Dziękuję za ten link.
Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów
#41 OFFLINE
Napisano 31 sierpień 2014 - 21:06
- Paweł Bugajski lubi to
#42 OFFLINE
Napisano 01 wrzesień 2014 - 09:12
Paweł - lepszej literatury dawno nie czytałem , a fragment:
"Może inne rozrywki gwałtowniejsze wywołują wrażenia, silniej wstrząsają nerwami, żadna
jednak nie wymaga więcej sprawności, żadna umysłu tak skutecznie i gruntownie nie orzeźwia, żadna
tak równomiernych pod względem pewności ręki, bystrości wzroku i szybkiego oryentowania się nie
stawia wymogów, jak sztuka łowienia ryb na muchę."
muszę przytoczyć mojej Kochanej Żonie jako ostateczne "umysłu orzeźwienie", celem pełniejszego "zoryentowania", że te godziny, dni, tygodnie, które każdego roku zmuszona jest spędzać samotnie .......mają tak zbawienne dla mnie znaczenie.... .
Czytam dalej i zachwycam się językiem, który niezwykle zgrabnie myśl potrafił na papier przelać......., przeklinając jedocześnie wynalazcę komunikacji sms - owej, która niewątpliwie prowadzi do degeneracji naszego pięknego języka ojczystego (taka mała dygresja).
Robert.
- tpe, popper, Marcin Rafalski i 9 innych osób lubią to
#43 OFFLINE
Napisano 02 wrzesień 2014 - 18:12
http://fario.dlf.int...pl/Poradnik.pdf
Hej!
Skoro na historię wędkarstwa zeszło proponuję lekturę poniższej publikacji. Pisane jakby wczoraj,nadal aktualne,przepojone miłością do wędkarstwa spostrzeżenia dotyczące zarówno sprzętu jak i technik wędkarskich.Obszerna bibliografia podnosi rangę publikacji.
No i poprawność polityczna nie pętająca autora co pozwoliło na ciekawe obserwacje socjologiczne .
Kanon !
Istotnie, pozycja jedna z najlepszych. Mimo wielokrotnego czytania zawsze z przyjemnością po nią sięgam.
Smaczku dodaje też fakt ,że posiadam oryginał.
- Paweł Bugajski lubi to
#44 OFFLINE
Napisano 02 wrzesień 2014 - 23:54
Firma reklamuje się jako "pierwsza w polsce wytwórnia i skład przyborów do rybołóstwa". Ponieważ przygotowujemy książkę z działem poświęconym historii wędkarstwa na naszym terenie, spotkałem się ze starszym człowiekiem, którego ojciec prowadził przed wojną sklep wędkarski. Z jego relacji wynika iż większość produkcji była polska. Jak słusznie zauważyłeś przy woderach jest napisane, że są angielskie.
Wszystkie wędziska były produkowane w Polsce, z surowego bambusa, trzciny a nawet metalu. Na pewno nie wszystkie rzeczy które są w katalogu, były produkowane przez Emges- musiała by to być jakaś potężna korporacja, ale na kołowrotkach widać (w katalogu, bo na skanie już nie) mały emblemat EMGES
Matta, przede wszystkim dzięki za ten temat. Swoista perełka.
Katalog przejrzałem z olbrzymim zaciekawieniem i tak na szybko wpadła mi w oko rycina w rubryce "wędzisk klinowych". Wiedziałem, że gdzieś ją już widziałem. Przeleciałem własne zbiory i jest! Rolf Bagiński (niemiecki historyk i konstruktor klejonek) w swojej "Bamboo treasure..." przytacza katalog firmy Stork z Monachium z 1911 roku. Podobieństwo rycin nie może być przypadkowe!
Idąc dalej za Bagińskim, Stork a także Hildebrant posiadali w ofercie wędki bliźniaczo podobne do produktów słynnego amerykańskiego producenta Hiram Leonard Rod Co. Bagiński docieka o import z USA.
Kto wie może obie ryciny zostały przedrukowane od kogoś trzeciego???
- TroutFan, joker, pepso i 3 innych osób lubią to
#45 OFFLINE
Napisano 03 wrzesień 2014 - 20:16
Istotnie, pozycja jedna z najlepszych. Mimo wielokrotnego czytania zawsze z przyjemnością po nią sięgam.
Smaczku dodaje też fakt ,że posiadam oryginał.
Zazdroszczę.
Zaglądam do reprintu ,wydania pierwszego który wydano siłami Wędkarza Polskiego.
http://allegro.pl/po...4556595818.html
#46 OFFLINE
Napisano 03 wrzesień 2014 - 20:52
Ciekawy wywiad http://www.flyfishin...le.php?a_id=235
Użytkownik Matta edytował ten post 03 wrzesień 2014 - 20:54
- joker, Paweł Bugajski, damton i 1 inna osoba lubią to
#47 OFFLINE
Napisano 03 wrzesień 2014 - 21:19
Świetny wywiad,inny świat
#48 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2014 - 04:40
Ludowa demokracja , a zaraz po niej "róbta co chceta" - zdecydowanie uprościły poglądy współcześnie łowiących . A historia dla przytłaczającej większości to jest jednak zbędny balast
- Marcin Rafalski i Matta lubią to
#49 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2014 - 14:38
Ja na stanie mam jeszcze taką żyłeczkę ktoś się orientuje z jakich to lat ?
- popper, czaro73 i spinmar lubią to
#50 OFFLINE
Napisano 11 wrzesień 2014 - 15:30
Nie gdzies z 90-tych? Podobna kiedys mialem
#51 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2014 - 22:49
#52 OFFLINE
Napisano 23 wrzesień 2014 - 07:40
Polacy są świetnym, twórczym narodem tylko przez brak zgody i jednego punktu wspólnego ciągle skaczemy sobie do gardeł. Brak zgody nie buduje tylko rujnuje.
Tak a wszędzie na świecie to ludzie w mleku się kąpią i zajmują się jedynie wyznawaniem sobie miłości.
Jeżeli myslisz że wszędzie jest dobrze tylko nie w Polszy to chyba nie włączałeś dawno telewizora
Co do jednego punktu to naszczęscie u nas tak nie ma że trzeba go mieć aczkolwiek są tacy co by chcieli żeby tak było np PISIORY
#53 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2014 - 06:33
Tak telewizora dawno nie włączałem bo wystarczy mi posłuchać ludzi i popatrzeć na ten kraj, lubię mieć własne zdanie a nie być poddawany socjotechnice medialnej. Hmmm PISIORY.. mi nic nie zrobili i zdawkowa dyskusja na temat partii politycznych niczemu nie służy. Każdy znajdzie coś dla siebie i w jakimś kierunku się zwróci. Patrząc obiektywnie w każdej formacji politycznej znajduję coś dla siebie ale teksty typu KOMUCHY PISIORY ZŁODZIEJE HOMOSIE to dla mnie mocno subiektywne podejście do tematu więc rzeczowo nie pogadasz.
Zresztą regulamin J.PL mówi jasno, że dyskusje o polityce są mocno nie wskazane.
Miłego ;-)
#54 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2014 - 12:43
Głowy nie dam, ale tą wędęczkę z ostatniego postu pierwszej strony, chyba posiada mój kolega, chodzi mi o model pod numerem 269. Na dniach zrobię fotkę.
#55 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2014 - 17:43
Nie da się ukryć że nie dość że w katalogu jest hand-madowy sprzęt,to jeszcze było co na niego łowić .
#56 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2014 - 19:26
Chyba nawet wcześniej. Kojarzę jedynie, że krążyła legenda w mojej mieścinie, o wyższości tej z Kędzierzyna nad tą z Gorzowa ale już 100% pewności nie mam
- joker lubi to
#57 OFFLINE
Napisano 28 wrzesień 2014 - 18:00
Chyba nawet wcześniej. Kojarzę jedynie, że krążyła legenda w mojej mieścinie, o wyższości tej z Kędzierzyna nad tą z Gorzowa ale już 100% pewności nie mam
Jeśłi mnie pamięć nie myli była tylko jedna: z Gorzowa. Ta z Kędzierzyna była tylko tam konfekcjonowana.
U.
- popper lubi to
#58 Guest_tarpio_*
Napisano 12 styczeń 2015 - 21:46
http://www.wbc.pozna...rom=publication
Hula? Bo pod Androidem mi się nie otwiera.
Rewelacja ten katalog. Mam trochę sprzętu retro, głównie stare wahadłówki które kolekcjonuję.
Załączone pliki
Użytkownik tarpio edytował ten post 12 styczeń 2015 - 22:09
- joker, Dagon, mtmisiu i 2 innych osób lubią to
#59 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2015 - 23:49
O jej jakie cudeńka....Posiadam kilka sztuk tych modeli z czerwonym oczkiem po lewej....Może ktoś wie jaką nazwę nosiły te modele....Kupiłem z rok może więcej wzorowaną na nich blaszkę ,ale z cieńszej blachy i z dodat.kotwiczką pod nazwą Karna Ekspedycja.A jaką nazwę miały te ,podpowie ktoś.
Użytkownik Fred Arbogast edytował ten post 13 styczeń 2015 - 00:05
#60 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2015 - 01:14
W '90 to się na japońskie Super Shinobi łowiło , na Cormorany, Strofty i inne zachodnionowoczesne powrósła. Z plecionkami włącznie. Zaś ta ze zdjęcia to mi raczej wczesnym Gierkiem zalatuje
Użytkownik Fugazi edytował ten post 13 styczeń 2015 - 01:17
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych