To może poproszę rozklonowanego 4 quicka .Coma, BOB1, Etherni... kołowrotki wysłane wczoraj. Okazało się jednak, że mam pewne trudności z liczeniem do trzech... Ale to chyba nie problem.
Woblero-klocków nikt nie rozpoznaje? Tak też myślałem. Swego czasu przepytywałem bez efektów pół spinningowej Małopolski. Szkoda
Łowcy wędkarskiej historii - śladami namacalnych dowodów
#1401 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 15:20
#1402 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 20:14
...bogato
ale Hi-Lo to nie jest szwedzkie
BOB to teraz Ciebie zaskoczę
Wobler wykonany został przez inź.Romana Snażyka oraz inż. Bogdana Bókowskieo w Warszawie na początku lat 80.
Oczywiście rozmawiamy o woblerze wykonanym na wzór woblerów HI-LO.
- Dokuś lubi to
#1403 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 20:17
Cezary ... wiem o tym
- Cez@ry lubi to
#1404 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 20:19
A myślałem że Tobie scena opadnie
Rozumiem że znasz nazwę firmy?
#1405 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 20:22
Ostatnio wpadł mi w ręce fabrycznie nowy egzemplarz Mitchell 300... Pan, który go kupił 40 lat temu w Pewexie nigdy go nie używał, bo traktował go jako ...lokatę... Hmmm... Czy było warto?
WP_20170314_17_42_52_Pro__highres.jpg WP_20170314_17_45_51_Pro.jpg WP_20170314_17_46_18_Pro.jpg
Sentyment, łowiłem na taki w latach 90tych, ładny młynek, czasem wkręcał żyłkę pod szpulę i kilkanaście razy zmieniałem sprężynę w kabłąku, ale jakoś fajnie mi się kojarzy.
Fajny pomysł z tym zbieractwem Twoim. Szacun
- Dokuś lubi to
#1406 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 20:24
Cezary, już dawno odzwyczaiłem się od stawania przed tablicą. Natomiast jak tylko pojawiłeś się między nami, zapowiedziałem Ciebie jako gościa , który wie o historii polskiego wędkarstwa/sprzętu baaaaardzo wiele. Zapewne w tym temacie, jeszcze równie długo nie będę z Tobą konkurował (a z reszta nie o to tu chodzi). Po za tym ten "HI-Lo" ... trafi do mnie itd
Użytkownik BOB1 edytował ten post 22 marzec 2017 - 20:28
- Rajfel, Dokuś i Cez@ry lubią to
#1407 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 20:37
Ktoś coś rozpozna
Wobki z imitacją tęczaka to Big-Fish ( robione w Płytnicy ) Na tonącego miałem trotkę 57 cm na Gwdzie... Mario
Użytkownik mario70 edytował ten post 22 marzec 2017 - 20:47
- BOB lubi to
#1408 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 20:38
Firma która produkowała woblery nazywała się GOLDFISH SPINING i mieściła się na Targówku.
Oprócz woblerów "Szczupaczków" produkowane również były "Sumiki" i chyba "Płotki" ale ich pochodzenie muszę jeszcze potwierdzić u źródełka.
Od czasu do czasu pojawiają się na portalach sprzedażowych jednak bardzo łatwo można je pomylić z woblerami produkowanymi przez czechosłowacką Łynę.
- Rajfel lubi to
#1409 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 20:53
#1410 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 21:12
Firma która produkowała woblery nazywała się GOLDFISH SPINING i mieściła się na Targówku.
Oprócz woblerów "Szczupaczków" produkowane również były "Sumiki" i chyba "Płotki" ale ich pochodzenie muszę jeszcze potwierdzić u źródełka.
Od czasu do czasu pojawiają się na portalach sprzedażowych jednak bardzo łatwo można je pomylić z woblerami produkowanymi przez czechosłowacką Łynę.
A nie była to czasem Spółdzielnia Rzemieślnicza "Centrum"?
#1411 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 21:13
Robert nie będę ukrywał że Wasze forum zainspirowalo mnie do poszerzania horyzontów w temacie produkcji rodzimych przynęt. Panowie szacunek.... pomyślcie w przyszłości nad stworzeniem albumu lub coś na wzór poradnika dla wędkarzy pragnących poszerzyć swoje horyzonty w temacie historii polskiego wędkarstwa!!!
A tutaj myślę, że zaskoczę :
http://jerkbait.pl/t...-polsce/page-10
#1412 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 21:27
Pewnie dla Was to nic nowego ale mnie zaskoczyło ciekawe rozwiązanie blokady obrotów wstecznych albo raczej czegoś w rodzaju skrzyni biegów zamiast niej Na jedynce kręcimy tylko we właściwym kierunku czemu towarzyszy dźwięk terkotki. Na środkowym mamy neutral - można kręcić w obie strony i jest przy tym cicho. Natomiast najbardziej zastanawia mnie trójka - możemy kręcić tylko do tyłu i słychać terkotkę... Jakie to miało przeznaczenie? No i w tych Quikach nie da się (albo jeszcze nie umiem) zamknąć kabłąka ręką.
Jutro może uda się wpaść Eterniemu po swoją sztukę. Jeśli tak się stanie to postaram się wysłać resztę w piątek, jeśli nie to zrobię to w przyszłym tygodniu.
- BOB lubi to
#1413 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 21:31
A tak poza tym mały dodatek do Twojego albumu Sławku, wielki szacunek
#1414 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 21:42
Sp.Rz. Centrum a WSW Goldfish to dwa oddzielne zakłady produkujące swoje wyroby i nie mające ze sobą nic wspólnego...
A tak poza tym mały dodatek do Twojego albumu Sławku, wielki szacunek
Chętnie coś dowiem się o Goldfish, nie wspomnę że kilka egzemplarzy przydałoby się mieć u siebie .
Te wobki ze Sp. to od Ciebie mam.
#1415 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 21:47
Przed chwilą zapukał kurier i młynki od Kolegi Sayonara są już u mnie Z tego miejsca chciałbym podziękować Darczyńcy za ten wyjątkowy prezent. W mojej rodzinie tradycja wędkarska zaczyna się ode mnie dlatego niezmiernie ciekawym doświadczeniem było wzięcie do ręki kawałka historii. Muszę stwierdzić, że kiedyś wcale nie było tak źle Mniemam, że te DAMy sporo przeżyły. Na pewno wymagają czyszczenia, wyglądają jakby nikt długo się nimi nie opiekował ale jestem pewien, że jak poświęci się im trochę serca i czasu to jeszcze posłużą. Kręcą nienajgorzej. Swój przeserwisuję i spróbuję nań łowić.
Pewnie dla Was to nic nowego ale mnie zaskoczyło ciekawe rozwiązanie blokady obrotów wstecznych albo raczej czegoś w rodzaju skrzyni biegów zamiast niej Na jedynce kręcimy tylko we właściwym kierunku czemu towarzyszy dźwięk terkotki. Na środkowym mamy neutral - można kręcić w obie strony i jest przy tym cicho. Natomiast najbardziej zastanawia mnie trójka - możemy kręcić tylko do tyłu i słychać terkotkę... Jakie to miało przeznaczenie? No i w tych Quikach nie da się (albo jeszcze nie umiem) zamknąć kabłąka ręką.
Jutro może uda się wpaść Eterniemu po swoją sztukę. Jeśli tak się stanie to postaram się wysłać resztę w piątek, jeśli nie to zrobię to w przyszłym tygodniu.
Choć wiem, że Kolega Sayonara wykonał gest od tak sobie ... po prostu, to tak kombinuję co by jemu, od tak sobie i po prostu w drugą stronę?! Taki to właśnie mamy tutaj wątek. Od tak sobie i po prostu, jedyny w swoim rodzaju na tym forum
A do tego i do mnie przyszedł dzisiaj kurier z czymś co godne jest podpięcia tego kołowrotka. Jutro zrobię foty i dorzucę tutaj i na pewno do "mojej szafy" ... więc wybierz dla mnie "ładny egzemplarz" co by nie było mezaliansu
Użytkownik BOB1 edytował ten post 22 marzec 2017 - 21:48
#1416 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 22:00
Użytkownik darek1 edytował ten post 22 marzec 2017 - 22:00
#1417 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 22:02
Z mojej strony nie ma przeciwwskazań
#1418 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 22:02
Wybacz Darku, przeoczyłem Twój wcześniejszy wpis ale chyba niechcący i tak nań odpowiedziałem
Użytkownik coma edytował ten post 22 marzec 2017 - 22:04
- BOB lubi to
#1419 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 22:06
Co zrobię to już oczywiste ... szykuję się na wizytę Grzegorza. Resztę "dżentelmeńskich" ustaleń zrobimy na priv?
#1420 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2017 - 22:06
Chętnie coś dowiem się o Goldfish, nie wspomnę że kilka egzemplarzy przydałoby się mieć u siebie .
Te wobki ze Sp. to od Ciebie mam.
Sławku obiecuje że w wolnej chwili podeślę kilka fotek wobków jednak z racji kolekcjonerska nie mogę pozbyć się klejnocików...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych