Kupilem ostatnio wedke, wszystko byloby super gdyby nie nadlewki lakieru na najmniejszych przelotkach, ktore miejscami wchodza w piersien przelotki.Koledzy!jak sie tego pozbyc?moge sam to jakos zeszlifowac lub podgrzac sciac nozykiem?czy lepiej oddac do pracowni?nie chce osylac wedki na gwarancje bo kupilem przez neta i pewnie znowu nie sprawdza przelotek i sytuacja sie powtorzy.z gory dzieki za podpowiedzu!
Jak sie pozbyc nadlewek lakieru na stopce przelotek?
#1 OFFLINE
Napisano 23 październik 2015 - 10:50
#2 OFFLINE
Napisano 23 październik 2015 - 10:58
Zaczalbym jednak od spytania sie w tym sklepie inernetowym jak z gwaracja
Jak nie chcesz sie bawic w gwaracjae, to od biedy mozesz lekko poscinac skalpelem, lub ostrym nozykiem. Ale pozniej po takiej operacji przydalo by sie polozyc cienka warstwe lakieru, zeby to jakos wygladalo
Najlepszy sposob to oczywiscie przewinac omotki i polakierowac od nowa, ale to troche kosztuje.
#3 OFFLINE
Napisano 23 październik 2015 - 11:31
Jeżeli nadlewka znajduje się po wewnętrznej stronie pierścienia (od strony blanku czyli tam, gdzie linka nie opiera się o pierścień) to nie zawracaj sobie tym głowy i łów, nic się nie będzie działo.
#4 OFFLINE
Napisano 23 październik 2015 - 11:34
Kiedys na shimano catanie mialem mega nadlewki, ale lowilo sie bez problemu, a nad woda czlowiek nie zwraca uwagi na takie szczegoly
- adriano lubi to
#5 OFFLINE
Napisano 23 październik 2015 - 12:46
#6 OFFLINE
Napisano 23 październik 2015 - 12:56
#7 OFFLINE
Napisano 23 październik 2015 - 13:48
Podgrzej np. suszarką do włosów i odetnij skalpelem na granicy ringu przelotki z ramką.
#8 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 07:54
A może spróbować zmyć lakier rozcieńczalnikiem . Aceton powinien dać radę . Tylko nie wiem jaka zareaguje na aceton ring przelotki .
- woblerwz lubi to
#9 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 07:57
#10 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 10:32
Dobra plecionka sama wyczyści ci ring A tak na poważnie ja bym oddał bo przy takim zabiegu zeskrobywania nożem można odszczypać kawałek ringu i wtedy trzeba będzie nabijać nowy.
#11 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 13:53
Jezu,to czym Wy chcecie usuwać te nadlewki,że przedstawiacie to jako ryzyko uszczerbienia ringu? Dłutem i młotkiem to chcecie odkuwać? A już najlepszy tekst z tym,że aceton może zareagować z pierścieniem .
Polecę tak,jak niektórzy-skalpel,najlepiej 11 trójkątny,aby było dobre dojście,delikatnie odciąć nadmiary i po sprawie,można potem rzeczywiście maznąć cięty lakier cieniutko dodatkowym lakierem,aby zamaskować ślady po skalpelu i to wszystko.
Ech,sami kowale i chemicy na forum
- Del Toro i Paavo lubią to
#12 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 15:59
A może spróbować zmyć lakier rozcieńczalnikiem . Aceton powinien dać radę . Tylko nie wiem jaka zareaguje na aceton ring przelotki .
To nie lakier do paznokci :-)
Użytkownik fish28 edytował ten post 24 październik 2015 - 16:00
#13 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 16:03
Tylko nie wiem jaka zareaguje na aceton ring przelotki .
A już najlepszy tekst z tym,że aceton może zareagować z pierścieniem .
To prawda ,że z wykształcenia jestem chemikiem . Tylko nie widzę gdzie napisałem , że aceton może zareagować z pierścieniem .Zareagować z pierścieniem , a zareagować na aceton , to ogromna różnica.Oczywiści w chemicznym tego słowa znaczeniu.
Chemia to nauka ścisła.
Użytkownik pisarz edytował ten post 24 październik 2015 - 16:23
#14 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 16:17
zetnij skalpelem starannie potem papier 800,1500,2000 i wypoleruj pastą,, trochę pracochłonne ale da radę.
#15 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 16:40
To nie lakier do paznokci :-)
Mam propozycję . Weź swoją najlepszą wędkę , owiń lakierowane miejsce jakimś materiałem , nasącz to acetonem i pozostaw na 10 minut. Może się okazać , że twoja najlepsza wędka jest polakierowana lakierem do paznokci.
Dlaczego najlepszą? Bo wiedza musi kosztować .
- olo86 lubi to
#16 OFFLINE
Napisano 24 październik 2015 - 17:08
Mam propozycję . Weź swoją najlepszą wędkę , owiń lakierowane miejsce jakimś materiałem , nasącz to acetonem i pozostaw na 10 minut. Może się okazać , że twoja najlepsza wędka jest polakierowana lakierem do paznokci.
Dlaczego najlepszą? Bo wiedza musi kosztować .
Spoko, możemy założyć się o stówę
Wyobraz sobie że robiłem test, tylko z plastisolem, czyli z materiałem do odlewania miękkich przynęt. Wsadziłem do acetonu na ponad dobę, i nic się nie stało.
Więc co dopiero utwardzony lakier.
Myślę że na takiej omotce po tygodniowej kąpieli w acetonie nie zrobiło by to żadnego wrażenia
Użytkownik fish28 edytował ten post 24 październik 2015 - 17:12
- filser lubi to
#17 OFFLINE
Napisano 26 październik 2015 - 21:06
Spoko, możemy założyć się o stówę
Wyobraz sobie że robiłem test, tylko z plastisolem, czyli z materiałem do odlewania miękkich przynęt. Wsadziłem do acetonu na ponad dobę, i nic się nie stało.
Więc co dopiero utwardzony lakier.
Myślę że na takiej omotce po tygodniowej kąpieli w acetonie nie zrobiło by to żadnego wrażenia
Nie będę się z Tobą zakładał , bo czułbym się , jakbym Cię okradał . Gdybym tylko teoretyzował i miał niepewność , co do swojej racji , to taki zakład miałby sens . Za pomocą acetonu zmywałem lakier już z dwóch wędek , a trzecią będę czyścił tej zimy . Utwardzenie lakieru to żaden argument zwłaszcza, że akurat lakier do omotek musi być elastyczny , bardziej niż wyśmiewany lakier do paznokci. Co za tym idzie, nie jest to lakier chemo- utwardzalny .To, że aceton nie rozpuścił pochodnych silikonu mnie wcale nie dziwi , wszak silikony robione są na bazie octanów . Nie jest to argument na to , że aceton nie ruszy lakieru, który pewnie jest pochodną poliuretanów.
Polecam przeczytać 9 post.
http://jerkbait.pl/t...cieka-z-blanku/
poniżej zdjęcia, co aceton robi z lakierem na wędce po 10 min.
Jak masz dzieci , to kup im za tą 100-kę słodyczy , od wujka Piotrka.
Załączone pliki
#18 OFFLINE
Napisano 26 październik 2015 - 21:39
Przejedz płomieniem od zapalniczki przez taka nadlewke, potem ja utnij ostrym nożykiem, resztę wyskrob czubkiem nożyka i po sprawie.
Ps: czekam, aż ktoś wyjedzie ze szlifierka kątowa, frezarka megnetyczna, a na koniec laserem plazmowym
Użytkownik Żbiku edytował ten post 26 październik 2015 - 21:55
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
#19 OFFLINE
Napisano 27 październik 2015 - 10:28
#20 OFFLINE
Napisano 27 październik 2015 - 19:36
Nie będę się z Tobą zakładał , bo czułbym się , jakbym Cię okradał . Gdybym tylko teoretyzował i miał niepewność , co do swojej racji , to taki zakład miałby sens . Za pomocą acetonu zmywałem lakier już z dwóch wędek , a trzecią będę czyścił tej zimy . Utwardzenie lakieru to żaden argument zwłaszcza, że akurat lakier do omotek musi być elastyczny , bardziej niż wyśmiewany lakier do paznokci. Co za tym idzie, nie jest to lakier chemo- utwardzalny .To, że aceton nie rozpuścił pochodnych silikonu mnie wcale nie dziwi , wszak silikony robione są na bazie octanów . Nie jest to argument na to , że aceton nie ruszy lakieru, który pewnie jest pochodną poliuretanów.
Polecam przeczytać 9 post.
http://jerkbait.pl/t...cieka-z-blanku/
poniżej zdjęcia, co aceton robi z lakierem na wędce po 10 min.
Jak masz dzieci , to kup im za tą 100-kę słodyczy , od wujka Piotrka.
Taka mała dygresja,lakier na blanku i lakier na omotkach to dwa różne lakiery ,fakt faktem na blanku zazwyczaj jest lakier uretanowy lub poliuretanowy ,to do omotek stosowane są powszechnie lakiery chemo-utwardzalne na bazie żywic epoxydowych o zwiększonej elasyczności.Taka omotka po wystawieniu na działanie acetonu po jakimś czasie delikatnie zmatowieje i sama powierzchnia zrobi się ciutkę bardziej miękka.
Użytkownik Paavo edytował ten post 27 październik 2015 - 19:50
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: przelotki, lakier, naprawa
TECH
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
Przelotka szczytowa o wiekszej średnicyNapisany przez Bolesław , 12 lis 2021 tech-rb, przelotki |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Fly fishing →
Tanie substytuty materiałów muchowychNapisany przez benito , 18 wrz 2020 mucha, materialy muchowe, lakier i 1 więcej |
|
|
||
Hand made →
Przelotki na słoną wodę (Bałtyk)Napisany przez SzymonP , 11 kwi 2020 przelotki, morze, spinning |
|
|
||
TECH
Hand made →
Przelotki ATC TITANIUMNapisany przez Baars , 08 maj 2019 tech-rb, przelotki, atc |
|
|
||
TECH
Hand made →
Anodowanie ramek przelotekNapisany przez madmatt , 09 kwi 2019 tech-rb, przelotki |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych