Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Na co idą nasze pieniądze - PZW

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 23 czerwiec 2015 - 10:18

Zastanawiałem się na co poza zarybianiem i ochroną wód idą pieniądze ze skłądek PZW Po wpisaniu kilku haseł w google znalazłem takie informacje: http://www.pzw.org.p...platformy_inter

Po wpisaniu frazy "sprawozdanie finansowe PZW" mam wyniki w postani składek PZW a jeśli już jest sprawozdanie to bez podania ile na co poszło. Jeśli macie takie sprawozdania to dodajcie w tym wątku można się będzie zorientować ile idzie na zarybianie i ochrone wód a ile na wynagrodzenia dla pracowników.

Użytkownik Jan76 edytował ten post 23 czerwiec 2015 - 10:22

#2 OFFLINE   luk_80

luk_80

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 826 postów
  • Lokalizacja03-980

Napisano 23 czerwiec 2015 - 11:31

Też chciałbym to wiedzieć:)

Generalnie powinno to być wpisane w statucie organizacji na co idą składki. Podejrzewam, że prócz wymienionych przez ciebie zarybień i zagospodarowania wód (to też bardzo pojemne określenie) kasa idzie też na: sport i organizacje zawodów pod patronatem PZW w tym utrzymanie kadry narodowej w paru dyscyplinach, może częściowo na dofinansowanie SSR przy kołach, na funkcjonowanie i płace w redakcji Wiadomości Wędkarskich, na odłowy sieciowe tam gdzie występują czyli zakup sprzętu: sieci, paliwo do łodzi, pensje itd., na nagrody i odznaczenia. Ale w podejrzewam, że w największym stopniu pieniądze idą na pensje dla działaczy okręgów i ZG PZW w tym utrzymanie ich biur + wynagrodzenia skarbników w kołach.

Jakie to są kwoty w typowym zestawieniu nie mam pojęcia. Wiem jak to się kształtuje w moim kole bo na corocznym walnym są publikowane szczegółowo informacje jakie są wpływy ze składek a jakie i na co są wydatki + końcowy bilans. Każde koło musi takie sprawozdanie wysłać do Okręgu. Brakuje jednak publicznego info na ten temat w odniesieniu do bilansu końcowego całości wydatków związku.

#3 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Ekspert

• Bloggerzy
  • PipPipPipPip
  • 5100 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 23 czerwiec 2015 - 12:02

Kiedyś publikowano budżet w Biuletynie Wędkarskim . Dziś dowiaduję się w okręgu ..

#4 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 644 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 23 czerwiec 2015 - 19:52

Nie do końca tak jest jak pisze luk_80.

Mnie również mimo szczerych chęci, nie udało się poznać szczegółów. Ogólnie, budżet podzielony jest na dwie grupy.

Pierwsza to zagospodarowanie i ochrona wód. Tam jest ujęte utrzymanie i zakup samochodów patrolowych, wynagrodzenia strażników etatowych, ich diety , delegacje, opłaty za dzierżawę, zakup ryb, przerzuty ryb, stanice wędkarskie (np. kilka milionów !!!PLN (okręg ZG) na kiluletnią dzierżawę i remont Bram Marchijskiej i Łagowskiej- hotel wędkarski) itp.

Druga grupa to dział organizacji i sportu. Tam jest np. utrzymanie biura, wynagrodzenia pracowników, premie, zakup i remonty budynków, telefony, diety i delegacje itp. i teoretycznie sport ok. 10% tej części budżetu.

W związku z tym że byłem chwilowo nieco bliżej sportu, to napiszę że te teoretyczne ok. 10% na sport to teoria. Do tej grupy wliczone są wpłaty startowe od zawodników. Po przeliczeniu okazało się że wpisowe zebrane w skali roku pokrywa mniej więcej kosz organizacji zawodów. Niektóre okręgi chętnie organizują zawody ale nie chcą finansować organizacji innych zawodów niż "swoje" . W swoje można wpisać delegacje, transport, diety, catering itp.

Dla przykładu podam że w spławikowym Grand Prix Polski startowe wynosi 240PLN od osoby (ok.100 zawodników). Organizator za to zapewnia: butelkę wody na dzień, kilku sędziów na sektor, wagę do ważenia, papier do wpisywania wyników, taśmę do wytyczenia stanowisk, kilka pucharów i dyplomów. Żadnych nagród.To tyle chyba (jeśli nic ważnego nie umknęło) :lol: .

Ogólnie można powiedzieć że związek jest bardzo bogaty. Przed kilku laty w okręgu PZW Zielona Góra zginęło ponad 3 miliony PLN !!!. Nie bardzo to było widać. Po jakimś czasie dyrektor zorientował się że nie do końca wszystko pasuje. A to tylko jeden z ponad 40 okręgów.

Jeśli ktoś jest członkiem PZW, to może powiedzieć, że należy do wyjątkowo bezproblemowej finansowo organizacji.

#5 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6359 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 23 czerwiec 2015 - 20:03

Uogólniając @luk_80 masz rację. Z jednym, acz znaczącym wyjątkiem. Działacze, jak sama nazwa wskazuje, nie pobierają wynagrodzenia, działają społecznie. Skarbnicy w Kołach mają 1% odpisu od składek, które zbierają. Etaty w okręgach to dyrektor biura, księgowy, sekretarka, w kołach nie ma etatów. Duże okręgi miewają jeszcze na etacie radcę prawnego, rzecznika prasowego, informatyka (z tego, co mi wiadomo).

Dużą część składek pożera sport we wszelkich odmianach, to min. 15% składek. Każdy okręg dofinansowuje SSR, bez tego nie istniałaby.

Coroczny, szczegółowy bilans okręgu otrzymują wszystkie koła, zaś bilans ZG trafia do okręgów. Podejrzewam, że nie powinno być problemu z otrzymaniem takowego w biurze ZO, to nie są informacje niejawne.

A z innej beczki. W PZW występuje ciekawy absurd. Otóż, za sprawą poprzedniego ZG, PZW jako całość jest związkiem sportowym, zaś okręgi są stowarzyszeniami, posiadającymi osobowość prawną. Łączy je statut, a dzieli prawo, któremu podlegają. Na późną jesień jest planowany nadzwyczajny zjazd krajowy w celu zmiany statutu, związanej ze zmianą Ustawy o Sporcie.

Kolego Milewski, od stycznia 2016 odpis na sport min. 15%. Jeśli chodzi o organizację GPX, to okręg w Siedlcach zorganizował jedną rundę dla juniorów i kadetów. Koszt to około 50 tys. zł, z czego okręg musiał wydać 20 ze swojego budżetu. Podział kosztó opisałeś bardzo dokładnie i precyzyjnie.

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 23 czerwiec 2015 - 20:06

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych