Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Obowiązkowe wyposażenie łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
537 odpowiedzi w tym temacie

#421 OFFLINE   Quent

Quent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Marcin

Napisano 04 wrzesień 2020 - 11:55

Jesteśmy w Polsce a nie w USA i tu policja może nas wylegitymować z byle powodu.

• sol321 lubi to

#422 OFFLINE   dolot

dolot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 181 postów
  • LokalizacjaKielce
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Kozieł

Napisano 04 wrzesień 2020 - 19:43

W USA też z tą różnicą że tam byś nawet się nie odezwał...

#423 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 25 wrzesień 2020 - 10:01

Mnie na wodzie kontrolowała Policja i PSR i jak ostatnio była bardzo duża fala to Policjant powiedział że nie będzie do nas dobijał tylko z bliska poprosił o okazanie patentu motorowodnego kamizelek nie chciał bo leżały na dziobie.

#424 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 13 październik 2020 - 19:01

Edyta - źle przeczytałem .

Użytkownik psulek edytował ten post 13 październik 2020 - 19:01

#425 OFFLINE   Quent

Quent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 13 październik 2020 - 19:06

Edyta - źle przeczytałem .

W PL czy Stanach?
W Stanach, nie wiem czy wszędzie, bez powodu nie mogą Cię zatrzymać i legitymować, w każdym razie możesz próbować ich legalnie olać

Pozdrawiam
Quent
www.elipsa.info
  • Dsf lubi to

#426 OFFLINE   lexi

lexi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 245 postów
  • LokalizacjaSan a dokładniej San Escobar

Napisano 13 październik 2020 - 19:15

W PL czy Stanach?
W Stanach, nie wiem czy wszędzie, bez powodu nie mogą Cię zatrzymać i legitymować, w każdym razie możesz próbować ich legalnie olać

Pozdrawiam
Quent
www.elipsa.info

..ja bym nie próbował ....a olanie Coast Guard zdecydowanie odradzam ..i to obojętnie czy to będzie przy porcie czy na morzu - oni zwykle  nie żartują

#427 OFFLINE   grzesiu

grzesiu

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 79 postów

Napisano 02 grudzień 2020 - 23:01

gdzieś była grafika na temat spuszczania powietrza z kamizelki pneumatycznej, mógłby ktoś jeszcze raz wstawić, poproszę.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#428 OFFLINE   algeroth82

algeroth82

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 202 postów
  • LokalizacjaNowa Sól
  • Imię:Andrzej

Napisano 03 grudzień 2020 - 07:24

W mojej w miejscu gdzie jest ustnik do manualnego pompowania trzeba było wcisnąć.

#429 OFFLINE   marcin_ketrzyn

marcin_ketrzyn

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 110 postów

Napisano 12 marzec 2021 - 11:31

Temat gaśnica:

Jestem po rozmowie z Departamentem Gospodarki Wodnej i Żeglugi Śródlądowej Ministerstwa Infrastruktury i tak:

Jeżeli przekracza 3,5m i ma napęd mechaniczny (spalinowy, elektryczny) to ma mieć gaśnicę. Bez napędu i poniżej 3,5m z napędem nie musi. Pozdrawiam
  • wuran lubi to

#430 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 12 marzec 2021 - 11:49

W mojej w miejscu gdzie jest ustnik do manualnego pompowania trzeba było wcisnąć.

wewnątrz ustnika jest zawór zwrotny, trzeba go wcisnąć i trzymać do czasu opróżnienia kamizelki z powietrza

#431 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 01 maj 2021 - 20:44

Rejestracja po nowemu.
Może mi ktoś wytłumaczyć jak krowie na rowie jak to jest teraz z rejestracją łodzi? Wiem, że teraz jest jeden rejestr prowadzony w Szczecinie. Ale. No właśnie tego nie rozumiem:

Wg nowych przepisów, jednostki będą rejestrowane w starostwie powiatowym i we właściwym polskim związku sportowym, w naszym przypadku to Polski Związek Żeglarski. Dane wpisywane są do ogólnopolskiego rejestru jachtów i innych jednostek pływających o długości do 24 m nazwanego REJA24. Ich administratorem jest Dyrektor Urzędu Morskiego w Szczecinie.

Czyli mogę zarejestrować łódkę albo w starostwie albo w PZŻ?
Czy nr rejestracyjne różnią się ? (Starostwo/PZŻ)?
Wcześniej rejestracja łódki w PZŻ (jako jacht morski motorowy) dawa pewne "przywileje" w czasie pływania po śródlądziu ( brak konieczności posiadania bosaka itp.) i numer POL.
Jak to jest teraz? Czy bez względu gdzie zarejestruję (starostwo/PZŻ) otrzymam nr.POL? Czy też starostwa wydają inne? (Jak wcześniej z literką A na końcu)
Czy rejesyracja w PZŻ wiąże się z jakimiś dodatkowymi "obostrzeniami"?(przeglądy łodzi itp.?)
Pojaśnijcie mi to , bo im więcej czytam , tym mniej wiem.

#432 ONLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 02 maj 2021 - 05:18

miejsca które dotychczas rejestrowały tak jak to napisałeś czyli starostwo czy PZŻ, rejestrują dalej tyle, że w jednym wspólnym  rejestrze jakim jest reja24.pl

Tu chodzi o  to, że rejestr jest elektroniczny, a starostwo czy PZŻ to miejsce osobistego odbioru  lub złożenia dokumentów, czyli jeśli masz bliżej do starostwa to lepiej tam bo nie każdy ma (lub chce mieć) epuap aby składać elektronicznie. Do tego urzędy nie przyjmują dokumentów droga pocztową stąd albo wizyta osobista albo przez internet

Użytkownik wuran edytował ten post 02 maj 2021 - 05:19

#433 OFFLINE   Quent

Quent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaGryfino

Napisano 02 maj 2021 - 08:16

Ponoć od 7,5m albo silnika o jakiejś tam mocy trzeba rejestrować.

#434 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 02 maj 2021 - 09:09

Wuran.Dzięki.Częściowo mi odpowiedziałeś- rejestracji mogę dokonać tu lub tu. Nadal nie wiem ,czy mogę zarejestrować jednostkę jako wędkarską lub jacht morski? Czy tego podziału już nie ma skoro jest jeden rejestr ? Albo inaczej - w jednym rejestrze są wpisane i łodzie wędkarskie i jachty morskie i nadal obowiązują inne nr.rejestracyjne dla łodzi wędkarskich i inne dla jachtów morskich? I łódkę wędkarską zarejestruję w starostwie ale jacht morski muszę już w PZŻ?
Nie muszę wogóle rejestrować i mogę z niej wędkować , ale chcąc popływać na morzu za granicą muszę mieć rejestrację. Dlatego tak dopytuję.

Użytkownik binio1111 edytował ten post 02 maj 2021 - 09:13

#435 ONLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 02 maj 2021 - 09:22

rejestrując łódź wybierasz jej przeznaczenie, wybierasz kilka elementów, film około 12 minuty i 20s, warto obejrzeć cały przed rejestracją https://szkolenia.re...racja-jednostki

jak będziesz miał dalej pytania to pisz, na dokument czekasz około 30 dni więc warto wcześniej, do tego musisz potem umieścić numery na łodzi

Użytkownik wuran edytował ten post 02 maj 2021 - 09:23

#436 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 02 maj 2021 - 09:54

Dzięki
Znalazłem informację tu
https://portal.reja2...stki-pływającej
Czyli teraz mamy tylko podział na 1. jednostki śródlądowe ( nr.rejestr PL) 2. jednostki używane na śródlądziu i morzu ( będą zarejestrowane jako morskie , otrzymają nr.POL i można sobie jeszcze wymyślić nazwę jednostki)
Ciekawostką jest to , że rejestrując jako morską trzeba wskazać port macierzysty ze "słownika portów morskich" . Dobre. Mieszkam w centrum Polski. Port to przyczepa ☺ ale trzeba będzie podać np.Gdańsk

#437 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 02 maj 2021 - 13:16

Reasumując. Nie ma obowiązku rejestracji łodzi do 7,5m długości i mocy silnika do 15kw używanej do wędkarstwa. Jeżeli jednak ktoś chce mieć jednostkę zarejestrowaną , to moim zdaniem :
lepiej zarejestrować małą jednostkę jako motorowy jacht morski bo:
Otrzymamy nr.rejestr POL (można w przyszłości pływać za granicą bez problemów) , do długości jednostki 15m nie mamy obowiązku przeprowadzania badań technicznych. Możemy nie przejmować się dodatkowym wyposażeniem tak bardzo, jak w przypadku "jednostek śródlądowych" - gdyż:
Rozporządzenie Ministra Transportu, Budownictwa i Gospodarki Morskiej z dnia 28 lutego 2012 r. w sprawie bezpiecznego uprawiania żeglugi przez jachty morskie - mówi , że (&2.1.3)): przepisy nie dotyczą jachtów o dł.do 15m używanych do rekreacji.
http://isap.sejm.gov...20000326&type=2

a
Rozporządzenie Ministra Infrastruktury i Rozwoju z dnia 21 lipca 2015 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie bezpiecznego uprawiania żeglugi przez jachty morskie
http://isap.sejm.gov...=WDU20150001118
Tylko to potwierdza

Taki paradoks.
Nie rejestruję łodzi: przy długosci powyżej 3,5 m muszę mieć: bosak,apteczkę, kamizelki ratunkowe,gaśnicę 2kg (gdy mam silnik spalinowy lub elektryczny)
Rejestruję jako jednostkę śródlądową: muszę mieć wszystko co powyżej.
Rejestruję jako jednostkę morską : nie muszę mieć wszystkiego co powyżej.

Jeżeli źle to interpretuję proszę o sprostowanie, żeby nikogo w błąd nie wprowadzić.

Użytkownik binio1111 edytował ten post 02 maj 2021 - 13:47

#438 ONLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 03 maj 2021 - 07:29

trochę inaczej to widzę

aby zarejestrować jacht jako morski powinieneś mieć kategorię projektową C jednostki pływającej, choć znam jednostkę z kategorią D zarejestrowana jako "POL", czyli przyjmujemy że nikt tego nie sprawdza przy rejestracji a kontroli na morzu zbyt wielu nie ma

w rozporządzeniu w sprawie bezpiecznego uprawiania żeglugi przez jachty morskie Dz.U z 2016 r. poz 156 jest faktycznie wyłączenie dla jachtów rekreacyjnych do 15 m które nie poddały się inspekcji (par 2 ust 1 pkt 3) dotyczy jednak rejonów żeglugi tam opisanych (par 4), a nie ma tam wód śródlądowych.

Gdy weźmiesz swój jacht morski bez wyposażenia np na rejon 3 lub 4 (załącznik nr 1) z rozporządzenia w sprawie wymagań technicznych i wyposażenia statków żeglugi śródlądowej oraz upoważniania podmiotów do wykonywania przeglądów technicznych statków (Dz.U. 2010 Nr 216 poz 1423) to może okazać się, że jednak podlegasz pod wyposażenie jednostek śródlądowych bo znajdujesz się poza wodami do których odnosi się rozporządzenie w sprawie bezpiecznego uprawiania żeglugi przez jachty morskie

Wnioskuję to też z tego, że jednostki śródlądowe gdy wchodzą na wody administrowane przez dyrektora urzędu morskiego muszą mieć np wyposażenie łodzi i tratw ratunkowych zgodne z przepisami wydanymi przez tegoż dyrektora

Dla pewności możesz zapytać dyrektora urzędu morskiego jak i ministra infrastruktury i chyba raczej ten drugi pomoże rozstrzygnąć czy na wodach śródlądowych musisz mieć wyposażenie typu bosak, gaśnica etc

Użytkownik wuran edytował ten post 03 maj 2021 - 07:30

#439 OFFLINE   binio1111

binio1111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 570 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 03 maj 2021 - 08:27

Wuran , nie pomyliłeś Dz.U ? Te ,które podałeś to dotyczą organizacji turystycznej.
Mam klasę "C"
Jak będzie z tą "podległością" co do przepisów morze/śródlądzie to już sam nie wiem . W czasie rejestracji musisz teraz wybrać spośród trzech kategorii: "morskie" ; "morskie i śródłądowe" ; "śródlądowe" - jeżeli wybierzesz kategorię 2gą (morskie i śródlądowe) to i tak łajba zostanie zarejestrowana jako morska.Więc i przepisy ją obowiązujące będą "morskie" (chyba)
Problem w tym , że te rozporządzenia i ustawy co do wyposażenia łodzi ,były wprowadzone wcześniej ,niż wejście w życie nowego rejestru z trzema kategoriami.
Być może (w tym kraju wszystko możliwe) , że mając zarejestrowaną łódź w kategorii "morskie i śródlądowe" , na śródlądziu będę musiał mieć cały ekwipunek a płynąc w morze będę go mógł zostawiać na brzegu ☺ . Echhh kraj absurdów

Użytkownik binio1111 edytował ten post 03 maj 2021 - 08:32

#440 ONLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 03 maj 2021 - 09:15

faktycznie pomyliłem numer powinno być :Dz.U. z 2016 r. poz. 1557 http://isap.sejm.gov...O/D20161557.pdf

wg mnie nie ważne co wybierzesz w rejestrze, morskie, śródlądowe czy obydwie, tam gdzie pływasz masz obowiązujące przypisy co do wyposażenia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych