Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Najlepsze wędzisko muchowe-subiektywny ranking użytkowników

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1849 odpowiedzi w tym temacie

#1841 OFFLINE   Rhyacophila

Rhyacophila

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 330 postów
  • Lokalizacjabamboosfera.blogspot.com/

Napisano 15 styczeń 2025 - 22:01

W prostocie siła.

Złącza typu spliced to nic innego jak sfazowane końcówki, spasowane razem i związane taśmą. Bob Clay (riverwatchrods) twierdzi, że uzyskuje w ten sposób efekt wędki jednoczęściowej. Bob jest ikoną bamboo DH, podobnie jak James Reid http://classicflyrod...pic.php?t=59371

#1842 OFFLINE   Rhyacophila

Rhyacophila

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 330 postów
  • Lokalizacjabamboosfera.blogspot.com/

Napisano 15 styczeń 2025 - 22:53

Wczorajsze zdjęcia wyszły fatalnie więc pozwolę sobie wrzucić lepsze. 

Zbliżenie na skuwkę nickiel silver i inne detale. Mocny dolnik, akcja szczytowa, klasyczne "dry fly action". Wzorowana na słynnej 8013 Lyle Dickersona.  Według wielu to najlepszy wzór/model wędki bambusowej do suchej muchy jaki kiedykolwiek powstał.  

Linki do większej rozdzielczości:

https://imgur.com/a/FQdd6xJ

https://imgur.com/a/klqopRB

https://imgur.com/a/KVJgulm

https://imgur.com/a/ju3k3aa

Załączone pliki

• Załączony plik  7.jpg   54,17 KB   1 Ilość pobrań
  • Załączony plik  9.jpg   48,12 KB   0 Ilość pobrań
  • Załączony plik  4.jpg   64,96 KB   0 Ilość pobrań
  • Załączony plik  5.jpg   66,46 KB   0 Ilość pobrań

• marian-56 lubi to

#1843 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2338 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 16 styczeń 2025 - 00:02

W prostocie siła.
Złącza typu spliced to nic innego jak sfazowane końcówki, spasowane razem i związane taśmą. Bob Clay (riverwatchrods) twierdzi, że uzyskuje w ten sposób efekt wędki jednoczęściowej. Bob jest ikoną bamboo DH, podobnie jak James Reid http://classicflyrod...pic.php?t=59371

To prawda, dokonały wędkarz, swego czasu przewodnik na kispiox i nie tylko, i "fellow Albertan" kije robi piękne, ale są to wędziska raczej nie do zdobycia. Trafiają się czasem na rynku wtórnym, ale za chore pieniądze. Szkoda....

#1844 OFFLINE   Richi55

Richi55

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 410 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 16 styczeń 2025 - 08:39

Peresada pogadaj z Arturem Banachowskim z tego co wiem robili klejonki spey.Na you tube jest filmik jak Natalia rzuca tą wędką.Warto popatrzeć mistrzostwo świata.

#1845 OFFLINE   Richi55

Richi55

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 410 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 16 styczeń 2025 - 08:43

Link do filmu 

• Sławek Oppeln Bronikowski i albercik2 lubią to

#1846 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4492 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 16 styczeń 2025 - 15:00

Żadnego mistrzostwa na tym filmiku z YT wyżej nie widzę. Wg mnie jedynie przerzucanie głowicy. Nic poza tym nie wylatuje spod kija.

• peresada lubi to

#1847 OFFLINE   Forest-Natura

Forest-Natura

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1338 postów
  • LokalizacjaŚląsk
  • Imię:Ziemowit
  • Nazwisko:Nowakowski

Napisano 16 styczeń 2025 - 15:11

Żadnego mistrzostwa na tym filmiku z YT wyżej nie widzę. Wg mnie jedynie przerzucanie głowicy. Nic poza tym nie wylatuje spod kija.

Witam.

Nie bądź jak naczelna lama polskiego flajfiszingu z forum FF ...  ;) ... poogladaj giętkość pręta, posłuchaj muzyki ... namaste ...  :rolleyes:

Pozdrawiam.

• jachu lubi to

#1848 OFFLINE   peresada

peresada

Tug is the Drug....

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2338 postów
  • LokalizacjaBow River

Napisano 16 styczeń 2025 - 15:50

Peresada pogadaj z Arturem Banachowskim z tego co wiem robili klejonki spey.Na you tube jest filmik jak Natalia rzuca tą wędką.Warto popatrzeć mistrzostwo świata.

Wiele lat temu miałem okazję obejrzeć wziąć do łapy i rzucić parę razy castingiem bambusowych spod jego ręki. Naprawdę świetne i pięknie wykonane wędzisko. Natomiast kije Boba Claya są o tyle wyjątkowe że budowane przez człowieka który łowi steelheady speyem przez większość swojego wędkarskiego życia i w tych kijach zawarta jest jego wiedza i doświadczenie. Mam tu głównie na myśli taper/akcja tychże. Chyba trudno by było zrobić równie dobry kij w Kraju nad Wisłą gdzie spey to sport raczej niszowy, mimo że umiejętności i warsztat Pana Banachowskiego są na pewno na bardzo wysokim poziomie. Pozdrówka

#1849 OFFLINE   Richi55

Richi55

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 410 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 16 styczeń 2025 - 16:03

Co tu mówić o mistrzostwie Natalii jak film trwa 1,5min.Wrzuciłem go nie po to by chwalić Natalię choć moim skromnym zdaniem to najlepiej rzucająca kobieta na świecie,tylko by pokazać pracę wędki.Drugiem koledze życzę by udało mu się nabyć wędkę Boba Claya,bo marzenia trzeba realizować.

• Sławek Oppeln Bronikowski i tzienkiewicz lubią to

#1850 OFFLINE   trout master

trout master

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4492 postów
  • LokalizacjaRZ
  • Imię:Arko

Napisano 16 styczeń 2025 - 16:15

Czyli o mistrzostwo wędki chodziło. A ja pomyślałem o rzucaniu Natalii. :)
Co do kija, układania, budowania, przerzucania to się zgadza.
Pomyślałem de nie chciała ale jak w końcówce zobaczyłem luźną pętle na wodzie pod kijem i ona została to wyszło mi że ten rzut to żadne mistrzostwo. ;)

Hej.
  • Radek79 lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych