Cześć,
Bakkevik - Norwegia -> Był tam ktoś z Eventura?
Potrzebuję szczerych informacji
POzdrawiam
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 11 listopad 2011 - 11:04
Cześć,
Bakkevik - Norwegia -> Był tam ktoś z Eventura?
Potrzebuję szczerych informacji
POzdrawiam
Napisano 24 październik 2014 - 13:38
Witam,
wyruszam jutro do Lilleström (kilka km na wschod od Oslo), docelowo na targi, ale bedzie troche luzu (niedziela, poniedzialek) i stad pytanie do obeznanych w tamtych stronach kolegow (a wiem, ze tacy sa na forum ;-)): Jakie pozwolenie jest potrzebne, za czym warto pochodzic, gdzie i z czym? Najblizsza woda od miejsca ulokowania to zbiornik Öjeren (wschodni brzeg w okolicach malej miejscowosci Barkenesveien)...
Wszelkie porady welcome...
Dzieki!
Yacaré
Napisano 24 październik 2014 - 14:31
Cześć,na miejscu będziesz miał rzekę(przepływa przez Lilleström),rybostan jest tam bardzo zróżnicowany-leszcz,płotka jaz,boleń,okoń, szczupak i pewnie jeszcze wiele innych.Z tego co wiem zezwolenie nie jest wymagane,znajomy wyszukiwał mi informacji na forum wędkarskim norweskim,ale tam też każdy mówił,że zezwolenia nie potrzeba.
Jezioro o którym mówisz jest to ogrom wody,możesz mieć problemy z dostępem do wody i namierzeniu ryb z brzegu.
Jest jeszcze rzeka Glomma,która wpada właśnie do tego jeziora,jej ostatni odcinek od mostu do ujścia jest też darmowy ,tzn.bez zezwoleń.
W Oslo fiord za darmochę.
Napisano 24 październik 2014 - 14:31
Jeśli posługujesz się urzędowym językiem jerkbait'a to zerknij tu:
http://www2.fiskelan...?filter=c=12634
Ja mogę polecić inne miejsca, ale bliżej samego Oslo.
Napisano 26 październik 2014 - 14:12
Napisano 26 październik 2014 - 14:59
yacaré, on 24 Oct 2014 - 12:38, said:
Witam,
wyruszam jutro do Lilleström (kilka km na wschod od Oslo), docelowo na targi, ale bedzie troche luzu (niedziela, poniedzialek) i stad pytanie do obeznanych w tamtych stronach kolegow (a wiem, ze tacy sa na forum ;-)): Jakie pozwolenie jest potrzebne, za czym warto pochodzic, gdzie i z czym? Najblizsza woda od miejsca ulokowania to zbiornik Öjeren (wschodni brzeg w okolicach malej miejscowosci Barkenesveien)...
Wszelkie porady welcome...
Dzieki!
Yacaré
a ja powiem to
Odpuść to jezioro.
Niestety po dwóch tygodniach deszczu płynie mleko i ryba nie współpracuje.
Przez ostatnie dwa wekendy zero kontaktu z jakąkolwiek rybą.
I jeszcze jedno. Łódka prawie niezbędna
Użytkownik MIGOTKA edytował ten post 26 październik 2014 - 15:01
Napisano 26 październik 2014 - 21:48
Napisano 26 październik 2014 - 22:24
Od razu jedz na fiord. technika jak na sandacza
Guma i podbicie
Napisano 26 październik 2014 - 22:29
Pokombinuj może w samym mieście, ujście Akerselvy... Jak podejdą pstrągo-trotki, to albo "do bólu" takich okołokilówek, albo "trochę latania" za rybą po nabrzeżu...
Napisano 26 październik 2014 - 23:56
Napisano 27 październik 2014 - 21:36
Napisano 27 październik 2014 - 21:54
@yacare Ty żyjesz kope lat ! wrzuć jakieś fotki tej wody jak możesz, żeby mozna było poczuc klimat
Temat przenosze do "wieści znad wody" - szkoda zeby sie marnowal w cafe
pozdrawiam !
Napisano 28 październik 2014 - 16:46
Dopiero dzisiaj zobaczyłem temat, ale to już trochę za późno. Rzeczywiście Nitelva brudna, podobnie jak Øyeren, tak więc o rybach raczej można zapomnieć. Jeśli chodzi o jezioro z brzegu, to o tej porze roku nie ma szans. Najlepsze efekty miałem od maja do września. Ilościowo nigdy takich wyników nie zrobiłem łowiąc w Polsce, tak więc nawet z brzegu da się pięknie połowić. Gdy przyszło ochłodzenie ryba odeszła od brzegu, czyli bez pływadła ani rusz. Dodam jeszcze, że jedynie w południowej części można z brzegu znaleźć nieco głębszą wodę. Reszta to ogromne połacie płytkiej wody, jednak tak jak już wspomniałem w ciepłych miesiącach jest w zasięgu rzutu mnóstwo ryby. Ja znalazłem swoją niczym nie wyróżniającą się miejscówkę i właściwie nie ruszałem się z niej przez cały sezon, bo nie było takiej potrzeby. Trafiały się jazie(50+), bolenie(70+), szczupaki(80+), sandacze(60+) i okonie(40+), czyli właściwie wszystko czego potrzebowałem do szczęścia. Mając do dyspozycji łódkę na pewno jest okazja łowić regularnie prawdziwe okazy.
Napisano 29 październik 2014 - 00:33
Friko, on 27 Oct 2014 - 20:54, said:
Witaj Friko,@yacare Ty żyjesz
kope lat ! wrzuć jakieś fotki tej wody jak możesz, żeby mozna było poczuc klimat
Temat przenosze do "wieści znad wody" - szkoda zeby sie marnowal w cafe
pozdrawiam !
Użytkownik yacaré edytował ten post 29 październik 2014 - 00:37
Napisano 29 październik 2014 - 02:07
Przy ujściu Akerselvy, proponuję przejść po tym wąskim pomoście i skręcić w prawo (drewniane nabrzeże). Ja tam miałem najlepsze efekty.
Popularne miejsce to też nabrzeże pod zamkiem,tam jest głębiej. Z centrum miasta można też dojechać komunikacją w kilka fajnych miejsc na fjordzie, albo popłynąć promami, jeśli komuś nie odpowiada miejskie łowienie.
PS Do 15 listopada nie można łowić w Akerselvie aż do ujścia.
Napisano 25 lipiec 2015 - 09:38
witam
3 dni rekreacyjnego pływania po fiordach okolice Molde. Dorszyk z foto połakomił się na woblera wobiego z trola.
Pozdrawiam
Napisano 25 lipiec 2015 - 10:24
tzw. "kapuściak" siedzą w wodorostach. w/g miejscowych i niektórych przyjezdnych najsmaczniejsze. Też tak uważam.
Napisano 25 lipiec 2015 - 13:53
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych