Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

echosonda Lowrance z DSI - pomoc dla laika

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
9 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 22:48

Razem z Bratem postanowiliśmy nabyć sobie nową echo na jesienne coroczne wyprawy. Echo używane jest bardzo mało, zaledwie parę dni w roku. Do tego jesteśmy totalnymi laikami w jej obsłudze.

Ostatnio widzieliśmy w akcji echo Lowrance kolegi, gdzie obraz dna był bardzo realnie odzwierciedlony na ekranie. Bardzo spodobało mi się wręcz fotograficzne odwzorowanie dna i super widok na ekranie, który nie wymuszał "interpretacji" obrazu i zgadywania, czy to ryba, patyk czy ławica drobnicy.

Zdecydowaliśmy się z Bratem na Lowrance Elite 4X. I teraz pojawił się problem, bo znalazłem kilka wersji tego modelu:
1. Elite 4X DSI
2. Elite 4X HDI
3. Elite 4X Chirp

Dziś znalazłem jeszcze w bardzo dobrej cenie (1000zł) Mark 5X DSI.

Pomóżcie rozszyfrować i dokonać wyboru. Podpowiem tylko, że pod uwagę bierzemy "gołe" echo do 1000zł (to górna granica), marka raczej Lowrance, koniecznie z tym "fotograficznym" przekazem (to chyba technologia DSI?).

Z góry serdeczne dzięki

Użytkownik Żbiku edytował ten post 11 marzec 2015 - 10:07

#2 OFFLINE   Sebalos

Sebalos

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1249 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Seba

Napisano 10 marzec 2015 - 23:04

Zerknij tu:

http://jerkbait.pl/t...rance-elite-4x/

#3 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 10 marzec 2015 - 23:15

Czytałem ten temat. Jak i inne o wymienionych powyżej modelach.

Moje główne pytanie bardziej idzie w kierunku, czy wystarczy DSI, czy może lepiej już HDI lub CHIRP.

Czy kolor w Elite 4X czy dość szeroka skala szarości w Mark 5X (pytanie jak wygląda ten obraz DSI w szarości?).

Dodam, że echo używane będzie praktycznie tylko na jednym jeziorze ok 35ha, głębokość 3-20m, główne ryby szczupak i okoń i poszukiwanie ryb stojących na stokach 6-15m.

Wcześniej miałem Eagle 245DS ale nie do końca potrafiłem interpretować obrazy i pojawiające się echa. Stąd teraz myślę o ułatwieniu poprzez DSI, bo wydaje mi się, że "czytanie" wyników to dużo prostsze niż w zwykłej echo (chyba, że mi się tylko wydaje?)

Użytkownik Żbiku edytował ten post 11 marzec 2015 - 10:09

#4 OFFLINE   Paprykarz

Paprykarz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1962 postów
  • Lokalizacjazachodniopomorskie

Napisano 11 marzec 2015 - 12:56

Jak już to kupuj HDI albo CHIRP, ponieważ tam masz kilka różnych technologi do wykorzystania  a w przypadku jakiegokolwiek Lowrance DSI bedzie tylko DSI

#5 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 marzec 2015 - 11:47

Ano wlasnie, jestescie....idealnymi klientami. :)

Macie 1000zl i podoba wam sie dany model. Polecam zastanowic sie powaznie, biorac pod uwage n.w. informacje.

Otoz standardowy induktor sondy produkuje wiazke w uproszczeniu obrazowana w postaci stozka. Moga pojawiac sie rozne niejasnosci, w zaleznosci od modeli i firm, co do tego, jaki kat tego stozka jest faktycznie emitowany/ jaki jest podany w specyfikacji, ale z reguly jest to spory slup wody (zalezny od glebokosci).

Sonda/ induktor DSI (down scan), ktorego zobrazowanie tak wam sie podobalo, stanowi tylko waski wycinek (pasek) owego stozka. Wynika to z tego, ze caly sygnal zostaje skupiony na tym pasku - stad tak wyrazne zobrazowanie widoczne na ekranie.

Sonar boczny, ktorego zobrazowanie jest zrealizowane "podobnie" w sensie charakteru wysylaniej wiazki, lecz skierowane jest na boki lodzi. Jezeli jak mowicie jestescie nowi w zagadnieniu sondowym to nie od rzeczy bedzie, w celu zrozumienia jak to wyglada, przyjrzeniu sie obrazkom z tego...

Wg. mnie chyba jednym z najmniej przydatnych urzadzen bedzie takie, gdzie jest mozliwe do zobaczenia tylko samo DSI. Z powodu docierania info z niewielkiego fragmentu toni/ dna, informacji( w porownaniu ze zwyklym zobrazowaniem) bedzie widac...niewiele, np. niektorych ryb czy detali po ktorych przeplyniesz nie bedzie wcale widac.

Co innego, gdy bedziesz mial do dyspozycji sonar zwykly + DSI. A jeszzce ciekawiej informacyjnie bedzie wygladala sonda + DSI + sonar boczny. Do tego typu sondy, jak komus malo, mozna dokupic jeszzce sonar dookólny i otrzymywac sygnaly ze wszystkich stron lodzi.

Nie musze dodawac, ze tego typu sondy to juz duzy wydatek, a jak ostatnio patrzylem sonar dookolny byl porownywalny cenowo z calym urzadzeniem wyposazonym w sonar boczny.

Takze, jezeli DSI to tylko razem z mozliwoscia zobrazowania zwyklego stozka, tym bardziej ze jestescie poczatkujacy. Natomiast kupowania kombajnu 3 w 1 nie polecam - podstawa to jest przede wszystkim rybna i nie zdeptana woda a nie dzisiatki tys. utopione w sprzecie...o czym niby wszyscy wiedza i ....

Gumo

#6 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 12 marzec 2015 - 12:59

Dzięki Gumo za odpowiedź.

Odnośnie sonaru z DSI, to wydaje mi się, że chyba każda echosonda z DSI ma też i "zwykły" sonar i można sobie przełączać widok z typowego "zwykłego" na fotograficzny DSI? Stąd dlatego myślę o opcji z DSI, aby w sytuacji, gdy nie będę w stanie rozszyfrować obrazu na zwykłym sonarze, mógł włączyć opcję "fotograficzną", która może bardziej pozwoli "obejrzeć" co sie kryje pod nami.

#7 OFFLINE   Gumofilc

Gumofilc

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6193 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 12 marzec 2015 - 13:10

Dzis to juz jakis czas minal...ale wydaje mi sie, ze bywalo, ze nie oferowano zawsze takiego zestawienia zwyklego/ DSI i wydaje mi sie, ze wlasnie w modelu MArk 5X DSI tego nie ma...tak czy inaczej warto sprawdzic...

Gumo

#8 OFFLINE   Dygnitorz

Dygnitorz

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 64 postów
  • LokalizacjaSzczucin/Kraków
  • Imię:Jacek

Napisano 12 marzec 2015 - 15:11

Jeżeli echo jest opisane DSI to nie ma możliwości przełączenia na "normalny" stozek. Wiem, bo tez tak myślałem i kupiłem elit 5x DSI i bardzo szybko sie jej pozbyłem.

#9 OFFLINE   Niedzielny

Niedzielny

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3780 postów

Napisano 15 marzec 2015 - 15:29

Czyli lepiej wziąć Elite 4X HDI, bo tu mamy oba obrazy, zwykły sonar i DSI.

#10 OFFLINE   Profil_Nieaktywny

Profil_Nieaktywny

Sparta Rods

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3477 postów
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Borucki

Napisano 15 marzec 2015 - 15:32

4x chirp w Juli były po 999 zł niedawno, fajne echo mi bardzo się spodobał down scan, bardzo pomaga przy interpretacji standardowego obrazu.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych