Biwakowanie na dziko - aspekty prawne.
Napisano 05 lipiec 2010 - 06:55
Pytam bo kiedyś pojechałem ze znajomymi nad żwirownie w okolicy Lwówka Śląskiego i panowie ze .... tacy co sprawdzają karty wedkarskie, zaczęli marudzić, że nie można, że to teren PZW (!.. woda może i tak, ale teren wkoło???) i że biwakować moga jedynie członkowie PZW.
Z góry dziękuję za informacje.
- TematRzeka lubi to
Napisano 05 lipiec 2010 - 09:49
Często w miejscach uczęszczanych przez turystów pojawiają się tabliczki informujące o zakazie biwakowania poza wyznaczonymi do tego miejscami. Z biwakowania wyłączone są parki narodowe i rezerwaty przyrody.
Kolejna kwestia to własnośc prywatna. Np. nad Pilicą, czy Wkrą pozornie niczyje łąki mają swoich włascicieli...a spotkanie z chłopem z widłami to żadna przyjemność

Moim zdaniem najwłasciwszym rozwiązaniem jest ustalenie miejsca/miejsc potencjalnego biwaku i zasięgnięcie języka, czy w takim to a takim miejscu można się rozbić.
Napisano 05 lipiec 2010 - 21:04
Napisano 05 lipiec 2010 - 21:50
Moim zdaniem to zależy od człowieka,
i w jaki sposób się podejdzie do sprawy...
napoje wyskokowe najlepiej schować

Napisano 06 lipiec 2010 - 07:34
Art. 30 ust. 1 pkt 10 ustawy o lasach stanowi, iż w lasach zabrania się biwakowania poza miejscami wyznaczonymi przez właściciela lasu lub nadlesniczego. To tylko jeden z zakazów, ale jest tam kilka innych wiążących się bezpośrednio lub pośrednio z charakterem biwaku.
Mozna się jednak po prostu dogadać z lesnikiem i biwakować. Wiem gdyż sam tak robiłem

Napisano 06 lipiec 2010 - 13:53
Ale tak jak napisał @Czez jest to czesto kwestia podejścia leśniczego do tematu i tego czy pozwoli biwakować w swoim leśnictwie w miejscu, które nie jest do tego celu wyznaczone, czyli bardzo często dla wędkarza najwygodniejsze bo cicho i blisko do wody

- kasperek lubi to
Napisano 12 marzec 2025 - 11:21
Przede wszystkim chodzi o Mazurach: czy wolno robić biwak poza połem namiotowym na dziko?
Przeczytałem opinię o wielu miejscówkach namiotowych i wszędzie piszą że czuć hałas.
Dlatego chcę podalej od ludzi. Czy to jest zabronione i lepiej o tym nie myśleć?
Nad Wisłą na poziomie Płocka biwaki bez problemow
Napisano 12 marzec 2025 - 11:53
jazzzoff, on 12 Mar 2025 - 10:21, said:
Dzień dobry. Gdzie mogę przeczytać, jakie są przepisy biwakowania nad wodą w Polsce?
Przede wszystkim chodzi o Mazurach: czy wolno robić biwak poza połem namiotowym na dziko?
Przeczytałem opinię o wielu miejscówkach namiotowych i wszędzie piszą że czuć hałas.
Dlatego chcę podalej od ludzi. Czy to jest zabronione i lepiej o tym nie myśleć?
Masz z @geminichat
Biwakowanie nad wodą w Polsce regulują przepisy dotyczące ochrony środowiska, gospodarki wodnej oraz lokalne regulaminy. Oto najważniejsze zasady:
1. Tereny publiczne:
* Plaże i tereny nadmorskie:
* Na plażach publicznych biwakowanie jest zazwyczaj dozwolone, ale należy przestrzegać regulaminów kąpielisk i unikać rozbijania namiotów na wydmach i klifach, które są chronione.
* Urzędy Morskie wprowadzają ograniczenia w biwakowaniu na terenach nadmorskich, dlatego zawsze warto sprawdzić lokalne przepisy.
* Tereny nad jeziorami i rzekami:
* Biwakowanie na terenach publicznych nad jeziorami i rzekami jest dozwolone, o ile nie narusza to przepisów o ochronie środowiska i gospodarki wodnej.
* Należy unikać rozbijania namiotów w miejscach chronionych, takich jak rezerwaty przyrody i parki narodowe.
* Warto dowiedzieć się czy dany akwen nie jest objęty strefą ciszy.
2. Tereny prywatne:
* Biwakowanie na terenach prywatnych wymaga zgody właściciela.
* W przypadku terenów należących do Lasów Państwowych, biwakowanie jest dozwolone tylko w wyznaczonych miejscach.
* W lasach wyznaczono specjalne strefy na biwakowanie, gdzie można nocować do dwóch nocy, w grupie do 9 osób.
3. Ochrona środowiska:
* Należy dbać o czystość i porządek, zabierając ze sobą wszystkie śmieci.
* Nie wolno zakłócać spokoju i ciszy, zwłaszcza w nocy.
* Należy unikać rozpalania ognisk w miejscach niedozwolonych i przestrzegać zasad bezpieczeństwa pożarowego.
* Niedozwolone jest zanieczyszczanie wody.
4. Dodatkowe informacje:
* Przed biwakowaniem warto sprawdzić lokalne przepisy i regulaminy, które mogą się różnić w zależności od regionu.
* W przypadku wątpliwości warto skontaktować się z lokalnymi władzami lub zarządcami terenów.
* Warto pamiętać o tym, że w Polsce nie ma zakazu spania „na dziko”, ale trzeba liczyć się z tym, że za rozbicie namiotu w niedozwolonym miejscu grozi mandat.
Przydatne linki:
* Lasy Państwowe: https://www.lasy.gov.pl/
* Serwisy informacyjne poszczególnych miast, w których znajdują się akweny wodne.
Pamiętaj, że przestrzeganie zasad biwakowania jest ważne dla ochrony środowiska i zapewnienia bezpieczeństwa wszystkim użytkownikom terenów nadwodnych.
Nad Wisłą na poziomie Płocka biwaki bez problemow
Napisano 15 marzec 2025 - 05:22
Są specjalnie wyznaczone obszary lasów, w których po zgłoszeniu mailowym możesz się bez obaw o mandat rozstawić namiotem: https://www.lasy.gov...zanocuj-w-lesie
- Banjo lubi to
Napisano 17 marzec 2025 - 10:26
Tam nie ma lokalizacji na brzegu zadnego z mazurskich jezior. Więc jezeli ja postawie sobie namiot na brzegu naprzyklad jeziora Orzysz na dziko - będzie mandat?
Proszę powiedzieć jak to w życiu a nie na papierze. Bo w temacie o wyposazeniu pontonu tez wszyscy napisali ze obowiązują odbijacze na ponton od 3.5 metrow. A we wszystkich sklepach śmieją z tego
Użytkownik jazzzoff edytował ten post 17 marzec 2025 - 10:30
Napisano 17 marzec 2025 - 10:37
Nie do końca rozumiem, czego nie rozumiesz. Są wyznaczone strefy, w których możesz się rozstawić. Jeśli zrobisz to w innym miejscu to możesz się liczyć z nieprzyjemnościami. Przecież to tak samo jak z jazdą samochodem - jak przekraczasz prędkość to łamiesz prawo, ale to nie znaczy, że na pewno dostaniesz mandat.
Napisano 17 marzec 2025 - 10:51
Bo:
1-nie potrzebuję biwakowania w lasu. tylko nad jeziorem
2- Pana odpowiedz różnie się z odpowiedzią poprzednego uzytkownika:
Tereny nad jeziorami i rzekami:
* Biwakowanie na terenach publicznych nad jeziorami i rzekami jest dozwolone, o ile nie narusza to przepisów o ochronie środowiska i gospodarki wodnej.
* Należy unikać rozbijania namiotów w miejscach chronionych, takich jak rezerwaty przyrody i parki narodowe.
* Warto dowiedzieć się czy dany akwen nie jest objęty strefą ciszy.
3 - na przedstawionej przez Pana mapie miejsca gdzie biwakowanie na pewno dozwolone nad Wislą nie oznaczone w zadny sposob. A ja tam bylem i kontrola byla.
Napisano 17 marzec 2025 - 11:02
Poprzedni użytkownik przekopiował odpowiedź z czatbota, sam oceń 'ligitność' tego źródła informacji.
Jak masz znaczek, że biwakowanie jest dozwolone to możesz biwakować. W miejscach publicznych prawie zawsze jest sytuacja odwrotna - wyraźnie zaznaczone, że nie można biwakować, kamperować, etc.
Naprawdę sytuacja jest bardzo klarowna - rozstawić się możesz gdzie chcesz, ale licz się z tym, że w większości miejsc nie będzie to zgodne z prawem, więc może się zjawić ktoś, kto Cię stamtąd wyprosi, albo wręcz będzie chciał ukarać mandatem.
Sam wielokrotnie rozstawiałem się na dziko, ale zawsze miałem z tyłu głowy jw.
- vincino i jazzzoff lubią to
Napisano 17 marzec 2025 - 11:55
Nieco szersza chyba stronka od podanej przez Mekamila, z miejscami gdzie można nocować tudzież rozbić biwak. Wydaje mi się bardziej przejrzysta
https://czaswlas.pl/....04760628193617
- jazzzoff lubi to
Napisano 17 marzec 2025 - 16:42
Na pasie dostępnym dla wszystkim jest zakaz biwakowania.
A tam gdzie jest plaża gminna to przeważnie jest zakaz biwakowania.
Jest wiele pół biwakowych lecz płatnych.
Napisano 17 marzec 2025 - 21:50
Płaciłbym za to, ale halas pijani, muzyka....
Napisano 18 marzec 2025 - 04:59
Rozważ spanie w samochodzie. Znacznie łatwiej jest znaleźć miejsce do legalnego zaparkowania niż rozbicia namiotu - jakaś przyleśna zatoczka, wejście na szlak, punkt obsługi turystycznej, etc.
Napisano 18 marzec 2025 - 12:06
Przypominam, że robiłem sobie wycieczkę wodną kajakami z kolegami 180 km. Płynęliśmy i biwakowalismy, gdzie było wolne miejsce. I gdzie było wygodnie zacumowac czy wynieść kajaki. Co w takim razie musielibyśmy robić tu? Zgłaszać mailowo wszystkie leśnictwa położony nad brzegiem?
Napisano 18 marzec 2025 - 12:47
Jedź do Niemiec, albo Austrii i rozbij się na dziko to nie będzie, że 'możesz dostać mandat' tylko 'na pewno dostaniesz mandat'. Polska nie jest tu wyjątkiem w Europie.
I nie chce mi się pisać znowu tego samego, bo już na dwa sposoby wyjaśniłem, jak jest wg prawa, a jak jest w praktyce.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych