi wciskasz jakieś farmazony.

Napisałem również, że to model testowy z FC (przedprodukcyjny). Fakt, jest to szczytowy blank ale z tymi kilkudziesięcioma cm trochę przesadziłeś. Mam Phenixa SP862MH 17lb i jest zdecydowanie bardziej szczytowy niż ten CD (choć oczywiście krótszy). Sam sprzedający mi ten blank potwierdzał, że nie jest tak szczytowy jak jego "seryjni" następcy.

Prośba, omiń ten temat, skoro to dla Ciebie to taki głupie to po co się udzielasz?
Najlepiej nie doczytać, nie zrozumieć ale wyśmiać szyderczo, co? ;)

Kijek oczywiście nie będzie przycinany, bo parę osób w merytoryczny sposób wytłumaczyło mi co się straci, a co zyska. Blank dostanie set Y30 do 6L i parę innych fajnych dodatków. Na pewno wyjdzie z niego fajny patyk.

Dziękuję, temat do zamknięcia.

#90 OFFLINE   blackabyss

blackabyss

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 926 postów

Napisano 16 lipiec 2015 - 22:29

To prawda ze czytam takie tematy zupelnie pobieznie.

Nie doczytalem pewnie dlatego, ze sam nie wiesz czego chcesz i nie potrafisz w kilku prostych zdaniach tego okreslic.. a snujesz tylko plany, domysly itd.

Mimo wszysko proponuje go ciac.. i zrob fotorelacje, tak zeby koledzy mieli chociaz beke.

eh.. to jednak go nie bedziesz przycinac ;( szkoda bo tak smiechawo sie zapowiadalo ;/

Użytkownik blackabyss edytował ten post 16 lipiec 2015 - 22:31

#91 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 17 lipiec 2015 - 05:03

Blank dostanie set Y30 do 6L i parę innych fajnych dodatków. Na pewno wyjdzie z niego fajny patyk.

Kuba,- możesz mieć ode mnie taki set w tytanach za dobrą kasę,- reszta priv ;)

#92 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 17 lipiec 2015 - 07:51

Blackabyss, czytanie pobieżne nie oznacza pobieżnego myślenia również ;)
Uważam, że pytanie było bardzo proste "jak zmieni się akcja i c.w. przyciętego kija". Niektórzy zrozumieli, Ty widać nie. Twój problem ;)

Temat uważam za zamknięty.

Pozdrawiam

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: blanki, blank, cd

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych