Ja uzywam do kija #8 (zalinkowanego powyżej przez hi tower,a) chińskiej kopii outbound shorta o wadze 23g (#9). Niższa już kaprawo "chodzi".
Szczupaki na muchę
#2141 OFFLINE
Napisano 01 luty 2021 - 22:49
- cinn lubi to
#2142 OFFLINE
Napisano 03 luty 2021 - 17:26
Ja trochę z innej beczki. Czy ktoś miał jakieś problemy z marką Vision? W zeszłym roku kompletowałem sobie zestaw pod szczupaka, wędka Scierra Big Fly #8 i do tego Vision Deep 7/8. Gdy przyszedł kołowrotek standardowo, podkład, linka przypon i nad wodę. po pierwszym użytkowaniu odkręciła mi się oś w kołowrotku, powodując "klinowanie" się szpuli. Mówię no nic, czasami zdarzają się jakieś usterki. Wróciłem do domu rozkręcenie ze schematem i wszystko działa. Ostatnio zamówiłem do niego szpulę z tą różnicą, że do wersji białej a nie czarnej którą posiadam. Zakładam szpulę a ta nie chce wejść na plastikową oś, i już mnie zaczyna nosić. Po dobrych 30 minutach szlifowania na mokro szpula została dopasowana. Stąd to moje pytanie, na dwa produkty Vision z dwoma był problem.
#2143 OFFLINE
Napisano 03 luty 2021 - 23:05
------"A co z kijem ? linka 19gr-21 to "overloading" o 3-4 klasy."
Grunt to pilnować żeby głowicę nie wypuścić poza szczyt. Jak wiesz że cała wazy za dużo i kij "klęka" to zostawiasz jakiś jej odcinek w przelotkach. Najlepiej gdy jej tylny stozek jest dłuższy wtedy bez problemu leci. Najbardziej przeciążają kij długie niestabilne w powietrzu pętle (np. podczas wiatru) i krótkie "kable typu ogryzek". Jak taką krótka wypuścisz poza szczytówkę i nie daj Bóg coś zawalisz przy nawrotach to może być po kiju.
Określ do jakich wabików potrzebujesz sznur i wtedy będziesz wiedział czy kij go przetrzyma czy lepiej nimi nie rzucać i zmienić linkę/kij. Nie wszystko się da.
#2144 OFFLINE
Napisano 06 luty 2021 - 23:35
Ja trochę z innej beczki. Czy ktoś miał jakieś problemy z marką Vision? W zeszłym roku kompletowałem sobie zestaw pod szczupaka, wędka Scierra Big Fly #8 i do tego Vision Deep 7/8. Gdy przyszedł kołowrotek standardowo, podkład, linka przypon i nad wodę. po pierwszym użytkowaniu odkręciła mi się oś w kołowrotku, powodując "klinowanie" się szpuli. Mówię no nic, czasami zdarzają się jakieś usterki. Wróciłem do domu rozkręcenie ze schematem i wszystko działa. Ostatnio zamówiłem do niego szpulę z tą różnicą, że do wersji białej a nie czarnej którą posiadam. Zakładam szpulę a ta nie chce wejść na plastikową oś, i już mnie zaczyna nosić. Po dobrych 30 minutach szlifowania na mokro szpula została dopasowana. Stąd to moje pytanie, na dwa produkty Vision z dwoma był problem.
A zgłaszałeś to do ich serwisu?
#2145 OFFLINE
Napisano 06 luty 2021 - 23:37
------
Grunt to pilnować żeby głowicę nie wypuścić poza szczyt. Jak wiesz że cała wazy za dużo i kij "klęka" to zostawiasz jakiś jej odcinek w przelotkach. Najlepiej gdy jej tylny stozek jest dłuższy wtedy bez problemu leci. Najbardziej przeciążają kij długie niestabilne w powietrzu pętle (np. podczas wiatru) i krótkie "kable typu ogryzek". Jak taką krótka wypuścisz poza szczytówkę i nie daj Bóg coś zawalisz przy nawrotach to może być po kiju.
Określ do jakich wabików potrzebujesz sznur i wtedy będziesz wiedział czy kij go przetrzyma czy lepiej nimi nie rzucać i zmienić linkę/kij. Nie wszystko się da.
A może łatwiej i przyjemniej dobrać tak kij i linkę żeby nie mieć takich dylematów...
- Paweł Bugajski i Richi55 lubią to
#2146 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2021 - 11:36
Załączone pliki
- tlok, Paweł Bugajski, Maciek Rożniata i 6 innych osób lubią to
#2147 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2021 - 12:39
Typowe szkierowe 70 plus.
Spory ten stripping basket
- Przemek_M lubi to
#2148 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2021 - 13:03
Załączone pliki
- tlok, Paweł Bugajski, Filip14 i 1 inna osoba lubią to
#2149 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2021 - 16:11
#2150 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2021 - 17:30
#2151 OFFLINE
Napisano 14 listopad 2021 - 11:32
Jedyne branie które udało się dziś skutecznie wciąć. Dużo odprowadzeń i brań za sam ogonek...
Załączone pliki
- tlok, lukomat, Mysha i 9 innych osób lubią to
#2152 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2021 - 15:57
Załączone pliki
- tlok, lukomat, Sławek Oppeln Bronikowski i 14 innych osób lubią to
#2153 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2021 - 20:10
#2154 OFFLINE
Napisano 21 listopad 2021 - 20:43
Szalejesz kolego Gratulacje!
Bez przesady. Po prostu odpuściłem tradycyjnie jesienne lipienie i skupiłem się na szczupakach z dwóch rzek. Konsekwencja czasem daje nagrodę. Może do końca roku dojdziemy w okolice magicznego metra
- Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
#2155 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2021 - 18:10
_"Może do końca roku dojdziemy w okolice magicznego metra".
Na razie tylko łeb duży.
#2156 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2021 - 18:24
Załączone pliki
- tlok, Darek P i rybarak lubią to
#2157 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2021 - 18:27
- Darek P i hi tower lubią to
#2158 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2021 - 20:13
Witam.
Hi tower ... a w zatoce to są teraz szczupaki ?
Pozdrawiam.
#2159 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2021 - 20:20
Witam.
Hi tower ... a w zatoce to są teraz szczupaki ?
Pozdrawiam.
Teoretycznie są, bo są ponownie realizowane zarybienia. Ale jeśli w zamyśle Twojego pytania było to czy warto na nie już teraz zapolować, to byłbym sceptyczny.
#2160 OFFLINE
Napisano 22 listopad 2021 - 23:33
Witam.
Daleko do morza mam, to tak na logikę to biorę - kompletnie nie wiem jak się zachowują szczupaki "morskie".
Skoro takie rzeczno/zaprowo/jeziorne szczupaki wiosną idą w górę rzek, potem latem utrzymują się na płytkiej dosyć wodzie, jesienią schodzą coraz niżej i tam żerują żeby przezimować na spokojnej wodzie, to ... teoretycznie ta bytujące na Zatoce powinny teraz do niej wracać (?)
Weź no, proszę laikowi napisz jak to z nimi jest na Bałtyku. Idą na tarło do rzek, czy trą się na zatoce w jakichś płytkich trzcinowiskach ?
Czy w ogóle te z rzek wpadajcych do Zatoki bywają w morzu dłużej, czy krócej ?
To może być ciekawy temat dla wędkarzy mieszkających daleko od naszego morza - jeździ się na belony, na śledzie, na trocie, ale nie słyszałem żeby ktokolwiek jeździł specjalnie na nasze wybrzeże szczupaki połowić.
A przecież ludzie robiąsobie specjalnie wycieczki żeby tą rybę połowić na wybrzeżu Szwecji, do Niemiec na Rugię mnóstwo wękdkarzy jeździ ostatnio połowić metrówki.
Jak to jest z naszymi krokodylami zatokowymi ?
Pozdrawiam.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych