Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Z agrafką, czy bez

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
16 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Miciek

Miciek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 07 czerwiec 2009 - 13:08

Witam Kolegów Wędkarzy. Mam takie pytanie do specjalistów od Kleni, mianowicie temat brzmi tak. Czy chodząc i obławiając za kleniem stosujecie agrafki, czy może mocujecie przynętę bezpośrednio do żyłki? chodzi mi tu o wabiki powierzchniowe tzw. smużki. Za odpowiedzi na to pytanie bardzo dziękuje

#2 OFFLINE   Bezel

Bezel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 405 postów
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 07 czerwiec 2009 - 13:44

Niektóre woblerki nie pracują bez agrafki, węzeł jest za sztywny, musisz samemu zoabczyc czy pracują czy nie a po drugie łatwo wymieniac przynęty z agrafką...
  • gacekkosta lubi to

#3 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 07 czerwiec 2009 - 14:02

Niektóre woblerki nie pracują bez agrafki, węzeł jest za sztywny, musisz samemu zoabczyc czy pracują czy nie a po drugie łatwo wymieniac przynęty z agrafką...

Są węzły i węzły. Rapala pokazuje to pismem obrazkowym.
Różne takie fajne, do ew. wykorzystania
A smużące chyba lepiej, jak bez, chociaż mało wygodne. Osobiście łowię z małą agrafką + krętlik prawie zawsze ;)

#4 OFFLINE   Miciek

Miciek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 07 czerwiec 2009 - 14:11

No ja jak do tej pory zawsze stosowałem najmniejsze agrafki z krętlikiem jakie były w sklepie. Ale z tego co zauważam Klen to strasznie płochliwa ryba, często wychodził mi do żuka i przy samej tafli się cofał. Być możne zauważa on agrafkę, albo zauważa mnie :wacko:, ale raczej mnie bo jak kotwica mu nie przeszkadza to chyba i agrafka również

#5 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 07 czerwiec 2009 - 18:50

Być możne zauważa on agrafkę, albo zauważa mnie :wacko:, ale raczej mnie bo jak kotwica mu nie przeszkadza to chyba i agrafka również

wlasnie sam sobie odpowiedziales na pytanie, z agrafka jest wygodniej i szybciej, niektore woblery faktycznie lepiej przywiazac bezposrednio, ale to juz sa te najnajnajmniejsze ... choc i te w agrafkach #20 pracuja swietnie, natomiast z kretlikow przed agarfka (z wpietym woblerem) rezygnuje i banuje je bezlitosnie

#6 OFFLINE   adiz1

adiz1

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 229 postów
  • Lokalizacjawoj. śląskie

Napisano 08 czerwiec 2009 - 11:51

Kleni nie łowię ale podobne przynety stosuję na malutkich pstrągowych rzeczkach. Do małych woblerków stosuje agrafki szybkozłączki Spinwala. Są w dwóch grubościach drutu. W wersji strong wytrzymają na żyłce 0,25mm.

#7 OFFLINE   rognis_oko

rognis_oko

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3395 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 czerwiec 2009 - 14:50

Do małych woblerków stosuje agrafki szybkozłączki Spinwala.

Robię identycznie w przypadku łowienia kleni na rzekach z przejrzystą wodą. Na rzekach typu Bug, Narew, czy Wisła nie zauważyłem, aby agrafka z krętlikiem miała wpływ na brania kleni.
Na pewno trzeba zwrócić uwagę, czy mały woblerek dobrze pracuje z agrafką i krętlikiem. Czasami po prostu może okazać się, że agrafka jest zbyt duża do małego wobka.

#8 OFFLINE   Miciek

Miciek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 08 czerwiec 2009 - 16:28

Dzięki Panowie za podłączenie się do dyskusji, zabawę z kleniem zaczynam dopiero w tym roku. Wędkuje na Rzece Pasłęka i stosuje wyłącznie przynęty własnej roboty, chodzi tu o satysfakcje złapania ryby na swój wabik :D. Co do Kleni to można się zakochać :mellow: . Jeszcze raz dziękuje za rady

#9 OFFLINE   rognis_oko

rognis_oko

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3395 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 czerwiec 2009 - 17:52

@Miciek,

na rzece, na której łowisz wygląda to trochę inaczej. Na twoim miejscu zrezygnowałbym jednak z krętlika, a agrafkę zminimalizował do takiej, o której piszemy powyżej z kolegą Adiz1.

#10 OFFLINE   Miciek

Miciek

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 44 postów
  • LokalizacjaElbląg

Napisano 08 czerwiec 2009 - 17:59

Rozumiem, a jaka jest różnica w stosunku do innych rzek? Zauważyłem że nie tak łatwo złapać tam klenia, woda jest bardzo przejrzysta i sporo tam trawy, co nie ułatwia łapania

#11 OFFLINE   rognis_oko

rognis_oko

Zaawansowany

• Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3395 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 08 czerwiec 2009 - 18:57

Rozumiem, a jaka jest różnica w stosunku do innych rzek? Zauważyłem że nie tak łatwo złapać tam klenia, woda jest bardzo przejrzysta i sporo tam trawy, co nie ułatwia łapania

Głównie jest to właśnie przejrzystość wody oraz wielkość rzeki :D

#12 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 22 czerwiec 2009 - 18:17

ja do najmniejszych wobków nie używam agrafek- używam tego węzła:
http://www.netknots...._loop_knot.html

Ale jeśli już się zdecydujesz to, kiedy robisz wobka i wyginasz mu uszka z drutu zwróć szczególną żeby nie było zadziorów na uszku. Kiedyś to zbagatelizowałem i została mi jeno przecięta pętelka :(

#13 OFFLINE   pablom

pablom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2024 postów
  • LokalizacjaSulejówek

Napisano 22 czerwiec 2009 - 22:28

Zależy od miejsca, pory roku i czystości wody. Ja przy dużym wysypie pistoletów używam najcieńszych wolframów :huh: i jakoś nie narzekam.

Załączone pliki

• Załączony plik  kleń1.JPG   46,44 KB   198 Ilość pobrań

#14 OFFLINE   Grzesiek

Grzesiek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 431 postów
  • LokalizacjaPołudnie :)

Napisano 27 marzec 2017 - 13:29

Koledzy, czy stosujecie krętliki z agrafkami łowiąc na błystki obrotowe, woblery, wahadłówki ? Czy waszym zdaniem płoszy to ryby typu pstrąg i kleń ? Dodam, że grubość żyłki to 0.16-0.20mm.

#15 OFFLINE   Krzysiek P

Krzysiek P

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 467 postów
  • LokalizacjaŁódź/Sieradz
  • Imię:Krzysiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 27 marzec 2017 - 14:14

Moim skromnym zdaniem ..to zależy. Od wody (przejrzystość, presja, aktywności ryb), przynęty (nie wyobrażam sobie obrotówki bez sprawnego krętlika). No i jeśli chcesz używać  odczepiacza bo łowisz na unikatowe ;-) wobki  to przy wielu modelach jest problem-nie zaczepi samej agrafki , wymagana jest dł np 25mm krętlika i agrafki. Generalnie z mojego doświadczenia-duże przynęty np wahadła i obrotówki, krętlik z agrafką, małe wobki agrafka, małe gumki i paprochy może być bazpośrednio lub micro klips..
A jak ryba na braniu to i stalka kleniowi nie straszna /;-) 

#16 OFFLINE   Ace

Ace

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 106 postów

Napisano 30 marzec 2017 - 07:00

Do przynęt -wiry,wahadła raczej musowo z krętlikiem,a wobki osobiście zaczepiam tylko na agrafce

#17 OFFLINE   Prewwit

Prewwit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 82 postów
  • LokalizacjaBiałystok
  • Imię:Robert

Napisano 30 marzec 2017 - 17:43

Zapinam małą agrafkę z krętlikiem do obrotówki, wahadłówki i woblera też dzięki temu odczepiaczem ratuje większość przynęt, a rybki też biorą dobrze, jakoś im to nie przeszkadza.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych