Daniel, moze faktycznie zle sie wypowiedziałem. Certate stawiam na równi z TP jeśli chodzi o pozycjonowanie, do Stelli faktycznie nie można Certate porównywać. Chociaż uważam, ze aż tak potężnej różnicy miedzy TP2500 '11, a Stella 2500 '10 nie ma (mam oba od nowego).
Tak jak napisałem, nie miałem w rękach Exista, użytkowałem jedynie Certate (2500R i 2510PE-H). Ich shimanowski odpowiednik, TP, wg mnie jest ciekawsza opcja. Czuć w ręku, ze jest masywniejszy i jakoś wydaje sie wytrzymalszy. Stella to dla mnie bajka, pasują mi idealnie, stad nie przesiadłbym sie na Exista, znając Certate. No chyba, ze Exist to zgoła odmienny kołowrotek, w co watpię.
Śmieszna sprawa z tym "wydawaniem się wytrzymalszym". I piszę to bez żadnego podjazdu/hejtowania czy tym podobnych. Mnie Turek Force wydaje się subiektywnie wytrzymalszy niż Stella SW 2008 XG w rozmiarze 4000, a wyczytałem już kiedyś opinię na tym forum, że stella sw 2001 PG mocy ma więcej niż Turki Daiwy. No i bądź tu mądry
Generalnie w tych nowych kołowrotkach chyba coraz więcej "finezji", która skutkuje coraz szybszym się zużywaniem. Akurat w stelli 14 te drobne ząbki nie wróżą trwałości.
I jeszcze jedna rzecz mi się "wydaje" - wprawdzie są kołowrotki, które mają u wędkarzy "dożywocie", ale większość po pewnym czasie się nudzi i trafia na giełdę, a łatwiej sprzedać stellę niż exista
BTW: Osobiście poszedłbym za wskazówkami kolegów @Jozi czy @TroutFan i poszukał zadbanej TD w rozmiarze 2500.
Użytkownik psd27 edytował ten post 27 sierpień 2015 - 20:07