Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Wędki Mikado

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1905 odpowiedzi w tym temacie

#1681 OFFLINE   drzejko

drzejko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 460 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 07 sierpień 2022 - 19:11

Można zreanimować.
  • dolot lubi to

#1682 OFFLINE   Tom Rob

Tom Rob

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 540 postów
  • LokalizacjaDąbrowa Górnicza
  • Imię:Robert

Napisano 07 sierpień 2022 - 20:44

Zimą jak będzie trochę więcej czasu. Teraz coś muszę kupić......następna zabawka😃

#1683 OFFLINE   drzejko

drzejko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 460 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Andrzej

Napisano 08 sierpień 2022 - 07:42

Jak mus to nie masz wyjścia.
  • Tom Rob i J-O-K-E-R lubią to

#1684 OFFLINE   Majk1989

Majk1989

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • LokalizacjaOstrowiec Świętokrzyski
  • Imię:Michał

Napisano 12 sierpień 2022 - 12:32

Witam, szukam informacji na temat wędki mikado sensor x area 1-6g wersja Tubular, miał ktoś doczynienia z tą wędką lub posiada jakieś informacje na jej temat. Chciałbym jej używać do dłubania okoni, mam inne mocniejsze wędki do okoni ale postanowiłem kupić coś delikatniejszego. I pytanie czy taka wędka się nada, a może wersja do 4.5g wklejka będzie lepsza? Głównie łowił bym nią na małe gumki do 5g max

#1685 OFFLINE   baldbadass

baldbadass

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 6 postów

Napisano 20 sierpień 2022 - 16:40

Witam, szukam informacji na temat wędki mikado sensor x area 1-6g wersja Tubular, miał ktoś doczynienia z tą wędką lub posiada jakieś informacje na jej temat. Chciałbym jej używać do dłubania okoni, mam inne mocniejsze wędki do okoni ale postanowiłem kupić coś delikatniejszego. I pytanie czy taka wędka się nada, a może wersja do 4.5g wklejka będzie lepsza? Głównie łowił bym nią na małe gumki do 5g max

mam Sensora ale tego do 2,5g (wklejka) i pod okonie jest to kijek rewelacyjny. Z tymże ja łowię głównie mikrojigami ale zakładałem i gumki na czebu jak na główkach jigowych - rzucałem tym kijem max 3g. Jak dla mnie kijek również sprawdza się pod białoryb. Na twoim miejscu wybrałbym tą wklejkę do 4,5g.

• Andżej i Majk1989 lubią to

#1686 OFFLINE   Jakub997

Jakub997

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • LokalizacjaKraśnik
  • Imię:Jakub

Napisano 22 sierpień 2022 - 19:38

a ja mam pytanie o dragona hm69 pike, 2,9m do 28g, x fast, ktoś ma ten kijak ? jak on się zachowuje, nada się np do rzecznego łowienia sandaczy ? szukam czegoś uniwersalnego nie za bardzo mam ochotę targać ze sobą dwa kije i tak właśnie sobie pomyślałem o czymś takim, pozdrawiam

#1687 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3017 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 22 sierpień 2022 - 20:59

To raczej do tego wątku: http://jerkbait.pl/t...inningi-dragon/

• Alexspin lubi to

#1688 OFFLINE   Majk1989

Majk1989

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 7 postów
  • LokalizacjaOstrowiec Świętokrzyski
  • Imię:Michał

Napisano 04 wrzesień 2022 - 11:10

Gonie okonie, dzięki właśnie chyba wpadnie wklekjka, a streetstick 2-10 narazie pójdzie w odstawkę bo ryby coś kapryśne od zeszłego sezonu i już nie lubią większych przynęt. Myślę że ten kijek będzie dobrze się sprawował

#1689 OFFLINE   jacek.hetflaisz

jacek.hetflaisz

Zaawansowany

• TWÓRCY+
  • PipPipPip
  • 2464 postów
  • LokalizacjaGwiazdowo
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Hetflaisz

Napisano 03 październik 2022 - 05:36

Czy pierwsze serje Mikado Inazuma Zander miały taki chropowaty blank? A późniejsze już taki gładki?
  • Delbanka lubi to

#1690 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3017 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 22 październik 2022 - 06:26

Jakie jest realne cw Mikado Excellence Journey Travel 3-15 g? Te 3 g to realny komfort, czy jeszcze nie ładują kija?

#1691 OFFLINE   Streetart90

Streetart90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 31 październik 2022 - 23:25

Jakieś opinie o Sky dream ul 224 1.5-9 gr. Od ilu startuje, jak pracuje pod rybą, jak z czułoscią? Czy wędka od Mikado warta swojej ceny? Pozdrawiam

#1692 ONLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 01 listopad 2022 - 08:54

Czy pierwsze serje Mikado Inazuma Zander miały taki chropowaty blank? A późniejsze już taki gładki?

Pierwsza seria miala gladki blank,chropowaty jest raczej Kamisori.
  • jacek.hetflaisz lubi to

#1693 OFFLINE   norbertz

norbertz

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 5 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Norbert

Napisano 01 listopad 2022 - 12:23

Inazuma Pro Zander - chropowaty blank, Kamisori jest lakierowany
  • Bartek1989 lubi to

#1694 OFFLINE   Andżej

Andżej

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 516 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 01 listopad 2022 - 23:35

mam Sensora ale tego do 2,5g (wklejka) i pod okonie jest to kijek rewelacyjny. Z tymże ja łowię głównie mikrojigami ale zakładałem i gumki na czebu jak na główkach jigowych - rzucałem tym kijem max 3g. Jak dla mnie kijek również sprawdza się pod białoryb. Na twoim miejscu wybrałbym tą wklejkę do 4,5g.

Ja właśnie zastanawiam się, czy tubular do 4g to ten sam, czy inny blank.

Bo potrzebuję eleganckiego kijka typu Trout Area na jesienno-zimowo-wiosenne okonie, którym przy 30cm rybie będę miał prawdziwą adrenalinę (a nie jak na Konger Mikros - przy przyłowie przyzwoitego szczupaka nadal po prostu ściągam linkę i na spokojnie reguluję hamulec, bo kij ma zapas mocy jak jasna cholera - przy czym okonie z niego nie spadają, więc można rzec, że im się udał), a przy tym tantą 35mm na 1g główce rzuci ładnie i daleko, no i do brodzenia latem. Więc nie może to być wędeczka, która pod większym okoniem klęknie, ale giąć się musi. No i obsłużyć małe wobki i blachy jedynki w razie czego.

Użytkownik Andżej edytował ten post 01 listopad 2022 - 23:36

#1695 OFFLINE   Brunet

Brunet

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 48 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 06 listopad 2022 - 07:40

Dzień dobry :) ,

może ktoś łowił mikado sensor x area tubular o ciężarze wyrzutu do 6 g? Jeśli tak, to czy zakres CW jest poprawnie opisany, czy obsłuży woblerki twichowe o wadzie z tego zakresu, czy to wędka szybka czy raczej wolna? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

#1696 OFFLINE   Streetart90

Streetart90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 07 listopad 2022 - 17:05

Jako że nikt nie miał lub się nie podzielił zamówiłem skydream ul 224 1.5-9 gr. Na sucho petarda. Piękne wykonanie(przelotki i uchwyt Fuji) Przelotki wklejone na tip top, zero nadlewek. Ciemne plotki ze złotą nicią do momentu wklejki.Kij lekki i bardzo szybki. Dostajemy do niego świetny neoprenowy pokrowiec, rozpinany dwukomorowy. Zamki ykk. Pianka eva na rękojeści bardzo dobrej jakości. Testy nad wodą pokazały że to bardzo czuły kijek. Akcja szczytowa ale pod obciążeniem się poddaje. Zapas w dolniku. Wymiarowe okonki można brać na windę, choć frajda jest z każdego holu. Nie było spadów. Rzuca dobrze choć nie testowałem tego ekstremalnie bo najmniej miałem 1,5 gr plus twister, najwięcej z 7 gr. Cena ok 800 zł ale jeśli ktoś ma budżet to raczej nie pożałuje. Miałem jakiś czas Mikado Black crystal 206 1-6 gr i przy sky dream to 3 liga;) z minusów to brak uchwytu na przynęte;) swoją drogą oddam Dragon proguide x 245 1-10 gr jeszcze na gwarancji za 330 zl. I pytanie na koniec żeby dodać zdjęcia trzeba operowac z kompa? Podrzucił bym kilka fot. Pozdrawiam
  • Andżej lubi to

#1697 OFFLINE   Streetart90

Streetart90

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 68 postów

Napisano 07 listopad 2022 - 21:43

[quote name="Streetart90" post="3068809" timestamp="1667837113"]Jako że nikt nie miał lub się nie podzielił zamówiłem skydream ul 224 1.5-9 gr. Na sucho petarda. Piękne wykonanie(przelotki i uchwyt Fuji) Przelotki wklejone na tip top, zero nadlewek. Ciemne plotki ze złotą nicią do momentu wklejki.Kij lekki i bardzo szybki. Dostajemy do niego świetny neoprenowy pokrowiec, rozpinany dwukomorowy. Zamki ykk. Pianka eva na rękojeści bardzo dobrej jakości. Testy nad wodą pokazały że to bardzo czuły kijek. Akcja szczytowa ale pod obciążeniem się poddaje. Zapas w dolniku. Wymiarowe okonki można brać na windę, choć frajda jest z każdego holu. Nie było spadów. Rzuca dobrze choć nie testowałem tego ekstremalnie bo najmniej miałem 1,5 gr plus twister, najwięcej z 7 gr. Cena ok 800 zł ale jeśli ktoś ma budżet to raczej nie pożałuje. Miałem jakiś czas Mikado Black crystal 206 1-6 gr i przy sky dream to 3 liga;) z minusów to brak uchwytu na przynęte;) swoją drogą oddam Dragon proguide x 245 1-10 gr jeszcze na gwarancji za 330 zl.

ee2d9784ee8b60d592b8880cec448c02.jpg207d6f1f7472fd56bc25dda6a0fbc26f.jpg954fada93f034a98a1ff2105aec78f74.jpg2461deb1a21c707cab6a8af476855f86.jpg1941964183cb495eb1f63cf8e079793d.jpg

Wysłane z mojego motorola one vision przy użyciu Tapatalka

#1698 OFFLINE   scOOtt

scOOtt

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 813 postów
  • LokalizacjaLubin
  • Imię:Łukasz

Napisano 07 listopad 2022 - 21:58

Fakt jest niezaprzeczalny, że mikado w swoich topowych seriach: Cazador Pro, Kendo Shine, Sky Dream - postawiło poprzeczkę bardzo wysoko. Kijki ubrane w topowe komponenty, bardzo dobry węgiel. Ale dla większości i tak będzie to "Tylko Mikado".
  • gulf i BraWo lubią to

#1699 OFFLINE   GroPerch

GroPerch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 356 postów
  • LokalizacjaPółnocny Wschód i Wwa
  • Imię:Filip

Napisano 07 listopad 2022 - 23:02

Fakt jest niezaprzeczalny, że mikado w swoich topowych seriach: Cazador Pro, Kendo Shine, Sky Dream - postawiło poprzeczkę bardzo wysoko. Kijki ubrane w topowe komponenty, bardzo dobry węgiel. Ale dla większości i tak będzie to "Tylko Mikado".

Ja bym powiedział więcej, mikado na naszym rynku stawia poprzeczkę naprawdę wysoko jeśli chodzi też o średnią półkę. Nigdzie nie dostaniemy tak tanio wędek na komponentach Fuji, poza tym fajnie zapełniają nisze, gdzie inni producenci nie mają za wiele w ofercie; Kije SUL (sensor x area) czy rzeczne uniwersały w przystępnej cenie jak Progressive.

Użytkownik GroPerch edytował ten post 07 listopad 2022 - 23:03

#1700 OFFLINE   Obserwator86

Obserwator86

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów

Napisano 10 listopad 2022 - 11:11

Jakie jest realne cw Mikado Excellence Journey Travel 3-15 g? Te 3 g to realny komfort, czy jeszcze nie ładują kija?

Posiadam od niedawna ten kijek. Nastawiałem się, że to będzie takie typowe 3-15 w stylu np. Shimano catana. Może nie mega kluska, ale raczej spolegliwy kijek, gdzie te 15g, to z dużym bólem będzie zarzucić. No i szok, bo jest zupełnie odwrotnie. To najszybszy z lekkich / średniolekkich traveli, jakie miałem w rękach. 3 gramy, to faktycznie minimum i o jakimś "ładowaniu" nie można jeszcze uczciwie rozmawiać. Z racji szybkości kija potrzeba sporo więcej tych gramów, aby się położył przy zarzucie. Ogólnie jest uczciwie opisany, bo guma 10 cm i główka 7 gramów (czyli właśnie około 13-15 gramów) pozwala dalej łowić z podbijaniem z kija. Optymalnie 7 cm cannibal i główka 5g, czyli w środku deklarowanego cw. Główką 3 gramy i twisterkiem rzucałem - da się, nie ma dramatu, przynętę jeszcze czuć. Wędka dość elektryczna jak na travel, więc puknięcie o twardsze zielsko czy dno czujemy wyraźnie. Jednak to zdecydowanie nie jest "UL". Jeśli miałbym porównać do jakiegoś kija 2 składowego, to mimo np. do Mikado Inazumy Perch 2,4 18g - podobnie uczciwie opisane CW i zapas mocy w dole.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 9

0 użytkowników, 9 gości, 0 anonimowych