Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

'15 Shimano Twin Power 2015 (SW i nie tylko)

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1481 odpowiedzi w tym temacie

#901 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 02 grudzień 2016 - 22:15

Ponad 350 szt BMW x6 ,za ponad 400 tyś, wzywają obecnie na akcje serwisowe. Tzn że ich właściciele też zostali wy.....i?

Oczywiście. W dobie dzisiejszej technologii każdy z producentów aut jest w stanie zrobić niezawodny samochód. Jeżeli coś zawodzi w samochodzie za 400 tysięcy to jest to przejaw niekompetencji i kpiny z klienta. Postarzanie produktu jest przyczyną takich kwiatków, a bmka za 400 koła to wręcz bukiet. Auta , kołowrotki czy inny sprzęt mają być niezawodne podczas gwarancji, później najlepiej zezlomowac i kupić nowy produkt. Producenta nie interesuje opinia kolejnych użytkowników sprzętu pierwszy właściciel ma być dumny i zadowolony aby wrócił za jakiś czas.

#902 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 22:26

Twinek to jednak nie do końca beemka. Na dobra sprawę mamy na jerkbaicie kilku specjalistów, wystarczy Im godziwie zapłacić i za rok otrzymamy najlepszy kołowrotek na świecie. Do tego trzeba doliczyć jakieś koszty projektu, maszyn, materiałów, form, pomieszczeń, prób i błędów, testów, pracowników, podatków, opłat, patentów itepeitede...w kilku(nastu?) milionach powinniśmy się zmieścić :) A później zalejemy rynek niezniszczalnym, niepostarzonym i wiecznym towarem za 1000 zł (niech będzie netto). Przy dużym szczęściu i jeszcze większej dbałości o koszty, już gdzieś przy 50-cio tysięcznym sprzedanym egzemplarzu powinniśmy wyjść na zero :rolleyes:

Użytkownik cristovo edytował ten post 02 grudzień 2016 - 22:30

#903 OFFLINE   JanuszD

JanuszD

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 518 postów
  • LokalizacjaLubartów - Jelenia Góra

Napisano 02 grudzień 2016 - 22:39

Ponad 350 szt BMW x6 ,za ponad 400 tyś, wzywają obecnie na akcje serwisowe. Tzn że ich właściciele też zostali wy.....i?

Raczej nie jest to najlepsze porównanie.

W drogich BMW i w tanich modelach innych marek zdarzają się "wtopy", nie myli się ten kto nic nie robi. Jednak zaprasza się w takim przypadku na "akcję serwisową". Nawet przeprasza, czy szczerze, czy dlatego, że tak jest dobrze dla wizerunku, nie wiem.

W przypadku kołowrotków, nieważne, tanich czy drogich, nikt nikogo nie zaprasza, nie przeprasza, nie informuje, że jednak coś nie poszło :( Często trzeba walczyć, udowadniać różne rzeczy  :angry:

Wiem, nie ta skala, inne proporcje, OK. Jednak nawet producenci taniego AGD, RTV itd. wycofują wadliwy produkt z rynku, lub usuwają wady. Skoro model lub jakaś część serii była wadliwa, to przecież nie ma wyjścia.

#904 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 02 grudzień 2016 - 22:51

Wadliwe beemwu czy toster mogą zabić...czym grozi używanie szumiącego Vanquisha, stukającego Twin Powera, dodupnej Stelli? Te kołowrotki, nawet jeśli są głośne, bardzo rzadko zawodzą w czasie walki z rybą...czyli nad wodą...czyli nie w fotelu, w którym ucho na spółę z dłonią doszukują się każdego podejrzanego szmeru i drgania B)

Użytkownik cristovo edytował ten post 02 grudzień 2016 - 22:52

#905 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów
  • Imię:Przemek

Napisano 02 grudzień 2016 - 22:57

Nie zamierzam bronić TP ale nie wszystkie są wadliwe to raz ,a dwa od czego macie gwarancje? wystarczy z niej skorzystać. To takie trudne?

Każda ! rzecz bez względu na to ile kosztuje może trafić do sprzedaży uszkodzona po to dostaje się gwarancje.

Jak byście przeczytali ten temat dokładnie to już i ja i inni pisaliśmy/ snuliśmy domysły na temat stukania i tego że w JP jakoś dziwnym trafem Pg wycofali ze sprzedaży......

Na akcje serwisową nie zawsze zapraszają i nie raz to ciężko sprawdzić czy takowa jest. Zapraszają  wtedy gdy zagraża bezpieczeństwu.

Użytkownik przemow edytował ten post 02 grudzień 2016 - 23:04

#906 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 grudzień 2016 - 23:36

Jest logiczny i wkurwiający.  Płacisz 1000+ i stuka. Dlatego te generacje Stelek i Twinków z górnym wałkiem sobie na bank odpuszczę.

Biomaster FB i dwa Twinki SW 2009 jeden PG drugi XG = cisza. Aero Ci4+ również.

• Negra lubi to

#907 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 03 grudzień 2016 - 00:52

ja to chciałbym zapytać ile wynosi ta miarodajna próba do wyciągania jakichkolwiek wniosków ?

ja np. miałem 4szt TP 2011, z trzema było coś nie tak wg wyżej opisywanych kryteriów oceny i co to znaczy .... ?

Użytkownik BazyL edytował ten post 03 grudzień 2016 - 00:54

• przemo_w lubi to

#908 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 03 grudzień 2016 - 08:15

Twinek to jednak nie do końca beemka. Na dobra sprawę mamy na jerkbaicie kilku specjalistów, wystarczy Im godziwie zapłacić i za rok otrzymamy najlepszy kołowrotek na świecie. Do tego trzeba doliczyć jakieś koszty projektu, maszyn, materiałów, form, pomieszczeń, prób i błędów, testów, pracowników, podatków, opłat, patentów itepeitede...w kilku(nastu?) milionach powinniśmy się zmieścić :) A później zalejemy rynek niezniszczalnym, niepostarzonym i wiecznym towarem za 1000 zł (niech będzie netto). Przy dużym szczęściu i jeszcze większej dbałości o koszty, już gdzieś przy 50-cio tysięcznym sprzedanym egzemplarzu powinniśmy wyjść na zero :rolleyes:

Przykladem bmki nie ja rzucilem wiec... To moze cos bardziej powiazanego. Jestes tworca przynet, robisz super extra amerykanskie kanadyjsko australijskie woblery , uzytkownicy pieja z zachwytu, ryby szaleja , cenisz sie bo to lata twoich doswiadczen i pracy wlozonej w dany projekt. Twoje woblery kosztuja po 40 a nawet 50 zl bo jest zbyt. Z czasem wychodza kwiatki, stery wypadaja, lakier peka i co? Klient ma przymknac oko bo to twoje woblery, bo sa lowne? A gowno, klient zaplacil swoje pieniadze za towar, ktory ma mu sluzyc. Akcje serwisowe? Przyjmiesz z powrotem kazdego woblera i odeslesz nowego? Gdzie tu sens i logika, skoro ktos potrafil robic sprzet niezawodny przez dlugi okres czasu i byc liderem na rynku a po latach doswiadczen wypuscic wadliwy towar to jest to kpina i dymanie klienta. Franek, ktory zakupi taki TOP i sie przejedzie, pomysli ze trafil mu sie wadliwy egzemplarz, jeden na milion, uzytkownik forum podzieli sie tym z innymi i jak sie okazuje nie jest sam, producent dal ciala i tyle.Nie ma co stawac w obronie marki tylko dlatego, ze wczesniejsze modele byly niezawodne.

#909 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 03 grudzień 2016 - 09:12

a ja znowu, na jakiej podstawie wysuwasz tezę, że "producent dal ciala i tyle" ?

#910 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 03 grudzień 2016 - 10:18

Sami nie jesteśmy doskonali, a miałyby istnieć doskonałe kołowrotki czy samochody?
Może trochę więcej dystansu ?
:)
  • Marcyś i przemo_w lubią to

#911 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 03 grudzień 2016 - 10:31

Ja tam mysle, ze jak wobek traci ster, to sie do uzytku nie nadaje, ale gdy szumi Vaniek, to jeszcze ponad tauzena na naszej gieldzie da sie wycisnac 😉 Ciekawe dlaczego?
  • Guzu i Marcyś lubią to

#912 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 03 grudzień 2016 - 14:32

Szumi mikro moduł. Czy to jest wada? Moim zdaniem nie. Jestem pełen podziwu jeśli ktoś słyszy ten szum nad wodą :-) . Japończycy nie wzięli pod uwage że te młynki trafią w ręce fotelowych nasłuchiwaczy w PL :-)))

#913 Guest_EdekZfabrykiKredek_*

Guest_EdekZfabrykiKredek_*
  • Guests

Napisano 03 grudzień 2016 - 14:38

I dużo szumiących trafia na serwis, ot tak taka ich uroda.

Użytkownik FlyFisherman edytował ten post 03 grudzień 2016 - 14:44

#914 OFFLINE   coloumb

coloumb

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 670 postów

Napisano 03 grudzień 2016 - 15:03

Ale trafiaja z powodu szumienia, czy szumienie powiazane jest z jakas wada konstrukcyjna?

#915 OFFLINE   przemo_w

przemo_w

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2307 postów

Napisano 03 grudzień 2016 - 15:37

Air rotory też dla niektórych szumią i to jest wada? Drobne zębatki obracając się wydają ,no i teraz umówmy się, że nazywamy to szumem :-). Idąc tą drogą to nie ma w sprzedaży młynka idealnego bo wychodzi że wszystkie są beeee. Zima nastała :-) na jb.

#916 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 03 grudzień 2016 - 19:10

Halo halo to nie o szumienie chodzi tylko stuk puk. Dla mnie moze mlynek szumiec ale podczas zwijania ma pracowac plynnie.

Edit

Co wy macie z tym zima nastala, idzcie na ryby itp. Ktos rzucil haslo a reszta powtarza jak juz nie ma nic ciekawego do napisania.

Użytkownik Negra edytował ten post 03 grudzień 2016 - 19:14

• coma lubi to

#917 Guest_EdekZfabrykiKredek_*

Guest_EdekZfabrykiKredek_*
  • Guests

Napisano 03 grudzień 2016 - 19:18

Stuki puki przy nawrotach wodzika bardzo łatwo zlikwidować i często to nie stuka wodzik ani worm shaft tylko coś innego.
Stuki te też w żaden sposób nie wpływają na płynność pracy kręciołka.
  • coloumb lubi to

#918 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów

Napisano 03 grudzień 2016 - 19:58

sam podenerwowany ta dyskusją wyjąłem jakiegoś TP, Certate, co tam ma i słucham, no coś się odezwie, coś cmoknie, gdzieś wyczuję przekładnie

ale , że sam jestem "nakręcony mocną korbą", to myślę, że to nie ma sensu i potrzebuję jakiegoś odniesienia - dlatego dzisiaj z premedytacją na targach przerzucałem wszelkie "Kolor" Arc'i , Zubery, Pfluegery i co tam takiego dobre i tanie,

sorry, zostaje przy stukających TP i ząbkujących Certate :)

#919 OFFLINE   Negra

Negra

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3377 postów
  • LokalizacjaNiebo

Napisano 03 grudzień 2016 - 20:06

A to juz twoj wybor :) mnie by szlag trafil jakbym zaplacil za kolowrotek 350 euro i bylbym niezadowolony. Mialem kiedys zaubera za 80euro tam nic nie stukalo, nic nie pukalo, krecil plynnie, to byly dobrze wydane pieniadze. Kolega lowi tp 11 , krecilem nim z zaprzezonym woblerem w "sandaczowa noc" , szkoda mi kolegi...pieniedzy :)

#920 OFFLINE   tomek80

tomek80

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 49 postów
  • LokalizacjaToruń
  • Imię:Tomek

Napisano 03 grudzień 2016 - 20:35

Zawsze można skorzystać z kosmicznych rozwiązań okumy jak TP jest tragiczny. :D  :D

• Guzu, Raffaello i coloumb lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych