Witam kolegów. Wspólnie z żoną postanowiliśmy zmienić naszego starego kompaktowego Canona, co ma już z 12 lat i matrycę 3.2 Mp na coś lepszejszego . Żona oznajmiła że chce lustrzankę, co ja oczywiście poparłem mając zaraz w głowie pomysł na wykorzystanie go do focenia urokliwych miejscówek i rybek . Wymagania mamy skromne, żadne z nas nie zajmuje się i nie zamierza fotografować czegoś i kogoś na profesjonalnym poziomie. Chodzi o sprzęt z intuicyjną obsługą, prosty i robiący "ładne" fotki. Im mniej skomplikowany tym lepiej. Do tego jakieś szkiełko, nie znam się na tym ale podobają nam się fotki gdzie np. osoba fotografowana jest bardzo ostra a tło za nią już rozmyte. Czy do tego jest potrzebny jakiś specjalny obiektyw czy to tylko kwestia ustawień. Rynek jest spory, a ja , jak widać zielony proszę o jakieś propozycje,
Lustrzanka do 2000
#1 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2015 - 21:53
- platynowłosy lubi to
#2 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2015 - 21:57
Polecam Nikona D5200
Ale D3200 trochę tańszy też da radę
#3 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2015 - 21:58
A co z obiektywem, jeden wystarczy ??? sorki ale zielono mi w tym temacie
#4 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2015 - 22:01
Duże znaczenie ma to co chcesz nim robić
Ja mam D5200 + 18-105 obiektyw mi wystarczy
#5 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2015 - 22:02
Jakbyś chciał tak np: podejść lub podpłynąć do kormorana i jemu zrobić zdjęcie, to będzie potrzebny większy obiektyw (płochliwy jest, nie mogłem podpłynąć do niego bliżej niż 100m )
Użytkownik mariuszwf edytował ten post 22 marzec 2015 - 22:03
#6 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2015 - 22:06
Co chcę fotografować ? Krajobrazy i robić takie fotki jak pisałem wcześniej, tzn. pierwszy plan ostry a reszta rozmyta. Coś mi świta że to krótka ogniskowa czy cóś sorki ale naprawdę nie kumam tematu.
Dlatego nie kupię sprzętu, którego nie wykorzystam na wyższym poziomie.
Użytkownik LFF edytował ten post 22 marzec 2015 - 22:10
#7 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2015 - 22:08
Myślę że obiektyw 18-105 wystarczy .
Poczekaj aż nasi koledzy z forum wypowiedzą się, bo ja to amator hobbysta
- platynowłosy lubi to
#8 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2015 - 22:39
Możesz też trochę zaszaleć i kupić 18-200: Nikkora, albo Sigmę, ale w wersji "DC OS HSM".
Nikkor trochę lepszy, ale dużo droższy. Sigma z kolei całkiem dobra, dużo tańsza, mniejsza i lżejsza.
Co do aparatu, to możesz też rozważyć Canona, jeżeli już przywykłeś to zasad jego obsługi i sterowania.
Canon EOS100D złym wyborem nie będzie. Podobnie jak wspomniany wyżej Nikon D3200
#9 OFFLINE
Napisano 22 marzec 2015 - 23:05
A co myślcie o Pentax k50. wyczytałem teraz że jest dość mocno uszczelniony i ma mocny korpus , cenowo mw. jedna pólka, Do zasilania podejdą aku AA których mam masę, W zestawie obiektyw 18-55. Myślę ze się na niego zdecyduję, chyba dla takiego amatora jak ja, wszystkie te aparaty będą robić fajne fotki Na wycieczkę i na rybki wystarczy chyba, nic więcej od nich nie wymagam .
#10 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2015 - 06:25
Musisz uwzględnić, że Pentax nie jest zbyt popularny w Polsce. Możesz mieć problemy w przyszłości ze sprzedażą. No i nie będziesz taki "cool i trendy " bo nie będziesz miał napisu z C bądź N na początku. Ale jak się zdecydujesz i dołożysz 5 stów więcej dostaniesz ten aparat z dwoma obiektywami 18-55 i 50 - 200 w wersji water resistant. Sam mam starą k dyszkę z 4 mln matrycą i jestem z niej bardzo zadowolony.
Jest jeszcze jedna kwestia. Body i dwa obiektywy (bądź jeden uniwersalny) zajmują jednak więcej miejsca niż kompakt. Osobiście nie wyobrażam sobie przedzierania się przez chaszcze z wędką, plecakiem i aparatem dyndającym na szyi.
- SilverN lubi to
#11 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2015 - 17:00
Wejdź na stronę http://forum.optyczn...wforum.php?f=23. Poczytaj i zdecyduj czy na pewno tego chcesz.. Wiele osób przesiadając się na lustrzanki zniehęca się do nich bardzo szybko.
Jak chcesz to odezwij się nw PW.
#12 OFFLINE
Napisano 23 marzec 2015 - 23:16
Możesz też trochę zaszaleć i kupić 18-200: Nikkora, albo Sigmę, ale w wersji "DC OS HSM".
Nikkor trochę lepszy, ale dużo droższy. Sigma z kolei całkiem dobra, dużo tańsza, mniejsza i lżejsza.
Co do aparatu, to możesz też rozważyć Canona, jeżeli już przywykłeś to zasad jego obsługi i sterowania.
Canon EOS100D złym wyborem nie będzie. Podobnie jak wspomniany wyżej Nikon D3200
Ale to juz kobyła się robi z takim obiektywem. Lepiej coś mniejszego a późxniej jak apetyt wzrośnie drugi na dokładkę. Może nie wzrośnie.
#13 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2015 - 08:54
Oj tam, oj tam
Dużo dobrego w jednym pudle musi swoje ważyć i mierzyć
Poza tym ta Sigma wcale nie jest taką kolubryną.
Wymiarami i wagą jest wielce zbliżona do Nikkora AF-S DX 16-85 mm f/3.5-5.6G ED VR. Mam takowy, do DX60 podpięty i nie jest on uciążliwy w taszczeniu.
Użytkownik Fatso edytował ten post 24 marzec 2015 - 09:01
#14 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2015 - 10:11
- Użytkownik i cabage lubią to
#15 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2015 - 19:14
Witam ponownie. Przespałem się z tematem i dzięki Waszym sugestiom sytuacja się nieco zmieniła. Byłem dziś w MM i oglądałem lustrzanki, no ciężkie to i wielkie. No w teren nie za bardzo jednak. Sprzedawca zaproponował mi że do moich wymagań, w zupełności wystarczy dobra hybryda. Z dostępnych zachwalał Olympusa E-PL5 z dwoma szkiełkami w zestawie za nieco ponad 1700PLN. Obejrzałem, pobawiliśmy się trochę fotkami po zgraniu na kompa i porównaliśmy z lustrzankami, Na moje mocno amatorskie oko nie widzę żadnej różnicy, aparat uzyskał wszystko o co mi chodzi. Poczytałem trochę opinii o tym foto i chyba się na niego zdecyduję na 90%. Jest lekki, mały i razem z drugim obiektywem mieści się w torbie wielkości samej lustrzanki. A jakość fotek jak dla mnie rewelka.
http://www.fotopolis...pen-e-pl5-test/
Ten test na razie potwierdza że to będzie dobry wybór jak na moje umiejętności, zaangażowanie i wymagania.
Użytkownik LFF edytował ten post 24 marzec 2015 - 19:15
#16 ONLINE
Napisano 24 marzec 2015 - 19:49
słuszną drogą podążacie bracie...
- LFF lubi to
#17 OFFLINE
Napisano 24 marzec 2015 - 20:15
Myślę że tak właśnie mały, lekki i prosty w obsłudze, a na dodatek uruchamia się i robi rewelacyjne jak dla mnie fotki błyskawicznie, Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba.
Dzięki wszystkim za rady i naprowadzenie na odpowiednią ścieżkę.
#18 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2015 - 15:08
Skoro wymagania jak na zalaczonym obrazku to warto podazyc jeszzce dalej za poszukiwaczem sciezek....mam w pracy takiego Ixusa, ktorym mam problem manewrowac bo jest..tak maly..
Zdjecia zupelnie przyzwoite a f-cja macro taka, ze w lustrzance trzeba by zast. przystawke albo spec obiektyw, zeby takie cos uzyskac...
Tu rzeczywiscie zderzaja sie 2 opcje - szybko, kameralnie, zeby mniej wiecej bylo....i.....gabarytowo, obslugowo, ciezko, ale zeby ZAWSZE jakos bylo. Poza gabarytami wchodzi tylko...inny gabaryt - ramki kasy z jaka nalezy sie rozstac w razie wyboru swojej opcji...
Im wieksza ramka, tym lepsza jakosc. Rozchodzi sie tylko o przedzial jakosci, jaki nas interesuje...
Gumo
p.s. A moze nie tylko..? Przykladowo do tego Ixusa musialem dokupic zapasowa baterie bo ilosc zdjec do zrobienia na 1szt. bywa porazajaca...no ale tu do jakosci nawet nie dochodzimy...ale z 2 strony bez akumulatora...
#20 OFFLINE
Napisano 25 marzec 2015 - 19:51
Kumpel z roboty kupił tego Olka w grudniu i jest mega zadowolony . Oglądałem fotki na kompie i są O.K. Dla mnie ma 1 wadę , brak celownika lunetkowego , wszystko kadruje się na L V i lampa jest chyba dopinana . Mam D 5100 + 18-105 ale dzisiaj to bym się mocno zastanowił czy nie wziąć tego Olka . A jeszcze do niego można niezłego naleśnika dokupić .
Użytkownik alex62 edytował ten post 25 marzec 2015 - 19:54
Użytkownicy przeglądający ten temat: 5
0 użytkowników, 5 gości, 0 anonimowych