Prezenty otrzymane na żarnowieckim zlocie.
(nie chcę się powtarzać więc zapraszam do "mojej szafy" gdzie wszystko opisałem )
_IGP3466a.jpg 114,68 KB 11 Ilość pobrań
_IGP3458a.jpg 78,16 KB 9 Ilość pobrań
_IGP3459a.jpg 101,99 KB 9 Ilość pobrań
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 27 sierpień 2017 - 12:36
Prezenty otrzymane na żarnowieckim zlocie.
(nie chcę się powtarzać więc zapraszam do "mojej szafy" gdzie wszystko opisałem )
_IGP3466a.jpg 114,68 KB 11 Ilość pobrań
_IGP3458a.jpg 78,16 KB 9 Ilość pobrań
_IGP3459a.jpg 101,99 KB 9 Ilość pobrań
Napisano 27 sierpień 2017 - 20:13
A kupiłeś tego kijka Abu Recorda, co dzisiaj poszedł na olx?
Napisano 27 sierpień 2017 - 20:16
Nawet nie wiedziałem że jest . Podeślesz link?
Napisano 27 sierpień 2017 - 20:33
https://www.olx.pl/o...67-IDohtCa.html
Mnie niestety ktoś ubiegł, bo w weekend to tylko z telefonu zaglądam do netu, więc miałem nadzieję, ze to Ty
A tu jeszcze jeden Record, ale w stanie niegodnym uwagi
https://www.olx.pl/o...html#250baa5490
Napisano 27 sierpień 2017 - 20:41
Fajny...był. Szkoda, że nie dałeś cynku
Napisano 27 sierpień 2017 - 20:47
Sam bym go kupił tylko za późno zobaczyłem ogłoszenie... Zresztą on miał sporo takich fajnych kijów Abu w równie śmiesznych cenach. Teraz ma już tylko kilka i to raczej mało interesujące.
Napisano 19 wrzesień 2017 - 13:47
http://allegro.pl/bl...6929210023.html
taka sytuacja
Sa już u mnie. Z chęcią wymienię za czaple.... jak ktoś coś to zapraszam na priv
Napisano 20 wrzesień 2017 - 10:17
https://www.olx.pl/o...67-IDohtCa.html
Mnie niestety ktoś ubiegł, bo w weekend to tylko z telefonu zaglądam do netu, więc miałem nadzieję, ze to Ty
Chyba mam coś takiego. Musze sprawdzić wieczorem.
Napisano 20 wrzesień 2017 - 14:22
Proszę/prosimy o info
( możesz rzucić okiem tutaj http://jerkbait.pl/t...671-moja-szafa/ )
Użytkownik BOB1 edytował ten post 20 wrzesień 2017 - 14:24
Napisano 20 wrzesień 2017 - 17:24
Napisano 20 wrzesień 2017 - 17:43
Proszę/prosimy o info
( możesz rzucić okiem tutaj http://jerkbait.pl/t...671-moja-szafa/ )
Takie coś mam....to oczywiście przykład
https://picclick.co....2251419232.html
Napisano 30 wrzesień 2017 - 10:07
Nitowana z dwu warstw - to się zgadza, ale niekoniecznie ciemna miedź i biała srebrzona. Kombinacji kolorystycznych było więcej, choć ta kombinacja kolorów, o której wspominasz chyba była najładniejsza.
Ja miałem jeszcze ciemną miedź i mosiądz, był mosiądz i biała srebrzona lub pobielana, były jeszcze inne kombinacje.
Przynęta ta straciła na popularności po opublikowaniu w WW artykułu Mariana Paruzela "Jak zdobyć srebrne łuski?".
W tym artykule dołączył fot. pomorskich twórców "łososiowych" czyli w naszych realiach najczęściej trociowych wahadeł, bardzo podobnych do sumowskiej "Łososiówki", ale nieco mniejszych, o dużo bogatszym wzornictwie, w tym także dwuwarstwowych. Były tam też ażurowe blachy (te od strony wypukłej) łączone na nity podobnie jak "Łososiówki", gdzie miedź była kolorem obowiązkowym - zgodnie maksymą "kto nie ma miedzi, ten w domu siedzi".
Wielu ówczesnych łowców pomorskiej troci, zachęconych ww. artykułem, zaczęło zaopatrywać się zarówno w wahadła jak i obrotówki u pomorskich twórców tych przynęt.
Nitowana z dwu warstw - to się zgadza, ale niekoniecznie ciemna miedź i biała srebrzona. Kombinacji kolorystycznych było więcej, choć ta kombinacja kolorów, o której wspominasz chyba była najładniejsza.
Ja miałem jeszcze ciemną miedź i mosiądz, był mosiądz i biała srebrzona lub pobielana, były jeszcze inne kombinacje.
Przynęta ta straciła na popularności po opublikowaniu w WW artykułu Mariana Paruzela "Jak zdobyć srebrne łuski?".
W tym artykule dołączył fot. pomorskich twórców "łososiowych" czyli w naszych realiach najczęściej trociowych wahadeł, bardzo podobnych do sumowskiej "Łososiówki", ale nieco mniejszych, o dużo bogatszym wzornictwie, w tym także dwuwarstwowych. Były tam też ażurowe blachy (te od strony wypukłej) łączone na nity podobnie jak "Łososiówki", gdzie miedź była kolorem obowiązkowym - zgodnie maksymą "kto nie ma miedzi, ten w domu siedzi".
Wielu ówczesnych łowców pomorskiej troci, zachęconych ww. artykułem, zaczęło zaopatrywać się zarówno w wahadła jak i obrotówki u pomorskich twórców tych przynęt.
Powracając tematem do przynęty "Losoś" produkowanej przez wytwórnie SUM z Warszawy mam pytanie do kolegów którzy mieli styczność z ta przynętą czy wahadłówka była sygnowana logiem Suma? Kilka dni temu kolega podrzucił mi podobną blaszkę której wygląd idealnie pasuje do opisu z wątku kolegi MieczysławaS. Kolega Marek od którego otrzymałem blachę jest w 100% pewny że zakupił ją w sklepiku Suma na Krajowej Rady w Warszawie pod koniec lat 70. Większość przynęt wytwórni była sygnowana natomiast nigdy wcześniej nie spotkałem się z przynętą "Łosoś". Czekam na Wasze opinie za które bardzo dziękuję
_20170930_104606.JPG 21,61 KB 18 Ilość pobrań _20170930_104651.JPG 22,2 KB 20 Ilość pobrań
Napisano 03 październik 2017 - 18:09
Temat suchy ostatnio jak paluszki lajkonik
Wrzucę coś zatem
obrotówkowy półhurt
obroty.jpg 82,47 KB 11 Ilość pobrań
Pozdrawiam złomiarzy
Napisano 03 październik 2017 - 18:12
Temat suchy ostatnio jak paluszki lajkonik
Wrzucę coś zatem
obrotówkowy półhurt
Pozdrawiam złomiarzy
Piękne te ołowiane główki!
(Wojtek pamiętasz, że przy okazji chętnie nabędę kilka takich starych główek? )
Napisano 03 październik 2017 - 18:19
Nie była sygnowana...za to najpiękniejsza w kolekcji :miedź z patynowanym srebremPowracając tematem do przynęty "Losoś" produkowanej przez wytwórnie SUM z Warszawy mam pytanie do kolegów którzy mieli styczność z ta przynętą czy wahadłówka była sygnowana logiem Suma? Kilka dni temu kolega podrzucił mi podobną blaszkę której wygląd idealnie pasuje do opisu z wątku kolegi MieczysławaS. Kolega Marek od którego otrzymałem blachę jest w 100% pewny że zakupił ją w sklepiku Suma na Krajowej Rady w Warszawie pod koniec lat 70. Większość przynęt wytwórni była sygnowana natomiast nigdy wcześniej nie spotkałem się z przynętą "Łosoś". Czekam na Wasze opinie za które bardzo dziękuję
Napisano 03 październik 2017 - 19:29
Piękne te ołowiane główki!
(Wojtek pamiętasz, że przy okazji chętnie nabędę kilka takich starych główek? )
Oczywiście !
Są dla Ciebie odłożone!
Napisano 03 październik 2017 - 20:25
Te blachy w 90-tych latach robił gdański Anos sam dorabiałem sobie przy imadle przy produkcji chwostów, toczeniu korpusów i wycinaniu skrzydełek.
Korpusy były toczone oczywiście w ramach tzw "fuchy" w Stoczni Marynarki Wojennej gdzie też powstały matryce do wycinania skrzydełek.
Napisano 04 październik 2017 - 09:14
Te blachy w 90-tych latach robił gdański Anos sam dorabiałem sobie przy imadle przy produkcji chwostów, toczeniu korpusów i wycinaniu skrzydełek.
Korpusy były toczone oczywiście w ramach tzw "fuchy" w Stoczni Marynarki Wojennej gdzie też powstały matryce do wycinania skrzydełek.
Mam i ja . Teraz wiem kto je robił. Wiktor, brawo Ty .
Napisano 04 październik 2017 - 09:50
W każdym zakątku naszego kraju coś się działo , i tam gdzie wędkarze to trochę historii wędkarskich .
1 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych