Zmęczony i znudzony kolejną fińską zbyt długą zimą postanowiłem,zbudować kijek który posłuży mi do łowienia białorybu i nie tylko ,w nadchodzącym sezonie.Co do doświadczenia,to niby jakieś mam...,ale to było kilkanaście lat temu,kiedy to przerabiałem szklane i kompozytowe wędki na różne dziwne wynalazki do łowienia ryb.Zgodnie z panującym ...chyba... trendem łowienia białorybu na pierzaste mikro przynęty,zakupiłem 4 sekcyjny muchowy blank 9' #5 HiLevel Classic,szczerze mówiąc produkcji nieznanej oraz pozostałe komponenty w Art-Rod.Zanim komponenty dotarły do mnie,tak się rozochociłem,że zdążyłem ''obrać'' i ''oskórować'' jeszcze dwa seryjne kijki ,które zalegały mi za przysłowiową szafą nie będąc używanymi.Ale o tym będzie mam nadzieję napiszę w późniejszym czasie .Docelowo muchowy blank zostanie,a w zasadzie już został na ''sucho'' ubrany w korek +trochę korkogumy,uchwyt Fuji SKSS 16 oraz uzbrojony w przelotki Minima TICH (20,12,10,7 w ramce V +6,5,2x4 ramka L) +top Fuji LSGT 4,5.Projekt minimalistyczno-klasyczny,czarny matowy blank,czarne omotki i czarne pierścionki,rękojeść w pewnym stopniu kształtem ma nawiązywać do stylistyki wędzisk muchowych.Wszelkie uwagi i komentarze są mile widziane.Chociaż trochę u mnie krucho z czasem,ale postaram się zdać relację z postępów w budowie wędziska.