Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Śpiochy , problem z wilgotną stopą.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   aigle

aigle

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 464 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Tomek

Napisano 16 luty 2015 - 08:49

Kupiłem niedawno spodniobuty. Po 2 godzinnym spacerze brodząc , zauważyłem mokre lekko  skarpety. 

Wysuszyłem i chcąc wyeliminować , może pocące się stopy , założyłem dwie pary skarpet. 

Tym razem tylko ta zewnętrzna skarpeta była wilgotna. Czy to normalne ? Czy ze względu na zimową porę tak się zdarza ... czy to wada fabryczna ?

Pozdrawiam 

Użytkownik aigle edytował ten post 16 luty 2015 - 14:33

#2 OFFLINE   Irekk

Irekk

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 3 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Irek

Napisano 16 luty 2015 - 09:01

Wilgoć zbiera się zawsze w najdalszym punkcie od ciepłego na styku z zimnym  Pozdrawiam

#3 OFFLINE   Robert Dorado

Robert Dorado

Zaawansowany

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 716 postów
  • LokalizacjaSwarzędz
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:"kazik"

Napisano 16 luty 2015 - 09:05

i założyłem dwie pary skarpet

uważaj przy takiej operacji bo możesz  przy zakładaniu tak rozciągnąć skarpetę że będzie przeciekała na szwach

#4 OFFLINE   NARA

NARA

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 748 postów

Napisano 16 luty 2015 - 10:45

Oddawaj na gwaranci to wada jak nic te tak mialem a potem sie polalo.

#5 OFFLINE   aigle

aigle

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 464 postów

Napisano 16 luty 2015 - 11:19

Tak własnie mam zamiar zrobić. Dzwoniłem w tej sprawie do sklepu. Możliwe że to wada fabryczna wtedy wymiana na nowe. Mam inne śpiochy , lecz nigdy nie chodziłem w lutym ... po wodzie :D , dlatego przypuszczenia że to przez temperaturę.

#6 OFFLINE   Kacper.K

Kacper.K

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 2133 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Lębork

Napisano 16 luty 2015 - 14:33

Normalnym jest to, że po kilku godzinach chodzenia/brodzenia skarpeta będzie lekko wilgotna, neopren nie oddycha.  Gdyby ciekły to miałbyś na tyle mokrą nogę, że ze skarpety wyciskałbyś wodę. 

• ...not here i Tomasz Dyduch lubią to

#7 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 16 luty 2015 - 14:50

Normalnym jest to, że po kilku godzinach chodzenia/brodzenia skarpeta będzie lekko wilgotna, neopren nie oddycha.  Gdyby ciekły to miałbyś na tyle mokrą nogę, że ze skarpety wyciskałbyś wodę. 

Jasne, że tak. Gdyby nawet neopren oddychał to przecież nie w wodzie, a stopy masz przy brodzeniu stale pod powierzchnią. Gdyby portki ciekły obie pary skarpet byłyby mokre, a nie tylko te zewnętrzne. Zawsze po kilugodzinnym brodzeniu mam lekko wilgotne skarpety, zwłaszcza w okolicy palców i śródstopia.

#8 OFFLINE   tomaszek11

tomaszek11

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 593 postów
  • LokalizacjaNadolice Wielkie

Napisano 16 luty 2015 - 16:50

Obrazowo, jak wyciągniesz zimne piwo z lodówki następuje skroplenie pary wodnej na ściance butelki, bardzo podobny proces zachodzi na wewnętrznej stronie skarpety stojąc dość długo w zimnej wodzie. Dodatkowo jeśli przemieszczasz się między łowiskiem lub dużo brodzisz, ja tak mam żeby czasami trochę się rozgrzać zimą, następuje normalne pocenie się stopy. Odparowanie tego wszystkiego jest bardziej utrudnione przez ilość skarpet plus buta zawsze ciaśniej obejmującego niż nogawki spodni na przykład.

Jeśli masz "równomiernie" wilgotne skarpety na tej samej powierzchni, prawą i lewą, to tylko wymiana na skarpety lepiej odprowadzające wilgoć od ciała może pomóc. Jak zawilgocenie jest różne w obu nogach to szukaj małych przecieków w neoprenach.  Przewlekasz na lewą stronę, wlewasz wodę do środka, nie 10 litrów do nogawki bo Ci szlak trafi szwy i skarpetę ale tak po litr, może dwa i czekasz czy zaczyna cieknąć. Czasami zaczyna sączyć wcale nie tak szybko. Ja wieszam całe gacie tak żeby stopy napełnione wodą miały podparcie na powierzchni podeszwy. Wtedy neopren jest nie rozciągany i symulujesz w miarę naturalne warunki. 

Tomaszek11

• popper lubi to

#9 OFFLINE   aigle

aigle

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 464 postów

Napisano 13 maj 2015 - 19:03

Zwrot kasy z Vision ... lały od początku.

#10 OFFLINE   Tomasz Dyduch

Tomasz Dyduch

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 410 postów
  • LokalizacjaPolanka Wielka Oświęcim
  • Imię:Tomasz
  • Nazwisko:Dyduch

Napisano 13 maj 2015 - 20:26

Racja

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych