Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Czyszczenie gaźnika 2T

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   ramzes102

ramzes102

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 144 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 11:00

Witam.

Czy używał ktoś z forumowiczów dodatków do benzyny w celu wyczyszczenia gaźnika? Czy to dobry pomysł?

#2 OFFLINE   @Wojti

@Wojti

trolling for pike

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1820 postów
  • LokalizacjaGdynia/Rumia
  • Imię:Wojciech
  • Nazwisko:Kuczkowski

Napisano 10 grudzień 2014 - 11:16

Jeśli masz o tym pojecie to najlepiej wykręcić gaźnik z silnika (uwaga tam jest podkładka, lepiej jej nie uszkodzić bo będą problemy), wykręcić dysze, wszystko dokładnie przedmuchać sprężarka, obmyć dokładnie gaźnik benzyną ekstrakcyjną używając do tego pędzelka i przedmuchać  ;)  Trzeba uważać aby czegoś nie pogubić i na koniec skręcić wszystko tak jak było. Jak za bardzo poszalejesz z rozkręcaniem gaźnika to na koniec czeka Ciebie jeszcze regulacja obrotów.

W przypadku braku doświadczenia pierwszy raz nie radze robić tego samemu (no chyba, że Szwagier pomoże). Lepiej zapłacić i oddać do fachowca lub serwisu. Osobiście nic poza olejem do smarowania 2T do benzyny nic nie dodaje, nie wiem jak inni (jesli masz filtr na lini paliwowej to wskazana jest wymiana w odpowiednim czasie (widać po kolorze), ten wewnętrzny filtr paliwa (o ile jest) podobno można czyścic ja wymieniam go co roku bo dużo pływam a koszt jest niewielki około 5zł).

Użytkownik @Wojti edytował ten post 10 grudzień 2014 - 11:21

#3 OFFLINE   kotwitz

kotwitz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2380 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Kamil

Napisano 10 grudzień 2014 - 11:20

Wszystko zależy od stopnia zabrudzenia. Jeśli syf straszny to najlepiej sprawdza się myjka ultradźwiękowa, ja tak miałem u siebie. Samodzielne czyszczenie nie przyniosło efektów. Jak nie ma tragedii to sam wyczyścisz, oczywiście opierając się na wskazówkach napisanych powyżej.

• @Wojti lubi to

#4 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów
  • LokalizacjaKraków... czasami

Napisano 10 grudzień 2014 - 12:19

Jeśli chodzi o dodatek do paliwa który ma umyć to w 2t nie stosuję, bo nie wiem jak wpłynie na smarowanie cylindra.

Co do czyszczenia to płyn do czyszczenia gaźników (ew do czyszczenia hamulców czasami używam), rozkręcam tylko tyle by się dostać do środka (komora pływakowa, pływak, iglica) i myję. Dysze wykręcam wyłącznie w sytuacji gdy coś się złego dzieje. Do zwykłego przeczyszczenia wystarcza zamoczenie w płynie i przedmuchanie (czasami użycie kawałka flaneli do większych powierzchni).

#5 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 10 grudzień 2014 - 17:50

ramzes102, on 10 Dec 2014 - 10:00, said:

Witam.
Czy używał ktoś z forumowiczów dodatków do benzyny w celu wyczyszczenia gaźnika? Czy to dobry pomysł?

Jak nie chcesz sie nerwicy nabawic to oddaj to komus kto sie zna, np dowolny serwis notocyklowy

#6 OFFLINE   ramzes102

ramzes102

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 144 postów

Napisano 10 grudzień 2014 - 21:08

Zobaczę, kupiłem dodatek specjalnie do czyszczenia gaźników, podzielę go na 3 pełne baki, dodam do mieszanki trochę więcej oleju i napiszę czy zaszkodziło czy pomogło.

P.S. Myślałem że może ktoś już próbował .

#7 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 11 grudzień 2014 - 22:01

Ze swojego doswiadczenia sądzę ze to nic nie da...

#8 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6357 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 11 grudzień 2014 - 22:35

@ramzes102 - nie wierz w tajemniczego "motodoktora", na fizykę czary nie działają.  ;)

#9 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 11 grudzień 2014 - 22:55

Koń więcej po zabiegu jak nic , albo ze dwa nawet.
Nie wierz kolego w takie dodatki , a jeszcze pytanie po co dodajesz więcej oleju do mieszanki z tym wynalazkiem.Tak każe instrukcja czy też sam z siebie wzbogacasz mieszankę.
Jak się kiedyś jeździło na komarkach i ogarach o potem wskami i jawami to teraz nie ma problemu z gaźniorem do zaburtowca.

Użytkownik welpa1809 edytował ten post 11 grudzień 2014 - 22:58

#10 OFFLINE   ramzes102

ramzes102

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 144 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 09:45

Tak jakoś wyszło że nie ciągnęło mnie za małolata do moturów :), a ten dodatek to nie motodktor, który "poprawia" kompresję tylko środek rozpuszczający osady. Oddał bym silnik do mechaniora ale cały czas (póki lody nie skują) latam na rybki.

#11 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 10:30

Nie oddawaj do mechaniora, bo przeczyszczenie gaźnika to prosta robota byleby na spokojnie robić, a jak Ci się zatka gaźnik nad wodą to sobie go przeczyścisz bo będziesz wiedział jak, zamiast dymać na wiosłach ;)

• Paweł J lubi to

#12 OFFLINE   Paweł J

Paweł J

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1818 postów
  • LokalizacjaPiła
  • Imię:Paweł

Napisano 12 grudzień 2014 - 15:10

newrom, on 12 Dec 2014 - 09:30, said:

Nie oddawaj do mechaniora, bo przeczyszczenie gaźnika to prosta robota byleby na spokojnie robić, a jak Ci się zatka gaźnik nad wodą to sobie go przeczyścisz bo będziesz wiedział jak, zamiast dymać na wiosłach ;)

Aczkolwiek ta przyjemność samodzielnego grzebania w silnikach za sprawą wtrysku pomału odchodzi do lamusa.Pozostanie tylko wymiana oleju w spodzinie , impelera i przegląd kalamitek.

#13 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów

Napisano 12 grudzień 2014 - 20:53

Nim wtryski będą w większości silników na naszych wodach, to ja już dawno zgniję. Po prostu chodziło mi o to że pierdoła potrafi wyskoczyć i jak się ma odrobinę pojęcia to eliminując kolejne elementy da się uratować wypad. Ostatnio np nie stykał kabel WN oraz gruszka się zawiesiła i zatkała przepływ. Chwilę mi zeszło, ale przynajmniej 400km wycieczki nie poszło na marne (przed wyjazdem oczywiście zrobiłem szybki przegląd ).

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych