Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kijek pod pstrąga-inaczej

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
72 odpowiedzi w tym temacie

#41 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2037 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 18 październik 2014 - 13:46

Wtrącę w temat bo nie chcę smiecić nowym tematem.
Poszukuję kijka pod pstrąga, na niewielką rzeczkę, raczej krutki badyl o długości max 2.2 m. Zamierzam łowić nim głównie woblerkami do 6 cm.
Nie chcę badyla sztywnego, raczej coś bardziej o pełnym ugięciu, ale nie koniecznie całkowitej "klusce" . Wydatek max 250 zł. Co polecacie ?

Poczytaj trochę o tym kijku:
http://www.fishing-t...r-parabellum-ul
lub jego delikatniejszym bracie z cw 0-5 g. Może Cię zainteresują, zbierają pochlebne opinie i mieszczą się w Twoim budżecie.
  • tomek333 lubi to

#42 OFFLINE   tpe

tpe

www.basshunting.blogspot.ie

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 3530 postów
  • LokalizacjaIre
  • Imię:Tomek

Napisano 18 październik 2014 - 16:10

Panowie, ma ktoś MajorCraft Fine Tail FTS-662L? Fajnie wygląda, kosztuje całkiem znośne pieniądze.

Cały czas myślę nad budową takiej pstrągowej wyczynówki, ale taki MajorCraft byłby dostępny praktycznie od ręki.

#43 OFFLINE   kogutomaniak

kogutomaniak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 20 październik 2014 - 11:05

Witam.

To i ja się wtrącę. Jeśli ktoś bacznie obserwował film, to widzi, że w pewnym momencie zabrakło dosłownie wszystkiego. Straciłem już kilka naprawdę potężnych ryb i podjąłem decyzję o pewnych zmianach. Dzisiaj ma przyjść kijek, który - mam nadzieję - oszczędzi mi przykrych niespodzianek. To wędka z pracowni North -Rods Konrada Wiśniewskiego. Zaraz po rozpakowaniu opiszę co i jak i może to komuś podsunie pomysł na zakup.

Pozdrawiam

Wojciech Krzyszczyk

• popper lubi to

#44 OFFLINE   bardziu

bardziu

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 227 postów
  • Lokalizacjamultikonto: robbox4, kilobear, b.wesolopl, pwizer

Napisano 20 październik 2014 - 11:10

Witam.

To i ja się wtrącę. Jeśli ktoś bacznie obserwował film, to widzi, że w pewnym momencie zabrakło dosłownie wszystkiego. Straciłem już kilka naprawdę potężnych ryb i podjąłem decyzję o pewnych zmianach. ..

Z ciekawości zapytam co to był za blank i wędka? Bo tak mi się właśnie wydawało że brakło amortyzacji. Faktem jest też że przeciwnik był godny :)

#45 OFFLINE   kogutomaniak

kogutomaniak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 20 październik 2014 - 11:40

Z ciekawości zapytam co to był za blank i wędka? Bo tak mi się właśnie wydawało że brakło amortyzacji. Faktem jest też że przeciwnik był godny :)

I to już było powiedziane wyżej bo nawet ja nie wiem :-) To wędka Sebastiana Mazura zrobiona na pstrągi i tyle. Domyślam się, jednak nie chcę podawać nieprawdziwych informacji. Skoro więc nawet producent nie mówi co tak naprawdę sprzedaje, to uważam że mi nawet niewypada dywagować.

#46 OFFLINE   bardziu

bardziu

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 20 październik 2014 - 11:49

I to już było powiedziane wyżej bo nawet ja nie wiem :-) To wędka Sebastiana Mazura zrobiona na pstrągi i tyle. Domyślam się, jednak nie chcę podawać nieprawdziwych informacji. Skoro więc nawet producent nie mówi co tak naprawdę sprzedaje, to uważam że mi nawet niewypada dywagować.

To ciekawy producent skoro blank to tajemnica :) Chyba że wstyd mówic co to za blank ;).

Nie spotkałem sie z takim podejściem. Zawsze producenci chwalą się z jakich blanków powstaja ich produkty. No ale widać mało wiem.

W tym wypadku chciał bym wiedzieć co to za blank żeby go przypadkiem nie kupić !

Użytkownik bardziu edytował ten post 20 październik 2014 - 11:53

#47 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 20 październik 2014 - 12:18

U Mazura kupuje się wędkę ( zdecydowanie kadrowicze i I liga) bez prawa wiedzy o rodzaj blanku :) .To pozostaje jego słodką tajemnicą, ale kijki są perfekcyjnie wyważone i narzędzia do połowu idealne. Mam informację od jednego z zawodników, który przełowił wszystkie pracownie w kraju włącznie z japońskimi megabasami itp. wynalazkami. Powiedział krótko, tak wyważonej i dopasowanej wędki do wędkarza jaką zrobił Mazur  jeszcze nie miałem, a pojęcie o łowieniu ma i wie co mówi. 

Użytkownik Jozi edytował ten post 20 październik 2014 - 12:18

#48 OFFLINE   bardziu

bardziu

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 20 październik 2014 - 12:40

U Mazura kupuje się wędkę ( zdecydowanie kadrowicze i I liga) bez prawa wiedzy o rodzaj blanku :) .To pozostaje jego słodką tajemnicą, ale kijki są perfekcyjnie wyważone i narzędzia do połowu idealne. Mam informację od jednego z zawodników, który przełowił wszystkie pracownie w kraju włącznie z japońskimi megabasami itp. wynalazkami. Powiedział krótko, tak wyważonej i dopasowanej wędki do wędkarza jaką zrobił Mazur  jeszcze nie miałem, a pojęcie o łowieniu ma i wie co mówi. 

A nie wydaje ci się że to nie jest tak do końca? Czy kolega Wojciech szukał by wtedy innej wędki? I mnie bardziej chodziło o blank a nie o gotowy produkt.

Nie jestem specjalistą ale wydaje mi się że w wędzisku 190cm ciężko jest coś spieprzyć. Podstawa to blank, a wnioskując na podstawie filmu ten nie jest najwyższych lotów. Zaznaczam że ocena moja jest subiektywna i tylko na podstawie filmu. Wędki w rękach nie miałem.

Jeżeli kolega Mazur ma klientów na swoje wędki to bardzo dobrze. Oby jak najwięcej. :)

#49 OFFLINE   kogutomaniak

kogutomaniak

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 20 październik 2014 - 13:02

Powiem tak. Też miałem mnóstwo wędek w ręce i chyba też wiem o czym mówię.  Nie ma czegoś takiego jak ideał na wszystko. Sebastiana wędki mam, łowię i sobie chwalę. Jednak to czego mi czasem potrzeba, niekiedy im brakuje. I tutaj pojawia się problem, ponieważ nie mogę na ten temat porozmawiać. Dlatego szukam innych rozwiązań. Jest to świetny zawodnik i z pewnocią wie co robi. Mamy za sobą rozmowę na temat budowy wędek i całkowicie nie zgadzam się z jego ukrywaniem danych. Mam więc wybór. Albo kupić coś w ciemno albo poszukać gdzie indziej. Osobiście nie znalazłem żadnego innego produktu i w żadnej innej dziedzinie życia, gdzie tak oczywista rzecz byłaby owiana mgiełką tajemnicy. Ale to jego sprawa. Szkoda tylko, że przy tego typu czarowaniu, pojawiają się - zresztą całkiem zrozumiale - różne teorie.

• bardziu lubi to

#50 OFFLINE   bardziu

bardziu

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 227 postów

Napisano 20 październik 2014 - 13:12

Zgadzam sie z przedmówcą. Są wędki o bardzo szerokim zastosowaniu jak i bardzo specjalistyczne. I też uważam że ideału nie ma. Dlatego ciągle szukam, zmieniam, testuje i moja wiedza też pogłebia się z roku na rok. Zakotwiczyłem przy jednej pracowni bo mi wygodnie. Bo nie lubie zbytniego filozofowania a konkretną robotę i prostą forme. Lubię też mieć szeroki wybór. I lubie wiedzieć za co płacę i nie przepłacam. Niedopowiedzenia zawsze stwarzają problemy, nie tylko w wędkarstwie.

A najbardziej lubię wędkować. Więc niniejszym spadam na ryby :)

#51 OFFLINE   Tomek TJ

Tomek TJ

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 925 postów
  • LokalizacjaSosnowiec
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:J

Napisano 20 październik 2014 - 15:29

Wojtek daj znac co to za kijek nabyłeś.

#52 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 20 październik 2014 - 18:11

Raczej trudno o taki blank by posyłał małe pchły na przyzwoitą odległość i pstrągalowi +60 nie dał się zawiązać.Pamiętam co przeżył feniks FX 862 przy boleniu 80cm :lol: .

• popper lubi to

#53 OFFLINE   Bujo

Bujo

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4485 postów

Napisano 20 październik 2014 - 18:22

Raczej trudno o taki blank by posyłał małe pchły na przyzwoitą odległość i pstrągalowi +60 nie dał się zawiązać.Pamiętam co przeżył feniks FX 862 przy boleniu 80cm :lol: .

Witam,

No jak juz feniks pewnie w tytanach nie da rady to znaczy, ze takiego kija nie ma :) 

Takie lowienie to dla mnie zupelna abstrakcja, nie rozumiem po co i dlaczego. 

Nie zmienia to faktu, ze sa na rynku konstrukcje do polowu sporych ryb na male przynety, posiadajace duzo mocy w dolniku, Inshore Popping na przyklad czy swietnie uginajace sie przy wyrzucie walleye.

Pozdrawiam,

Bujo

• Karol Krause i pikuś lubią to

#54 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 20 październik 2014 - 18:30

Witam,

No jak juz feniks pewnie w tytanach nie da rady to znaczy, ze takiego kija nie ma :)

Takie lowienie to dla mnie zupelna abstrakcja, nie rozumiem po co i dlaczego. 

Nie zmienia to faktu, ze sa na rynku konstrukcje do polowu sporych ryb na male przynety, posiadajace duzo mocy w dolniku, Inshore Popping na przyklad czy swietnie uginajace sie przy wyrzucie walleye.

Pozdrawiam,

Bujo

Michał TY to wszystko musisz uprościć.Jak feniks to tylko w tytanach, bo inaczej nie da rady :) .A może parzona leszczyna, cięta w grudniu będzie git.

Tak na poważnie kij na walleye nie będzie na małe pchełki, z tego co widziałem na filmie to Pan Wojciech poganiał kropy na jaskółkę i to pewnie z główką 1-2g.

#55 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9553 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 20 październik 2014 - 18:36

Według mnie blank, wiedza o nim, stanowi integralną całość, stanowiącą o wartości wędziska. Inaczej do dzisiaj, (choć zapewne z równym powodzeniem ;) ) łowiłbym chrustem DAM/Cormoran, lub podobnym Mikado.

#56 OFFLINE   Kilobear

Kilobear

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 207 postów
  • Lokalizacjamultikonto: robbox4, bardziu, b.wesolopl, pwizer

Napisano 20 październik 2014 - 19:15

Według mnie blank, wiedza o nim, stanowi integralną całość, stanowiącą o wartości wędziska. Inaczej do dzisiaj, (choć zapewne z równym powodzeniem ;) ) łowiłbym chrustem DAM/Cormoran, lub podobnym Mikado.

Wiedza to jedno a uczciwość to drugie :). Pamiętam aferę z Rzeszowa jak pewna pracownia sprzedawała blanki o wartości 100zł za 1000zł markując je logiem znanych firm.

Jak byś się czuł będąc klientem takiej pracowni? Czy w tym wypadku wiedza o blanku też była integralną częścią całości? Całe szczęście że sprawa się rypła i pracownia się zwinęła.

#57 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 20 październik 2014 - 19:31

Wiedza to jedno a uczciwość to drugie :). Pamiętam aferę z Rzeszowa jak pewna pracownia sprzedawała blanki o wartości 100zł za 1000zł markując je logiem znanych firm.

Jak byś się czuł będąc klientem takiej pracowni? Czy w tym wypadku wiedza o blanku też była integralną częścią całości? Całe szczęście że sprawa się rypła i pracownia się zwinęła.

A tego nie słyszałem, kto taki zdolny był, robiąc takie dile :D .

#58 OFFLINE   Kilobear

Kilobear

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 207 postów
  • Lokalizacjamultikonto: robbox4, bardziu, b.wesolopl, pwizer

Napisano 20 październik 2014 - 19:50

Było to kilka dobrych lat temu gdzie wiedza o wędkach ręcznie robionych wręcz tajemna była. I tę niewiedzę kilka osób chciało wykorzystać. Wciskając niczego nieświadomym klientom wspaniałe wędki na topowych blankach z obranego sklepowego chrustu. Ale było, mineło. Kilka osób coś wie na ten temat, a kilka zrobionych w bambuko nadal szuka byłego właściciela pracowni. Tak że palma pierszeństwa nie przysługuje upadłemu XRODS, a skromnej rzeszowskiej pracowni. Ale tyle oftopa, bo nie o tym tu mowa być ma.

#59 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9553 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 20 październik 2014 - 20:14

Jakbym się czuł?
Jak każdy oszukany.

A wiedza? Czy w tym wypadku wiedza o blanku też była integralną częścią całości?
A co to zmienia?
  • Darekg22 lubi to

#60 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9553 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk

Napisano 20 październik 2014 - 20:17

Sugerujesz, że XRods również kręcił z blankami? Skąd taka wiedza?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych