zima
#1 OFFLINE
Napisano 24 październik 2014 - 14:03
#2 OFFLINE
Napisano 24 październik 2014 - 14:08
...
Użytkownik Pasta edytował ten post 24 październik 2014 - 14:08
- robert67 i Gofer2005 lubią to
#3 OFFLINE
Napisano 24 październik 2014 - 14:09
Ja cały czas trzymam ręce w kieszeni.....
- Paweł nizinny, Dagon, Kamil Z. i 7 innych osób lubią to
#4 OFFLINE
Napisano 24 październik 2014 - 14:11
- piotrek245, Piotrek Milupa, Hesher i 5 innych osób lubią to
#5 OFFLINE
Napisano 24 październik 2014 - 14:15
Jaużywamlekarskichijestoknicniemarznie
#6 OFFLINE
Napisano 24 październik 2014 - 14:32
Jeśli chcesz czuć brania, szczególnie te z opadu, to musisz zainwestować. Bierz tylko te z "fishing" w nazwie. Specjalne włókno użyte do ich produkcji przewodzi drgania, niczym Phoenix na tytanach.
tak tak czytałem coś o tym....te włókna mają w swojej strukturze tubę rezonansową.podczas brania sandacza czuć mrowienie w prawej dłoni;)
- jasienieznam i Michał. lubią to
#7 OFFLINE
Napisano 24 październik 2014 - 14:39
Ja cały czas trzymam ręce w kieszeni.....
Nooo, jak ryby nie biorą zawsze można się pobawić...
- Panek, piotrek245, Hesher i 5 innych osób lubią to
#8 OFFLINE
Napisano 24 październik 2014 - 14:57
Pamiętaj tylko żeby nie wybierać tych z napisem "Ice fishing" jeśli nie łowisz z lodu!
#9 OFFLINE
Napisano 24 październik 2014 - 17:24
w decathlonie maja byc w super ofercie komplety zimowych rekawiczek i nakolannikow rapali, calosc w bialym kolorze, bardzo praktyczne przy zimowych podchodach za kleniem czy wiosennych za pstragiem - ryb nie plosza i nie zostawiaja sladow na sniegu
#10 OFFLINE
Napisano 24 październik 2014 - 18:43
Odciski na śniegu zostawiają tylko go nie zabarwią .
#11 OFFLINE
Napisano 24 październik 2014 - 19:11
Najlepszy sposób na utrzymanie ciepłoty dłoni, to rozgrzewka przez tzw "zabijanie" o plecy, trzeba co jakiś czas robić przerwę w wędkowaniu i machać rękoma tak, jakby się chciało klepać po łopatkach. Nawet najlepsze rękawiczki czasami nie dają rady, a taka rozgrzewka na 100% działa, krew napływa aż po końcówki palców i po kilku minutach jest naprawdę ciepło. Trzeba tylko starać się utrzymać dłonie w miarę suche.
Może korzystając z okazji zapytam, czy robił ktoś przeróbki świdra na większe średnice? Chodzi o to, że mam 150 i myślę, żeby może dorobić noże dłuższe na wymiar powiedzmy 180-200 bez poszerzania "żmijki". Próbował ktoś takich przeróbek?
Odpowiedź może być na priv.
Dzięki z góry.
Użytkownik Iras1975 edytował ten post 24 październik 2014 - 19:12
- Wojtek B. i suhhar lubią to
#12 OFFLINE
Napisano 17 listopad 2014 - 16:11
Rękawiczki wędkarskie od klasycznych różni parę detali:
- "odciągane" (zdejmowane) po 3 paluchy od każdej rękawiczki, chociaż bywają też modele z permanentnie uciętymi końcówkami
- neopren, przynajmniej od wewnętrznej strony dłoni - mamy więc spokój z przemoczoną rękawiczką podczas np. odhaczania zaczepów w kotwiczek; podebranie ryby też nas nie załatwi
- zwykle jakieś rodzaje gum/skórek itp. w celu poprawienia uchwytu
Niestety rzadko kiedy trafia się, aby takie rękawiczki były równie "ciepłe", co dobre polarowe rękawice kupione w sklepie turystycznym.
Obecnie użytkuję rękawiczki Mikado i przy temperaturze odczuwalnej bliskiej 0 jest ok. Obawiam się jednak, że temperatury mocno ujemne sprawią, że będę musiał poszukać innego rozwiązania.
Polecam przetestować samodzielnie temat - koszt wędkarskich rękawiczek z neoprenem to około 30-45 zł.
#13 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2014 - 09:48
#14 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2014 - 10:43
Polecam poszukać czegoś z membraną thinsulate. Mam zwykłe polarowe z takową i chociaż juz mocno zużyte to lepiej trzymają ciepło niż nowe bez membrany.
Thinsulate to prędzej włóknina ocieplająca niż membrana
#15 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2014 - 12:01
Sam tego nie wymyśliłem, spotkałem się z nazwą membrana thinsulate i dlatego tak napisałem.
Z czystym sumieniem mogę jednak polecić. Różnica miedzy rekawicami z thinsulate a bez jest dla mnie wyraźnie wyczuwalna.
#16 OFFLINE
Napisano 18 listopad 2014 - 14:39
W Lidlu na dniach mają być rękawiczki z tą włókniną/membraną za ok 23PLN.
#17 OFFLINE
#18 OFFLINE
Napisano 04 grudzień 2016 - 12:41
tak tak czytałem coś o tym....te włókna mają w swojej strukturze tubę rezonansową.podczas brania sandacza czuć mrowienie w prawej dłoni;)
#19 Guest_buszmen_*
Napisano 04 grudzień 2016 - 16:30
Thinsulate to prędzej włóknina ocieplająca niż membrana
Polać mu dobrze gada - to są cienkie włókna , więc potrzeba ich więcej na gram materiału , a więc między tymi włóknami jest więcej ogrzanego powietrza - coś a'la ubierania się na cebulkę , kilka warstw odzieży lepiej grzeje jak jedna gruba warstwa.
#20 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2016 - 16:28
Proponuję 2-3 pary polarowych z decathlona, po 8zł para.
Polarowe będą cieplejsze niż jakikolwiek neopren i komfortowo się w nich rzuca. A jak przemokną, to wymieniasz na zapasowe.
Zawsze miałem problem z marznącymi rękoma, ale powyższy patent rozwiązał problem.
Dodatkowo, jeżeli łowię z pływadła (nie napisałem dokładnie do czego ich potrzebujesz) jako uzupełnienie mam grube (zimowe) rękawice z goretexem, które zakładam na czas (szczególnie dłuższych) przelotów w ślizgu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych