Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Twin Power vs Cetrate do średnio cięzkiego łowienia

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
51 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 23 styczeń 2015 - 21:13

Myślę, że 70g rotora nie byłaby dla mnie argumentem dyskwalifikującym /niestety nie miałem w rękach Stelli :(/,  

ale...

... to już nie fajnie. Chyba jednak z tym luzem to kwestia szcześcia / a raczej pecha ;)  /, bo nie miałby jednak dobrej opinii? 

Postarajmy sie zachowac jasnosc i klarownosc wypowiedzi : 

TP 11 JDM to bardzo dobry kolowrotek. Naprawde wart swojej ceny. Solidny i trwaly sprzet.

Nad nim jest Stella... i tyle. Warto o tym pamietac.

• patu, stella i pawello lubią to

#22 OFFLINE   _ronin

_ronin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 614 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 24 styczeń 2015 - 16:10

Dzięki wszystkim za opinie. Klamka zapadła.

Czekam na TP 4000 + V-4000SS. Mam nadzieje, że będę z takiego zestawu zadowolony.

• Guzu lubi to

#23 OFFLINE   lopez77m

lopez77m

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 238 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 24 styczeń 2015 - 18:05

- w momencie wejscia na rynek 15tki konczy sie produkcja 11 i bedzie coraz trudniej znalezc "zwyklego" TP 4000 (ktorego i tak jest wielokrotniej mniej niz 4000 XG na rynku zrodlowym - JDM)

- spodziewam sie (nie krecilem jeszcze 15tka) naprawde Czegos po tym 4000 pg. Shimano twierdzi, ze przekladnia jest wieksza w 15 niz 11 (rozmiar vs rozmiar). W polaczeniu z PG to moze byc naprawde przyjemny kolowrotek do uzytkowania .

- mialem okazje LOWIC (nie krecic na sucho) Stella 14 i uwazam, ze kilka rozwiazan w niej zastosowanych w wyrazny sposob poprawia komfort wedkowania (przynajmniej przy stosowaniu technik wedkarskich obecnych w moim arsenale). TP 15 jako konstrukcja oparta na czesci rozwiazan ze Stelli 14 mysle, ze moze dawac podobny efekt.

- TP 11, jakkolwiek otoczony juz niemal "legenda", ma dla mnie kilka dyskwalifikujacych go cech. Z zamieszczonych danych dotyczacych TP15 sadze, ze czesc wad w modelu 15 zostala zredukowana.

Odnosnie kwestii XG vs (nie) XG vs PG. To kwestia jak tak subiektywna, ze chyba nie nadaje sie na material do dyskusji. Skuteczna prezentacja przynety przy pomocy krecenia kolowrotkiem w warunkach odwiedzanych przeze mnie lowisk w zadnych sytuacjach nie wymaga kolowrotka nawijajacego ponad 90 cm linki za obrotem korby. 

Pozdrawiam i zycze zadowolenia z wyboru (jakikolwiek by on nie byl)

Dzięki za wyczerpującą opowiedź .

#24 OFFLINE   cristovo

cristovo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1498 postów

Napisano 24 styczeń 2015 - 19:05

autocenzura

Użytkownik cristovo edytował ten post 05 marzec 2015 - 15:01

#25 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 postów
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imię:Daniel

Napisano 24 styczeń 2015 - 19:17

Guzu, mała prośba...nigdy o tym nie myślałem...co Ci przeszkadza "ciężki" rotor? Jak to negatywnie wpływa na komfort kręcenia takim czy innym kołowrotkiem? Za duża bezwładność? Jedynie czysto fizyczne pomysły wpadają mi do głowy, ale może są i metafizyczne? :rolleyes:

Pozdrawiam B)

cristovo 

Duza bewladnosc. Wywazenie (lowie najczesciej krotkimi, jednoczesciowymi kijkami) - czesto trzymam wedke skierowana ku gorze. 

Powtorze sie : 

TP 11 to bardzo dobry kolowrotek. Ale kilka centymetrow przed nim w wyscigu do perfekcji jest Stella. Wiec lowie Stella .

• patu, MIGOTKA i cristovo lubią to

#26 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2339 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.
  • Imię:Bartek

Napisano 25 styczeń 2015 - 15:53

W pokrewnym wątku o Stelli FI Dano-G opisał , że używa bez pardonu rozmiaru 2500 w opadingu sandaczowym i wszystko , póki co , hula . A zatem pytanko - czy rozmiar 2500 w siemano , biorąc pod uwagę Stellę lub TP ' 11 czy 15' ( w tym przypadku hipotetycznie na razie  :) ) podoła zastosowaniom opisanym w tym wątku według Was ?

