Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Echo do wiślanego trollingu, w co warto zainwestować?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Traq

Traq

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 351 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Bartosz

Napisano 15 luty 2015 - 00:18

Cześć,

Pytanie głownie do kolegów pływających po Wiśle i podobnych rzekach w pogoni za sumem. Jaki model echosondy sprawdza się Wam najlepiej w trollingu? Czy jest sens inwestować w kolorowe ekrany, DSi itp? Jam mam obecnie Lowrance Mark-5x Pro.  Działa mi to bez zarzutu, robi dobrze podstawową robotę pokazując głębokość. Stosunkowo rzadko jednak udaje mi się wypatrzyć jakiegoś suma, chyba tylko raz zdarzyło mi się, że na pewno zobaczyłem z wyprzedzeniem na echu rybę, która mi potem wzięła. Powoli zaczynam rozmyślać o tegorocznym wiślanym sezonie i nowe echo jest na liście zakupów do rozważenia, tylko na prawdę nie wiem czy warto coś zmieniać. Zadam zatem może naiwne pytanie, czy jest jakieś echo na którym zobaczę realnie coś więcej? Obawiam się, że niekoniecznie, ale może ktoś ma inne doświadczenia?

#2 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15728 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 luty 2015 - 00:25

Na pewno nie DSI. Gdzieś na forum sumowym jest miażdżąca opinia tej technologii przy sumowaniu.

#3 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 15 luty 2015 - 08:42

godski, on 14 Feb 2015 - 23:25, said:

Na pewno nie DSI. Gdzieś na forum sumowym jest miażdżąca opinia tej technologii przy sumowaniu.

Andrzeju jeszcze zależy w jaki sposób łowi się sumy.

Moim zdaniem DSI sprawdzi się w trollingu nie gorzej niż echo tradycyjne, natomiast będzie zupełnie nieprzydatne podczas kwoczenia w dryfie.

Uważam jeszcze, że DSI wyświetlane na ekranie czarno/białym jest bezużyteczne.

#4 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1962 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 15 luty 2015 - 08:59

"Moim zdaniem DSI sprawdzi się w trollingu nie gorzej niż echo tradycyjne, natomiast będzie zupełnie nieprzydatne podczas kwoczenia w dryfie."

Racja, dlatego proponuję poszukać urządzenia łączącego w sobie wiele technologii. Możemy wtedy skorzystać z tej która w danej sytuacji jest optymalna. 

#5 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1037 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 15 luty 2015 - 09:18

Fajne echa z ostatnich lat to Elite 7 hdi i 5 hdi. DSI do łowienia w dryfie się nie nadają ale do trolla może być całkiem przydatne... Mark 5 x pro jest w porządku tylko ma trochę pola martwego od dna. Miałem to Echo a teraz uważam HDS 5 i jestem zadowolony, wiele więcej widać na dnie mimo że nie mam jeszcze bocznego sonaru.

#6 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 608 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 luty 2015 - 14:04

Podepnę się pod temat.. A jak taki "antyk" jak x125 (w moim przypadku LMS 480, to samo z gps)  wypada ma tle nowszych konstrukcji ? Przepaść czy też dla średnio zaawansowanego wędkarza wystarczy ? Pytam gdyż kupiłem takie urządzenie na tym forum za cenę 1000zł za kpl. w ładnym stanie, a jeszcze nie pływałem, i myślę czy szukac czegoś nowszego czy nie.... Pływam główne pychówką lub pontonem po mazowieckich rzekach w trollu.

#7 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów
  • LokalizacjaKraków... czasami

Napisano 15 luty 2015 - 18:43

zacznij pływać. Echo nawet najlepsze ryb nie łowi. Na rzece wiele można wyczytać z ruchu wody (chyba że jest skanalizowana jak Wisła w Krakowie).

#8 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 608 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 luty 2015 - 18:53

Ale "mądrość".... ;)   Pytam,  jak osoby korzystające z nowych echosond oceniają je w stosunku do starejo x125.. jak duża jest to przepaść, i czy przy tego rodzaju wędkowaniu ma to duże znaczenie.. 

Użytkownik Bolesław edytował ten post 15 luty 2015 - 18:54

#9 OFFLINE   newrom

newrom

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1017 postów
  • LokalizacjaKraków... czasami

Napisano 15 luty 2015 - 19:33

no ale co Ci to da że mnie brak bocznego sonaru (quadra), a komuś innemu większego ekranu skoro jeszcze nie pływałeś ze swoim antykiem?
Popływaj, ogarnij prosty model. Będzie Ci czegoś brakować to sobie kupisz nowszy gadżet.
Dobra, kończę mendrkowanie.

#10 OFFLINE   Bolesław

Bolesław

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 608 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 15 luty 2015 - 20:27

Ok, ale skąd mam wiedzieć że mi czegoś brakuje nie korzystając z nowszych urządzeń ? ;)  Jak jeździłem maluchem to wydawał mi się ok, dziś już pewnie bym ledwo nim jechał.. Podobnie zapewne z echo... miałem już kilka, ale nie korzystałem z hds, hdi itd... Mam urządzenie jakie mam, wiem jak pokazuje, ale nie wiem czy warto sprzedawać to co mam... na pewno wkurza mnie mało czytelny obraz w tym LCM 480. Szkoda że nie ma pomarańczowego tła na ekranie.

#11 OFFLINE   wasielewskis

wasielewskis

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaWa-wa
  • Imię:Sławomir
  • Nazwisko:Wasielewski

Napisano 20 luty 2015 - 10:33

Ja mam Elite 5x ale po Wiśle nie pływałem, tylko ZZ, Narew i Bug. Możemy sią jakoś umówić na wspólne testowanie. Składkę na trolla już wykupiłem. Jak coś na na priv.

Użytkownik wasielewskis edytował ten post 20 luty 2015 - 10:33

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych