Czy Diaflex 3m 10-50gr nada się pod bolenia na Odrę pod woblery od 8 do 17 gr ? czy to już kij tylko i wyłącznie pod troć?
Seryjny kij sandacz-boleń
#121 OFFLINE
Napisano 26 kwiecień 2016 - 09:00
#122 OFFLINE
Napisano 25 październik 2016 - 13:24
Ja dokładnie do takich zastosowań jakie opisałeś, na poprzedni sezon kupiłem Okuma Black Rock 5-25gr 275cm . Na dziś dzień nie chce innego kija. Używam go na bolenie i nocne powierzchniowe sandacze. Kupiłem go w takim celu i sprawdza się w takich zastosowaniach bez zarzutu.
Jaki jest realny CW kijow okuma black rock 5-25?
#123 OFFLINE
Napisano 29 listopad 2017 - 22:48
#124 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2017 - 10:53
Obmacywałem Diaflexy i zrobiły na mnie bardzo dobre wrażenie, do takiego łowienia jakie opisujesz brałbym Pike Spina 10-35g, 2,7m. Dla mnie jednak troszkę za wysoka półka cenowa. Ostatnio nakręcam się na tańszy, ale również robiący dobre wrażenie Sashima pike spin 7-32g, 2,7m w przyzwoitej cenie, i mam wędkę z tej serii Sashima Trout Spin i jestem z niej zadowolony..
#125 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2017 - 17:12
Witam. Natknalem sie na ten wąteki czy oprocz wymienionych w nim pozycji pojawiło sie na rynku cos nowego? Z w miare delikatnym szczytem i mocnym dolnikiem?
jaki budżet?
sandacz na woby czy opad ?
z brzegu czy z łódki ?
jakie przynęty ?
jaka woda?
jaka długość Cię interesuje?
Jak ma ktoś coś Ci doradzić skoro nic nie napisałeś?
#126 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2017 - 17:45
#127 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2017 - 18:39
Warto obmacac effzett impulse spin 2.70 14-42 . Uzywalem takiego kilka razy, pogodzi bolenia i sandacza. Woblery rzuca swietnie.
#128 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2017 - 19:45
Fakt przepraszam. Najlepiej gdyby dalo rade polowic nim i z opadu i na jakis wobler typu gloog nike itp. Lowisko to przede wszystkim.rzeka wisla i Narew. Myslalem o kiju okolo do 30 gram z odrobine delikatniejszym szczytem zeby rzucić tym woblerem ale częściej z opadu nym lowil
Przepraszać nie masz za co . Gloog nike to lekki wobler i delikatny szczyt nic nie da. Ja na Wisłę wybrałbym wędkę o długości 220-240 max jeśli głównie opad.
Ostatnio w plecionie oglądałem ciekawy i niedrogi spinning firmy DAM xzibit do ok. 30g. Lekkie woblery dobrze ładują niektóre dragony np. Dragon hmx 270 do 25g. i od biedy połowisz z opadu. Generalnie polecam odwiedzić kilka sklepów, wziąć do ręki i zobaczyć który leży Ci najbardziej. Każdy lubi co innego, dlatego opinie mogą być podzielone.
Użytkownik sajdol1 edytował ten post 30 listopad 2017 - 19:45
#129 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2017 - 21:32
To i ja podpowiem.
Łowię głównie na Wiśle w okolicach Krakowa. Sandacze to opad i guma na 6-15 (max 25 gr) główce. Czasem wieczorami wobler 7-12 cm. Do tego plecionka 0,15.
Bolenie to żyłka 0,20, smukłe woblery do 10 cm, czasem niepracująca gumka.
W poszukiwaniu wędki sandaczowej i ewentualnie dziennego łowienia boleni na ciężko na początku 2017 roku kupiłem Daiwe Exceler Jigger 2,70 8-35 gr. Kij bardzo szybki, sztywny, wyjątkowo lekki jak na tę moc. Dobrze nadaje się do podbicia średniej 15 gr gumy i znosi ołowie nawet 2x wieksze. Zacina sandacze jak należy. Holuje bardzo dobrze. Kij, który wydaje się sztywny płynnie poddaje się rosnącemu obciążeniu. Pod kołowrotkiem się nie gnie, ale na oko co najmniej 3/4 wędki "chodzi". To ważne przy nieplanowanych przyłowach. Zwłaszcza tych z wąsami. Poza tym ma, tak jak lubię, klasyczną, pełną korkową rękojeść i wykonany jest bardzo starannie. Ma oczywiście i minusy. Niestety przy dolnym zakresie zaczyna mu brakować czułości. Mniej niż 8 gr i kij niespecjalnie komunikuje: opadło-nie opadło. Dla mnie minusem jest też trochę za cienki uchwyt kołowrotka. Jakoś mi brakuje pod ręką. No i nie ma zaczepu do przynęty. Trzeba wieszać o przelotkę albo kołowrotek.
Nie dalej jak 2 tygodnie temu pomachałem nad wodą wędką kolegi Dragon CXT CrossForce CF-X spin 2.75m 7-28g. Jestem urzeczony! Kij ociupinkę delikatniejszy od Daiwy, ociupinkę mniej sztywny, ale wciąż bardzo szybki. Łowiłem tymi samymi miękkimi przynętami 8-20 gr w nurcie. Do sandaczowego podbicia przy tych obciążeniach jest wystarczająca. Kolega wieszał i 25, ale na naszych odcinkach nie ma to teraz sensu. Największa różnica to czułość. Ta wędka transmituje jak telegraf. Puk - piasek, stuk - kamień, stuk... mały kamień Świetna do mojej dłoni rękojeść. Leży jak ulał. Wykonanie piękne. Przelotki lekkie. Rzuca też chyba lepiej niż Daiwa. Kij bardziej w kierunku uniwersału, ale wciąż mięsista i przygotowana na bonusy. Mniej pałowata to i pod boleniowe letnie łowienie będzie bardziej się nadawać. Nie podoba mi się jedynie piankowa szaro-grafitowa rękojeść. Nowomoda, która zapewne niebawem będzie wspominana jako niezrozumiała chwilowa fanaberia, budząca raczej zażenowanie niż uznanie... No ale w wiślanym błocie może to i ma sens. Generalnie oceniam ją na tyle lepiej niż Excelera że zapewne niebawem wystawię a zakupię Dragona.
Na koniec chcę dodać, że pomimo raczej skromnego doświadczenia uważam, że łączenie wędki sandaczowej z boleniową jest trudne, żeby nie powiedzieć że bez sensu. Bolenie na Wiśle jaką znam to inne łowienie - znacznie delikatniejsze. Woblery mniejsze, smukłe, mniej wyczuwalne na kiju, żyłka zamiast plecionki... Poza tym branie pod nogami większą szansę zamortyzowania ma kij bardziej spolegliwy niż sztywna sandaczówka. Moim zdaniem bliżej tu do metod i wędek "grubokleniowych" niż sandaczowych. Z tego powodu ja te dwa gatunki łączę kijem Batsona 2,75 7-14 gr (SH1082-2).
Być może dojrzeję w moim rzecznym łowieniu do trzeciej wędki. 3 - metrowej boleniowej w stylu Team Dragon 295 10-28
- sajdol1 i rasalom lubią to
#130 OFFLINE
Napisano 30 listopad 2017 - 21:56
Gdyby nie ten "zimny" uchwyt to zainteresował bym się tym CTX-em w krótkiej wersji, O tej porze roku może mrozić paluchy .
#132 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2018 - 14:20
1. Team Dragon 2,95 m 10-28 gram
2. Robinson Diaflex 2,95 m 7-22 gramy
Dzięki za ewentualne podpowiedzi
#133 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2018 - 17:03
1. Team Dragon 2,95 m 10-28 gram
#134 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2018 - 20:55
Mam TD, a miałem przez chwilę również Diaflexa.
Do tego co piszesz z tych dwóch decydowanie Team Dragon 2,95. Ta wędka to armata i 12 cm wobler nie będzie problemem. Zaczarowane ołówki Widła latają i dają się opanować w wersji głęboko schodzącej.
Diaflex o jakim piszesz jest znacznie subtelniejszy. Dość dokładnie go obmacałem, gdy kupowałem niedawno koledze. Kij bardziej do bolenio-kleniowania niż bolenio-sandaczowania. TD o akcji xfast, Diaflex - fast. Diaflex dalej rzuci, ale w nurcie podda się większemu oporowi. Ja Robinsona użyłbym bardziej do smukłych woblerów do 10 cm i mniejszych pękatych.
PS: nie powielaj pytania w kilku tematach... prosimy
Użytkownik J-O-K-E-R edytował ten post 12 styczeń 2018 - 20:57
#135 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2018 - 22:32
PS: nie powielaj pytania w kilku tematach... prosimy
Jest was kilku?
#136 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2018 - 22:41
Założyciel wątku co prawda sprecyzował dokładnie pytanie i prosi o konkretne typowanie, którego niestety nie podam.
Zapewne z odpowiedzi udzielanych przez forumowiczów będzie mógł sobie coś wybrać...
Myślę jednak, że oprócz doświadczeń sprzętowym kolegów coraz większa rolę będą odgrywały własne obserwacje...
Z biegiem czasu i doświadczenia zauważysz iż łowienie, często na przemienne, tych dwóch wspomnianych gatunków przeplata się tak jak przecinają się w rytmie dobowym miejsca żeru obydwu gatunków. Pory roku, poziom wody dopiszą do tego jeszcze swoje wpływy...
A teraz do rzeczy,- z mojego doświadczenia nie obskoczysz tego jednym kijem komfortowo, chyba że komfort jest twoim priorytetem...
U mnie załatwiam to trzema patykami ale dwoma patykami 12 lb ok 2,7 i 17lb ok 3m, można temat całkowicie ogarnąć.
W seryjnych konstrukcjach będą wędki o cw odpowiednia do 20g i do 30g.
Konkretnych przykładów nie mogę niestety podać ze względu na zbyt małe doświadczenie z nimi.
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 13 styczeń 2018 - 22:43
#137 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2018 - 12:15
#138 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2018 - 13:02
Wg mnie sprawdzi się pod ww zastosowanie
- Łomżyniak lubi to
#139 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2018 - 14:17
#140 OFFLINE
Napisano 18 styczeń 2018 - 14:28
Użytkownicy przeglądający ten temat: 8