Chodzi mi o średno-ciężkie techniki jigowe ( 15-25 gr ) przy wykorzystaniu krótkich i lekkich ( wagowo przynajmniej ) kijaszków 12-14 lb. ? Mam jakoś wewnętrzne opory przed podpinaniem 4000 betoniarek pod badyle , bądż co bądż , subtelne w założeniu . Mowa oczywiście o łódkowych łowach na wodach stojących . Miałem ceratkę 2500 R przez chwilę , ale wymyśliłem sobie na ten sezon gwiazdkę fi . A w między czasie pojawia się TP'15 i zaczyna się pewien dysonans poznawczy trapiący mnie okrutnie  ;) . Choćby odnośnie przekładni i mocy wnętrzności . I takie tam ... Ktoś coś ?

#27 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 16:00

Ja do wszystkich krótkich łódkowych kijków mam podpięte Shimaniaki 2500. Do lżejszych konstrukcji 10-14lb używam Stelli '10 i FE, do 18lb sandaczowego patyka mam TP '11.

Rozmiar 4000 (TP '11 i '08) to u mnie kołowrotki do brzegowych 17-20lb wiślano-jeziorowych długich patyków.
  • tomek80 lubi to

#28 OFFLINE   BGM

BGM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 16:31

u mnie dokladnie to samo uwielbiam lowic malymi mlynkami rozmiar 2500 stosuje prawie do wszystkiego a szymaniak 4000 badz daiwa 3000 juz mnie mecza nas sama mysl 

#29 OFFLINE   tasiek321

tasiek321

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1419 postów
  • LokalizacjaSzczecin

Napisano 25 styczeń 2015 - 16:35

Chodzi mi o średno-ciężkie techniki jigowe ( 15-25 gr ) przy wykorzystaniu krótkich i lekkich ( wagowo przynajmniej ) kijaszków 12-14 lb. ? Mam jakoś wewnętrzne opory przed podpinaniem 4000 betoniarek pod badyle , bądż co bądż , subtelne w założeniu . Mowa oczywiście o łódkowych łowach na wodach stojących .

Jest jeszcze Vaniek 4000 :huh:

Lżejszy od TP2500 i nieco cięższy od stelli 2500 :)

Takie dwa w jednym - młynek 4000 o wadze malucha :D

#30 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 25 styczeń 2015 - 16:50

a ja rozklekotałem Stelle 10' model 2500 EU po jednym dniu łowienia gumami 4" na główkach 7-12g :), można ? - można

Cerata 13' model 2500R-PE używana na Wiśle dwa sezony (choć przyznam, że dość rzadko, ale dłużej niż ten jeden dzień :) ) z gumami 4-5" na główkach 15-30g, chodzi jak marzenie

Użytkownik bazyloss edytował ten post 25 styczeń 2015 - 16:50

#31 OFFLINE   sol321

sol321

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 778 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:S.

Napisano 25 styczeń 2015 - 16:59

a ja rozklekotałem Stelle 10' model 2500 EU po jednym dniu łowienia gumami 4" na główkach 7-12g :), można ? - można

Tosz to jakieś paści dostałeś... ja łowię stelką 2500 Fd od dwóch sezonów. Dostaje ostro w d... bo to mój ulubiony kręcioł i chodzi jak nówka. A ta stelka już wie co to kogutki po 30g.

Wracając do tematu, jako wielbiciel młynków shimano nie pozotaje mi nic jak pogratulować wyboru :)

Użytkownik sol321 edytował ten post 25 styczeń 2015 - 17:00

#32 OFFLINE   patu

patu

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 6984 postów
  • Lokalizacjaokolice Szczecina
  • Imię:Patryk

Napisano 25 styczeń 2015 - 17:02

..przestawiałeś nią opaskę?? :o :rolleyes: :unsure:

#33 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 17:06

7-12g + 4" to chyba same przywieszki były? A pilker jaki, 220g? ;)

#34 OFFLINE   BGM

BGM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 17:06

kolega stelka smiga glowkami nawet po 30g rozmiar 2500 i wiekszej nie zalozy i po 2 latach dalej jak nowa u mnie tez ciezko mlynek ma wytrzymac 2 lata kupuje z mysle ze conajmniej z 5 lat polowie a tu po roku juz zmiana przeciez zycie takie krotkie i cale zycie z 1 mlynkiem :D

#35 OFFLINE   BazyL

BazyL

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5421 postów
  • Imię:Kamil

Napisano 25 styczeń 2015 - 17:27

było jak było, Easy Shiner 4" + 12g (max), to chyba nie tak dużo, wymieniona na gwarancji i od razu sprzedana :)

jak widać się zdarza

Cerat miałem różnych chyba z 10, jak mi ktoś sensownie wytłumaczy, co to jest to "ząbkowanie" , to stawiam butelkę :)

ps. miałem też cztery TP11' (modele 1000S, 2500S i 4000) nie było żadnych znaczących problemów, ale w 4000 rotor jakby był lekko źle wyważony i we wszystkich wkurzały mnie luzy na korbce od nowości, po solidnym przesmarowaniu, w praktyce były już mniej odczuwalne, ale były

obecnie ta moja 13-ka wróciła po smarowaniu i luzy ma jak MB Renlli (szkoda, że miałem możliwość pomacać dopiero po tym jak Guzu takowego sprzedał :( ), czyli ZERO

aha i FD, to nie to samo co FE :) :(

Użytkownik bazyloss edytował ten post 25 styczeń 2015 - 17:30

#36 OFFLINE   sol321

sol321

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 778 postów
  • Imię:Mateusz

Napisano 25 styczeń 2015 - 17:38

aha i FD, to nie to samo co FE :) :(

Możliwe. Przewinęły się przez moją szafkę ze 2 szt Fe ale jakoś nie było mi dane połowić na nie, co kupiłem to już brakowało na coś kasy i trzeba było się rozstać :D

Troszkę jestem zdziwiony sytuacją jaka Ci się przytrafiła, dużo dobrego się mówi o tych z 2010 :)

#37 OFFLINE   malinabar

malinabar

Zaawansowany

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 2339 postów
  • Lokalizacjapłd.-zach.

Napisano 25 styczeń 2015 - 18:49

Dzięki serdeczne za mnogość opinii , obraz rzeczywistości nadal zamglony nieco ale co tam - przetestuję na sobie , inaczej się nie da  :D .

O Vańku już myślałem . mam C3000 i złego słowa nie powiem . 4000 waży tyle co TP'15 w rozmiarze 3000 , więc zobaczymy co prędzej się trafi . No chyba , że w Moritz puszczą do maja Stelkę C3000 w jakiejś fajnej prymicji  ;) . Ot , takie zimowe dylematy psychopaty . Żeby chociaż jaziulce się wreszcie ruszyły u mnie , a tu martwota taka że szok  :(... Ale nowy Twinek kusi ...

#38 OFFLINE   BGM

BGM

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 18:53

panowie czesto kupowalem po 2 mlynki nowki taki sam rozmiar i marka jakos nie pamietam abym trafil na 2 sztuki klony czesto juz po paru dniach uzytkowania czuc bylo roznice ;)

• Guzu lubi to

#39 OFFLINE   zenek

zenek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów

Napisano 25 styczeń 2015 - 19:08

Vanquish bardziej maślany, jakby lżej kręcił od TP.11 pewnie dlatego że ma lżejszy rotor

#40 OFFLINE   Józef Lesniak

Józef Lesniak

Józef Leśniak

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1141 postów
  • LokalizacjaSłubice
  • Imię:Józef
  • Nazwisko:Leśniak

Napisano 27 styczeń 2015 - 13:56

Ale napisze w skrocie : 

- mam porownanie ze Stella JDM i jakos (podjalem proby) przesiadka ze Stelli 07 czy 10 JDM  na TP11 jest zbyt bolesna dla mnie. Po dwoch probach. W klasie 4000 i 2500 (C3000) przestalem probowac.

- glowna kwestia to za ciezki rotor  - ok 70 gram - (zle mi sie lowi takim kolowrotkiem

Panie Danielu jak Pan myśli, po co w Stelli FA, FW i AR  Shimano dodawało pierścień S-WEIGHT który w przypadku wersji 2500 waży 10 gr. ?.

Do wielkości 4000 też był dodawany tylko nie pamiętam wagi.

Pierścień ten można było zamocować na dwie śrubki wewnątrz rotora pod szpulką - chodziło właśnie o zwiększenie wagi rotora. Inną kwestią jest dlaczego zastosowano takie dodatkowe rozwiązanie ? - podpowiem że ja wiem.

Waga rotora w TP'11 jest rzeczywiście spora i szkoda że nie skorzystano w jego przypadku z obniżenia wagi i dodaniu ew.starego dobrego pomysłu jak w przypadku w/w Stellek.

Pozdrawiam

Józef Leśniak

• Guzu lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych